Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen museo

Siniseinäinen käytävä, johon on upotettu vitriinihyllyt, hyllyillä museoesineitä.Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen museon näyttelyt kattavat Metropolian sosiaali- ja terveysalan tutkinnot. Museo on esteetön. Museossa voi vierailla maksutta.

Uuden museon näyttelyt ovat

  • Florence Nightingalen elämä ja ura
  • Oppilaskodin elämää
  • Kätilö-, sairaanhoitaja- ja terveydenhoitajakoulutuksen synty ja kehittyminen
  • Terveysalan erityisalat


Lisäksi esillä valokuvia, opetustauluja, kirjoja, univormuja ja niiden virkamerkkejä.

Museopeli

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen museon näyttelyn vitriineihin pääsee nyt tutustumaan opettavaisen pelin muodossa. Museopeli toimii kaikilla mobiililaitteilla.

Vanha museon potilashuone, kulunut rautasänky, yöpöytä ja peseytymistarvikkeet.Museon historia

Museo toimi aikaisemmin nimellä Hoitotyön koulutuksen museo ja se sijaitsi osoitteessa Tukholmankatu 10 Helsingissä.

Tukholmankatu 10 on aikaisemmin toiminut SPR:n sotasairaalana 1939-1945, Olympialaisten aikaan naisten kisakylänä 1952 sekä sairaanhoito-opistona vuodesta 1946. Myöhemmin tilat olivat Metropolian käytössä.

Hoitotyön koulutuksen museon avajaiset pidettiin vuonna 1979, sairaanhoito-opiston 90-vuotisjuhlan yhteydessä. Aikojen saatossa museo laajentui museokäytävältä muihinkin huoneisiin. Museon aineisto on peräisin muun muassa Helsingin sairaanhoito-opistosta, eri oppilaskodeista, kätilöopistosta, entisten opiskelijoiden ja opettajien lahjoituksista sekä ulkomaisista lahjoituksista.

Vuosina 2018-2020 museo siirtyi uusiin tiloihin Myllypuron kampukselle. Uusi museo kattaa Metropolian sosiaali- ja terveysalan tutkinnot. Metropolia ylläpitää museon toimintaa.

Lue lisää museon historiasta Aija Leppämäen ja Johanna Ahde-Raskun opinnäytetyöstä Hoitotyön koulutuksen museon historia (Theseus).

Virtuaalimuseo

Sosiaali- ja terveysalan koulutuksen museossa on tulevaisuudessa mahdollisuus päästä aikamatkalle virtuaalilasien kautta! Pääset tutustumaan kuuden erilaisen huoneen kautta hoitotyön koulutuksen menneisyyteen, erilaisiin esineisiin, ja entisajan tunnelmaan. Voit tehdä yllättäviäkin löytöjä! Virtuaalimuseon aukeamisesta ilmoitetaan myöhemmin.

Potilashuone/sairashuone

Sairastuttuaan oppilasasuntolan oppilas siirrettiin potilashuoneeseen saamaan hoitoa ja ruokaa. Huone toimi eristyshuoneena, jotta sairastunut oppilas ei tartuttanut kurssikavereitaan. Potilaan huone on sisustettu 1940- ja 1950-lukujen alkuperäiskalusteilla. Opetuskäytössäkin ollutta vuodekaarta käytettiin kohottamaan potilasvuoteen peittoa ilmakylpyjä varten, ja helpottamaan peiton painetta ihoa vasten.

Oppilaan huone

Sairaanhoito-oppilaitosrakennus palveli sotasairaalana vuoteen 1946. Tämän jälkeen oppilaitos toimi internaattina eli sisäoppilaitoksena 1960-luvulle asti. Oppilaan huone, jossa asuttiin pareittain, on sisustettu 1940- ja 1950-lukujen kalusteilla.

Rehtorin huone

Aino Durchmanista tuli oppilaitoksen ensimmäinen johtaja vuonna 1936. Hänet palkittiin myöhemmin elämäntyöstään Florence Nightingale -mitalilla. Rehtorin huoneen kalustus on 1940- ja 1950-luvuilta. Huoneessa on muun muassa valokuvat oppilaitoksen johtajista ja Florence Nightingalesta sekä useita valokuva-albumeja ja arkistomateriaalia. Vanhimmat kuvat ovat 1890-luvulta.

Terveydenhoitajan huone

Terveydenhoitajan huoneessa on Mannerheimin Lastensuojeluliiton julkaisemia terveyskasvatustauluja. Huoneesta löytyy myös opetusmateriaalia lastenhoitoon ja ravitsemukseen sekä kalankäsittelyohjeet lapamatojen ehkäisemiseksi. Huoneen kalusteet ovat peräisin 1940- ja 1950-luvuilta.

Siivoojan huone

Oppilaitoksessa huoneita käytettiin myös henkilökunnan asumiseen, ja siivoojan huonetta käytti sairaala-apulainen. Huoneessa olevat kalusteet ovat peräisin oppilaskodeista 1950-luvulta.

Opettajan huone

Sotasairaalana toiminut oppilaitosrakennus siirtyi vaiheittain opetuskäyttöön. Vuonna 1946 oppilaat siirtyivät koulurakennukseen, ja sotasairaalan potilaat vähitellen muihin sairaaloihin. Opettajanhuoneessa on nähtävillä 1950-luvun tyylin sisustus. Huoneessa on esillä erilaisia opettajien käytössä olleita kalusteita ja materiaaleja, kuten opetuskuvia ja -karttoja, sekä helmamittoja.

Yhteystiedot ja aukioloajat

Käyntiosoite

Myllypuron kampus
Myllypurontie 1, Helsinki
B-talo, 1. kerros

Museo on avoinna Myllypuron kampuksen ollessa avoinna.

Postiosoite

Metropolia Ammattikorkeakoulu
PL 4000
00079 Metropolia

Museovastaava

Lehtori Anu Leppänen
p. 040 714 5128
anu.leppanen [at] metropolia.fi (anu[dot]leppanen[at]metropolia[dot]fi)