Liikelaboratorio

Metropolian Liikelaboratoriossa tehdään kävely- ja juoksuanalyysejä, isokineettisiä lihasvoimamittauksia sekä muita liikkumis- ja toimintakyvyn arviointeja yksityis-, seura- ja yritysasiakkaille. Liikelaboratorio sijaitsee Myllypuron kampuksella ja sen tilat ovat 129 neliömetrin laajuiset.

Tutustu Liikelaboratorion 360-esittelyyn

Liikelaboratorion laitteet

3D-liikeanalyysi

3D -liikeanalyysijärjestelmä (Vicon Motion Systems Limited) koostuu

  • 20 infrapunakamerasta (Vantage, Vero)
  • 4 videokamerasta (Vue)
  • 8 alustaan integroidusta voimalevyanturista (AMTI) ja
  • 8-kanavaisesta lihasaktivaatiomittalaitteesta (Cometa) sekä
  • Nexus-liikeanalyysiohjelmistosta.

Laitteistolla saadaan tarkkaa tietoa kehon nivelten nivelkulmista ja niveliin kohdistuvista kuormituksista.

Mittaus suoritetaan asiakkaan liikkuessa liikelaboratorion lattialla voimalevyantureiden päällä tai kävellessä/juostessa juoksumatolla (HP Cosmos Saturn).

Miehen paljaat alaraajat polvesta alaspäin. Mies kävelee lattiaan upotettujen voimalevyantureiden päällä. Alaraajoihin kiinnitetty heijastavia markkereita ja lihasaktiivisuuden mittalaitteet.

2D-liikeanalyysi

2D -videoanalyysijärjestelmä koostuu neljästä suurnopeuskamerasta (Allied Vision) ja videoanalyysiohjelmistosta (Contemplas Templo 2D). Videokuvaus toteutetaan kuvaamalla asiakkaan suoritusta samanaikaisesti neljällä suurnopeuskameralla ilman markkereita tai asettamalla asiakkaan kehoon heijastavia markkereita. Laitteistolla saadaan videopohjaista tietoa esim. asiakkaan liikkumisen symmetriasta.

Mittaus suoritetaan asiakkaan liikkuessa liikelaboratorion lattialla tai kävellessä/juostessa juoksumatolla (HP Cosmos Saturn).

Juoksumatto

Kävely- ja juoksuanalyysejä tehdään HP Cosmos Saturn -juoksumatolla.

Maton koko, pituus 250 cm ja leveys 75 cm, mahdollistaa myös pyörätuolin käyttäjien analyysit.

Maton nopeus voidaan valita väliltä 0 - 40 km/h ja kallistuskulma väliltä -27 ja +27 %.

Mies kävelee juoksumatolla kengät jalassa, juoksumaton takana kaksi jalustalla olevaa liikeanalyysikameraa ja suuri näyttö, jossa kameroiden kuvat näkyvät. Toinen mies seuraa tilannetta taustalla.

Askelanalyysi

Optogait-järjestelmällä (Optogait Microgate) mitataan kävelyn tai juoksun aikaisia aika-matkamuuttujia, kuten kävelynopeutta, askelpituutta, askelleveyttä, tuki- ja heilahdusvaiheiden kestoa ja kadenssia.

Optogait-järjestelmää käytetään liikelaboratorion lattialla 1 m x 5 m kokoisena alueena tai juoksumatolla (HP Cosmos Saturn).

Mies kävelee kengät jalassa Optogait -mittausbarien välissä.

Plantaarisen paineen mittarit

Kuormituksen jakautumista jalkapohjan alueelle mitataan langattomasti toimivien Medilogic-painepohjallisten avulla.

Painepohjalliset asetetaan asiakkaan kenkien sisälle ja jalkapohjaan kohdistuva plantaarinen paine eli kuormituksen jakautuminen ja jalkapohjan alueelle kohdistuvat huippukuormitukset mitataan asiakkaan kävellessä tai juostessa laboratorion lattialla tai juoksumatolla (HP Cosmos Saturn).

Kuormituksen jakautumista jalkapohjan alueelle paljain jaloin käveltäessä mitataan Medilogic-painelevyn avulla. Painelevyllä kuormituksen jakautuminen ja jalkapohjan alueelle kohdistuvat huippukuormitukset eli plantaarinen paine mitataan kun asiakas kävelee tai juoksee kolmen metrin mittaisen painelevyn yli paljain jaloin.

Kuvassa miehen alaraajat polvesta alaspäin. Miehellä jalassa lenkkikengät, joiden sisällä paineanturipohjalliset. Taustalla näkyy värikäs jalkapohjan painepohjalliskuvio.

Isokineettinen voimadynamometri

Isokineettisellä CON-TREX® MJ -lihasvoimamittalaitteistolla mitataan asiakkaan polven ojennus- ja koukistusvääntömomenttia valitulla liikenopeudella ja lihastyötavalla: konsentrinen, eksentrinen tai isometrinen.

Mittaus voidaan suorittaa myös muiden kehon suurten nivelten liikkeiden vääntömomentteihin kohdistuen, esimerkiksi lonkan liikkeet, nilkan liikkeet ja olkapään liikkeet.

Mies istuu isokineettisessä mittalaitteessa, oikea alaraaja kiinnitettynä remmillä voimadynamometriin. Toinen mies seisoo taustalla hätäkatkaisija kädessä.

Hengityskaasuanalysaattori

COSMED CPET -hengityskaasuanalysaattorilla mitataan keuhkoihin ja aineenvaihduntaan liittyvää toimintaa levossa tai rasituksessa.

Laitteistolla voidaan mitata esimerkiksi

  • spirometriatestejä
  • lepoaineenvaihduntatestejä ja
  • suoran maksimaalisen hapenottokyvyn testejä.

Mittaus tehdään juoksumatolla kävellen tai juosten (HP Cosmos Saturn) tai polkupyöräergometrilla polkien (Ergoline).

Mies istuu polkupyöräergometrin päällä, kasvoilla hengityskaasuanalysaattorin maski, josta kulkee piuha hengityskaasuanalysaattoriin.

Kehonkoostumusanalysaattori

SECA 515 MBCA -kehonkoostumusanalysaattorilla mitataan asiakkaan kehon koostumus 19 eri mittaustaajuudella.

Liikelaboratorion yhteystiedot

Tutkimus- ja kehittämistoiminta

Anu Valtonen

Anu Valtonen
p. 040 126 3488
anu.valtonen [at] metropolia.fi (anu[dot]valtonen[at]metropolia[dot]fi)

Asiakasmittaukset

Tom Thiel

Tom Thiel
p. 050 407 4973
tom.thiel [at] metropolia.fi (tom[dot]thiel[at]metropolia[dot]fi)

Oppimistoiminta ja seurayhteistyö

Matti Kantola

Matti Kantola
p. 040 482 8224
matti.kantola [at] metropolia.fi (matti[dot]kantola[at]metropolia[dot]fi)