Räätälöitävällä BIM-valmennuksella yrityksen tietomallintamisen strategia haltuun

4.1.2024 - 15:30

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan insinööriksi valmistunut Jani-Petteri Polo osallistui Metropolia Ammattikorkeakoulun BIM-valmennukseen vuonna 2023. Pilottitoteutuksena räätälöidyn kokonaisuuden myötä Polon työnantajayrityksen, rakennusalan suunnittelutoimisto Ideastructuran oli tarkoitus yhdenmukaistaa ja kehittää yrityksen oman tietomalliohjelmiston käyttöä.

Jo pidempään Tekla-kehitystyötä tehneelle Pololle Teklan kehitysympäristö ja käyttötavat olivat entuudestaan tuttuja, joten kynnys osallistumiselle oli matala. Rakennesuunnittelijana vuodesta 2018 työskennellelle Pololle BIM-valmennuksen kautta oli tärkeää saada käsitys, mitä kaikkea ohjelmistokehittäminen ja Teklan ylläpito pitää sisällään. Vuoden mittaisen valmennuksen ensimmäisen puoliskon Polo osallistui koulutuksiin työnantajansa ainoana edustajana. Syyslukukaudella Ideastructuralta valmennuksiin tuli mukaan myös neljän hengen tukitiimi, jotka saivat tukea päivittäiseen työrooliinsa sekä vinkkejä muiden mallintajien auttamiseen.

Koulutuksen ytimessä yrityksen omat BIM-tavoitteet

Polo kiittelee täydennyskoulutuksen valmennustyylistä otetta, joka oli rakennettu käsittelemään Ideastructuran omia BIM-tavoitteita ja kehityssuunnitelmia. Valmennusten aikataulut saatiin joustavasti soviteltua kouluttajana toimineen Mikko Raikaan kanssa ja päivät oli helppo lomittaa omien työprojektien lomaan.

Valmennuksen kautta saadut hyödyt ovat konkreettisia. Polo kertoo saaneensa lisätietoa, miten tietomallintamisen ohjelmisto toimii ja mitä konepellin alla on. Pelkkien asetusten lisäksi Ideastructurassa on nyt vahvat valmiudet dokumentointiin, suunnitteluun, ylläpitoon ja lokikirjan ylläpitämiseen. Etuna on myös se, että kaikki tieto osataan nyt dokumentoida ja se on pysyvästi Ideastructuran hallussa. Tieto ei häviä näin esimerkiksi asiantuntijan tai tietokoneen vaihtuessa.

“Valmennuksen alettua kävi pian ilmi, että BIM-valmennus on aidosti sellainen, mitä työyhteisössämme tarvitaan. Sain nopeasti ahaa-elämyksiä ja pääsin valmennuksen edetessä viemään muutoksia omiin toimintatapoihin”, sanoo Polo.

Valmennuskokonaisuus sopii erityisesti suunnittelu- ja arkkitehtitoimistoille, sekä urakoitsijoille. Koulutuksesta on hyötyä eri tehtävissä toimiville kehityshenkilöille, kuten BIM-päällikölle tai -asiantuntijalle, suunnittelijalle arkkkitehdille tai tietomallikoordinaattorille.

BIM-opiskelija työssään

Valmennuksen opit suoraan työpaikalle

Raikaa toteutti BIM-valmennuksen tapaamiskerrat Ideastructuran omissa tiloissa. Lähitapaamisten ohella valmennukseen kuului pieniä kahden viikon välein järjestettyjä etäpalavereita, joissa varmistettiin, että oppien vieminen työpaikalle oli koulutuskertojen välillä edennyt mallikkaasti.

Polo kiittelee sujuvaa yhteistyötä Raikaan kanssa. “Mikon kanssa on työstetty asioita, mutta hän ei ole tehnyt niitä valmiiksi. Kutsun häntä sparrauskaveriksi, joka on tuonut ajatuksia. Meillä Ideastructurassa on kuitenkin oltava puhdas tietotaito. Koulutuksen jälkeen meille jää kaikki tieto, mitä on luotu.”

Polon mielestä BIM-valmennuksen tärkein oppi on selvä: suunnittele ennen kuin teet ja varmista dokumentointi tehtävästä riippuen sopivalla tarkkuudella ja laajuudella.

Polo suosittelee BIM-valmennusta erityisesti keskisuurille nuorille yrityksille, jotka ovat olleet muutaman vuoden toiminnassa. “Heillä henkilöstöä on jo sen verran, että pitää saada käyttöön yhtenäiset toimintatavat, jotta työn tekeminen onnistuu tarvittaessa samanaikaisesti myös useammalla paikkakunnalla” , sanoo Polo.

Kun yrityksen toiminta laajenee ja ohjelmistojen käyttäjäkunta kasvaa, tehostaa yhdenmukainen toimintatapa mallinnusta ja tietomallien käyttöä sekä parantaa projektien kannattavuutta. Valmennus tietomalliohjelmiston käytön kehittämiseen antaa hyvät ohjeet ja avut, ja lisäksi sen avulla yritys voi välttää tunnistetut ongelmakohdat.

Tietomallintamisen osaajaksi Metropoliasta

Metropolia Ammattikorkeakoulussa koulutetaan rakentamisen tietomallintamisen asiantuntijoita niin kaikille avoimien täydennyskoulutusten kautta kuin yrityksille räätälöityinä valmennuksina. Tietomallintamisen erilaisiin täydennyskoulutuksiin on osallistunut jo yli 1 000 rakennusalan ammattilaista.

Koulutusten laajuus voi olla muutaman tunnin tietoiskuista muutaman päivän peruskoulutuksiin, aloittelijasta asiantuntijaan. Yrityksille ja organisaatioille koulutusten sisältöjä voidaan räätälöidä tarpeen mukaan joko lähiopetuksena tai verkko-opintoina.

Lue lisää tietomallintamisen täydennyskoulutuksista ja katso seuraavat alkamisajat.