Oopperakonsertti: Kiitos, tack, merci, Mikko Franck! (Ruoholahti, Hki)

8.10.2017 klo 14.00

Metropolian Musiikin koulutus sai huhtikuussa merkittävän lahjoituksen kansainväliseen kapellimestarieliittiin kuuluvalta Mikko Franckilta. Nyt on kiitosten aika.

Metropoliassa opiskelleita laulajia voi kuulla oopperataloissa niin kotimaassa kuin Keski-Eurooppassakin. Nyt nämä upeat oopperalaulajat palaavat lavalle, jolla ovat saaneet ensimmäiset näyttämökokemuksensa. Yleisö saa nauttia tunteikkaista ja kiihkeistä aarioista sekä duetoista gaalakonsertissa, jonka säveltäjänimiä ovat muun muassa Bizet, Dvořák, Monteverdi, Mozart, Puccini, Purcell, Strauss, Verdi ja Wagner.

Lue lisää Mikko Franckin lahjoituksesta ja sen taustoista

 

Paikka

Helsingin Konservatorion konserttisali
Ruoholahdentori 6
Hki 18

Liput

20 euroa (normaalihintainen lippu)
10 euroa /opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varus- ja siviilipalvelushenkilöt)
60 euroa (kannatuslippu)

Lippuvaraukset: musiikki@metropolia.fi

Lipunmyynti alkaa tuntia ennen tapahtuman alkua konserttipaikalla.
Maksuvälineenä käy käteinen ja kortti.

Esiintyjät

 • Matias Haakana, tenori
 • Reetta Haavisto, sopraano
 • David Hackston, kontratenori
 • Tero Halonen, tenori
 • Ann-Marie Heino, mezzosopraano
 • Pauliina Linnosaari, sopraano
 • Juha-Pekka Mitjonen, baritoni
 • Merja Mäkelä, mezzosopraano
 • Minna Nyberg, sopraano
 • Anu Ontronen, mezzosopraano
 • Jeni Packalén, mezzosopraano
 • Elli Vallinoja, mezzosopraano

Metropolian Musiikin Figaron häät -oopperan vuoden 2016 produktion solistit

 • Joonas Pohjonen, piano
 • Ilona Lamberg, piano
 • Hans-Otto Ehrström, piano
 • Mirjam Kyrönseppä, cembalo

Kapellimestari Tuomas Rousi

Orkesteri

Minna Nyberg

Oopperakonsertti 8.10.2017

Sopraano Minna Nyberg on monipuolinen laulaja, joka on erikoistunut barokkimusiikkiin. Hän on esiintynyt solistina mm. Bachin, Buxtehuden, Händelin ja Vivaldin passioissa, oratorioissa, messuissa ja kantaateissa. Minna on laulanut Euroopassa (mm. Concertgebouw’ssa Amsterdamissa) ja Japanissa Sigiswald Kuijkenin johtaman barokkiorkesterin La Petite Banden kanssa ja Collegium Vocale Gentin kuorolaisena Philippe Herreweghen johtamana.

Minna valmistui laulupedagogiksi ammattikorkeakoulu Metropoliasta 2008. Metropolialla on ollut merkittävä vaikutus Minnan kehityskaareen laulajana ja muusikkona. Eilakaija Sippo avasi hänelle runouden ja tekstintulkinnan maailman. Matti Pelo opetti Minnalle pehmeän ja vakaan laulutekniikan. Vuonna 2006 Minna lauloi Edilian roolin Metropolian tuottamassa Händelin barokkioopperassa Almira. Ovet barokkimaailmaan aukesivat ja Minna esiintyy nykyään barokkilaulajana kansainvälisesti arvostettujen yhtyeiden kanssa. Minna on myös opiskellut barokkilaulua Susanne Rydénin johdolla Ruotsissa. Lisäksi Minna on erikoistunut barokin gestiikkaan (elekieleen), jota hän on opiskellut Sigrid T’Hooftin johdolla Belgiassa. Minna on ainoa tätä taidelajia Suomessa esittävä artisti.


Anu Ontronen

Anu Ontronen, Metropolian Musiikin oopperakonsertti 8.10.2017Mezzosopraano Anu Ontronen opiskeli Metropoliassa 2011–2013 ja viimeisteli opintonsa keväällä 2017 Sirkku Wahlroos-Kaitilan johdolla. Kesällä 2014 hän voitti Kangasniemen laulukilpailujen jaetun 1. pal-kinnon ja 2016 Lappeenrannan laulukilpailujen jaetun 2. sijan sekä erikoispalkinnon Lied-tulkinnoistaan. Ontronen valmistui kesällä 2016 Wienin musiikkiyliopiston oopperaluokalta ja työskenteli kaudella 2016/2017 Suomen Kansallis-oopperassa solistiharjoittelijana rooleinaan mm. Mozartin Figaron häiden Marcellina ja Wagnerin Lentävän Hollantilaisen Mary. Seuraavaksi Ontrosta kuullaan Ilkka Kuusiston Aino Ackté -oopperan kantaesityksessä Emmy Achtén roolissa.


Juha-Pekka Mitjonen

Juha-Pekka Mitjonen, metropolian Musiikin oopperakonsertti 8.10.2017Baritoni Juha-Pekka Mitjonen valmistui Metropoliasta vuonna 2011 musiikkipedagogiksi (AMK) Kai Valtosen johdolla. Hän jatkoi opintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa ja valmistui musiikin maisteriksi kesäkuussa 2014. Mitjosen nykyinen opettaja on sopraano Miina-Liisa Värelä. Muita opettajia ovat olleet Erkki Rajamäki, Hannu Niemelä, Jaakko Kortekangas ja Matti Pelo.

Mitjonen debytoi Kansallisoopperan päänäyttämöllä marras-kuussa 2015 Shostakovitsin Nenä-oopperassa. Lahden oopperassa Mitjonen debytoi lauantaina 14.10.2017 Väinön roolissa Merikannon oopperassa Pohjan Neiti. Mitjosen oopperaohjelmisto käsittää yli 30 roolia, joista mainittakoon Onegin (Tsaikovski: Jevgeni Onegin), Kreivi Almaviva (Mozart: Figaron häät), Guglielmo (Mozart: Cosi fan tutte) ja Germont (Verdi: La Traviata). Mitjosella on myös laaja konserttiohjelmisto, johon kuuluvat mm. Händelin Messias, Orffin Carmina Burana ja Schubertin Winterreise.

Kesäkuussa 2011 Mitjonen saavutti Keminmaassa Otto Vallenius -laulukilpailussa kolmannen palkinnon ja sai erikoispalkinnon parhaasta ooppera-aarian tulkinnasta. Mitjosella on myös oikeustieteen maisterin tutkinto (Helsingin yliopisto 2008).


Pauliina Linnosaari

Sopraano Pauliina Linnosaari kuuluu nykyään Saarländisches Staatstheaterin solistikuntaan. Kuluvan kauden rooleja Saarbrückenissä ovat Mathilde (Rossini: Guillaume Tell), Mimì ja Salome, lisäksi hän vierailee mm. Baselin oopperassa ja Savonlinnan Oopperajuh-lilla 2018. Mikko Franckilla ja Metropolia Ammattikorkeakoululla on korvaamaton merkitys Linnosaaren uralla. Molemmat tahot ottivat hänet siipiensä suojaan ratkaisevalla hetkellä, ja edesauttoivat nuoren laula-jan kehittymistä. Opiskelu Metropoliassa 2007–2010 vei Linnosaaren muun muassa Kangasniemen laulu-kilpailun voittoon 2008. Mikko Franckin johtajakaudella Linnosaari sai ainutlaatuisen mahdollisuuden laulaa Suomen Kansallisoopperassa solistiharjoittelijana 2008–2010 ja sittemmin vierailevana solistina.


Elli Vallinoja

Mezzosopraano Elli Vallinoja (s.1988) aloitti laulun ammattiopintonsa Metropoliassa syksyllä 2007. Metropolian oopperaproduktioissa hän teki mm. Despinan roolin (W.A.Mozart: Cosi fan Tutte). Ellin ammattiopinnot jatkuivat Sibelius-Akatemiassa, jossa hän lauloi A-kurssinsa keväällä 2017 erinomaisin arvosanoin. Kesällä 2016 Elli oli finalisti Wilhelm Stenhammar laulukilpailussa Ruotsissa sekä Zinka Milanov laulukilpailussa Kroatiassa. Hänet on palkittu kolmannella palkinnolla Kangasniemen laulukilpailussa ja ensimmäisellä palkinnolla Erkki Melartin Lied-kilpailussa. Elli debytoi Suomen Kansallisoopperassa keväällä 2010 Emmien roolissa (B. Britten:Albert Herring).  Tällä kaudella hän laulaa siellä muun muassa teoksissa Madama Butterfly ja Parsifal sekä Timo Hietalan ja Palefacen uudessa koululaisoopperassa Ihmepoika A. Elli on vieraillut myös muun muassa Turun kaupunginteatterissa, Turun musiikkijuhlilla sekä Ilmajoen, Lemin ja Mäntän musiikkijuhlilla. Keväällä 2017 hän teki menestyksekkäästi kansainvälisen debyyttinsä Ranskassa Lyonin oopperassa Ottavian roolissa (C. Monteverdi: Poppean kruunaus).


Jeni Packalén

Jeni Packalén aloitti ammattiopintonsa ammattikorkeakoulu Stadiassa 2005 ja valmistui ammattikorkeakoulu Metropoliasta 2010. Packalén debytoi Suomen Kansallisoopperassa 2009 Olli Kortekankaan oopperassa Isän tyttö. Vuosina 2007–2015 Packalén työskenteli Suomen Kansallisoopperan kuorossa tehden myös solistisia tehtäviä. Vuodesta 2015 hän on työskennellyt solistin tehtävissä vapaana taiteilijana. Packalénilla on oopperan lisäksi läheinen suhde kamari-musiikkiin, barokkimusiikkiin ja kirkkomusiikkiin. Muun muassa Kuhmon Kamarimusiikkijuhlat ja Naantalin musiikkijuhlat ovat kiinnittäneet Packalénin vuosien varrella taiteilijakseen. Packalén on esittänyt passio- ja oratorio-ohjelmistoa useiden suomalaisten orkestereiden solistina. Hän sijoittui toiseksi Lappeenrannan laulukilpailuissa 2008. Vuonna 2009 Packalén oli Suomen Richard Wagner -kulttuuriyhdistyksen Bayreuth-stipendiaatti.


Ann-Marie Heino

Mezzosopraano Ann-Marie Heinon opintopolku on kulkenut Joensuun konservatorion kautta Metropoliaan ja sieltä Sibelius-Akatemiaan, josta hän on valmistunut musiikin maisteriksi (oopperakoulutus) opettajanaan Marjut Hannula. Heino on osallistunut mm. Teresa Berganzan, Karita Mattilan, Tom Krausen sekä Mikko Franckin ja Rilla Kyykän mestarikursseille. Hän voitti kesällä 2011 Kangasniemen laulukilpailun jaetun ensimmäisen palkinnon. 

Heino debytoi Suomen Kansallisoopperassa keväällä 2011 Toisen lähettisisaren roolissa G. Puccinin oopperassa Suor Angelica ja hän on sittemmin esiintynyt Kansallisoopperassa yli sadassa näytöksessä. Rooleista mainittakoon Rossinin Tuhkimo-oopperan nimirooli, Sibeliuksen Kullervossa Sisaren rooli, W. A. Mozartin Figaron häiden Cherubino ja Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi sävelletyn Jannen salaisuus -lastenoopperan nimirooli.


Merja Mäkelä

Mezzosopraano Merja Mäkelä on kansainvälisesti tunnustettu ooppera-, konsertti- ja liedlaulaja. Hän on onnistunut valloittamaan kuulijansa osuvilla roolitulkinnoillaan ja sielukkaalla äänellään niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ammattilaulajan taipaleensa Merja Mäkelä aloitti Saksassa Kielin oopperan solistiensemblessa 2007–2010. Vuodesta 2010 hän on toiminut freelancerinä ja vierailijakiinnityksillä mm. Osnabrückin, Frankfurtin, Bielefeldin, Münsterin sekä vakituisena ensemblen jäsenenä Geran ja Altenburgin oopperoissa. Kotimaassa Merja Mäkelää on kuultu mm. Tampereen Oopperassa, Suomen Kansallisoopperassa sekä Savonlinnan Oopperajuhlilla.

Merja Mäkelä on opiskellut Tukholman Operahögskolanissa ja Metropoliassa, silloisessa Helsingin Ammattikorkeakoulu Stadiassa laulunopettajanaan oopperalaulaja Anita Välkki. Hänen monipuolisiin perusopintoihinsa Metropoliassa kuuluivat mm. menestyksekäs vaihto-oppilasohjelma Berliinin Musikhochschule Hanns Eislerissa, ammattitaidon kannalta keskeiset oopperaproduktiot, ensiarvoisen tärkeä liedkoulutus sekä pedagogiikkaopinnot. Merja Mäkelä on valmistunut laulunopettajaksi erinomaisin arvosanoin vuonna 2007.


David Hackston

Brittiläinen kontratenori David Hackston on viime aikoina tullut tutuksi vanhan musiikin yleisöille kautta Suomen maan. David on vakiojäsen Helsingin kamarikuorossa sekä perustamassaan The English Vocal Consort of Helsinki -lauluyhtyeessä, ja hän esiintyy niin oratorio- ja passiosolistina kuin Café Barockin tunnelmallisissa kahvilatapahtumissa. Elokuussa 2017 hän lauloi Helsingissä Ottonen roolin Monteverdin Poppean kruunauksessa. David laulaa mielellään myös uutta
musiikkia. Kesäkuussa 2014 hän esitti Peter Maxwell Daviesin ikonisen teoksen Eight Songs for a Mad King sekä Helsingissä että Hannoverissa.


Reetta Haavisto

Sopraano Reetta Haavistoa ovat opastaneet laulajanuralle Raija Kemppainen ja Metropolian opinnoissa Juha Karvonen ja Pirkko Törnqvist-Paakkanen. Metropoliasta valmistumisen jälkeen Haavisto on opiskellut Irja Aurooran johdolla. Haavisto voitti 2007 yhdessä pianisti Sanni Antikaisen kanssa Kokkola Lied Competition -kilpailun nuortensarjan ja kesällä 2008 hän oli Poleeni lied-pianistikilpailun voittajan Juho Alakärpän laulajana. Samana kesänä Haavisto oli Timo Mustakallio -laulukilpailun finalisti, ja kesällä 2009 hän saavutti 3. sijan Kangasniemen laulukilpailuissa.

Oopperalaulajaksi haaveileva Haavisto sai tehdä Metropoliassa ensimmäisiä tärkeitä oopperaroolejaan, Bellanten rooli G.F. Händelin Almirassa (2006), Kertun rooli E. Humperdinckin oopperassa Hannu ja Kerttu (2007), E. Penhorwoodin oopperassa Too Many Sopranos Miss Tittmousen rooli. Suomen Kansallisoopperassa hän debytoi 2012 Madama Cortesen roolissa Gioacchino Rossinin oopperassa Matka Reimsiin ja Savonlinnan Oopperajuhlilla 2014 Aulis Sallisen Kullervo-oopperassa Sisaren roolissa.


Matias Haakana

Tenori Matias Haakana viimeistelee opintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Petteri Salomaan johdolla. 2013 hän valmistui Metropolian musiikin koulutusohjelmasta muusikoksi. Viimeaikaisia produktioita Suomen Kansallis-oopperassa ovat olleet Kaija Saariahon Only the sound remains, Mozartin Taikahuilu ja Šostakovitšin Nenä, Oulun Kaupunginteatterissa Pylkkäsen Tuntematon sotilas, Kiinassa Peter Vähin Kaydara-oratorio Shanghai Symphony Orchestran solistina ja Kalevi Ahon Frida y Diego -oopperan kantaesitys Musiikkitalossa Diego Riveran roolissa. Syksyllä Haakana laulaa Sibelius-Akatemialla Fentonin roolin Verdin Falstaff-oopperassa ja palaa tämän jälkeen Kansallisoopperaan Taminon rooliinTaminon rooliin.


Margarita Nacér

Sopraano Margarita Nacér valmistui Metropoliasta opettajanaan Ritva-Liisa Korhonen. Muita Margaritalle tärkeitä opettajia ovat olleet Olga Romanko, Jury Statnik, Anitta Ranta, Monika Hauswalter, Marjut Hannula, Mikko Franck ja Rilla Kyykkä.

2011 Margarita debytoi Suomen Kansallisoopperassa Osminan roolissa Giacomo Puccinin oopperassa Suor Angelica ja 2012 oli vuorossa Tebaldon rooli uudessa Don Carlos -produktiossa. Margaritan muita rooleja Kansallisoopperassa 2009–2015 ovat olleet pääroolit lastenoopperoissa KadosKissa, Leijonan-kesyttäjä ja Tohtori akustiikka sekä Barbarina (Figaron häät) ja Podtochinan tytär (Nenä). 2016 ja 2017 hän esiintyi Kansallisoopperassa Papagenan (Taikahuilu) sekä Frasquitan (Carmen) rooleissa.

Margaritan rooleja ovat myös Fiordiligi (Cosi Fan Tutte), Liù (Turandot), Äiti (Amahl ja Yölliset Vieraat) sekä Nukkumatti (Hannu ja Kerttu). Lisäksi hänen repertoaariinsa kuuluu kirkkoteoksia, joista mainittakoon Pergolesin Stabat Mater ja Faurén Requiem.


Tero Halonen

Tenori Tero Halonen on opiskellut laulua Helsingin Konservatoriolla 2001–2011 Ritva Laamasen johdolla ja Metropoliassa 2011–2013 Juha Karvosen ja 2013–2017 Seppo Ruohosen johdolla. Metropoliassa hän on ollut myös Sirkku Wahl-roos-Kaitilan, Heikki Pellisen, Seppo Saloviuksen, Juho Alakärpän ja Joonas Pohjosen liedohjauksessa. Halosen oopperarooleja ovat olleet mm. Monteverdin Poppean kruunauksen 1. sotilas (Orpheus´Muses, 2017), Alvaro Zúñiga Roncalin GerMania – La Gran Fiestan Adolf Hitler (Suo-malainen Ooppera, 2016), Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajien Oppipoika (Lehrbube) (Suomen Kansal-lisooppera, 2015) sekä Metropoliassa Monteverdin Ulissen Paimen (2016), Mozartin Figaron häiden Don Basilio (ja Don Curzio) (2016), Paolo Rosaton Lars Cleenin nimirooli (2015), Monteverdin L’Orfeon Pai-men ja Apollo (2015) ja Mozartin Taikahuilun Tamino (2012). Tero Halonen on ollut vuodesta 2017 Hel-singin Oopperayhdistys – Helsinki Opera ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Kuvat:
Minna Annola (Minna Nyberg)
Dina Lee (Anu Ontronen)
Aino Huhtaniemi (Juha-Pekka Mitjonen)
Denis Vinokur (Pauliina Linnosaari)
Ville Paul Paasimaa (Jeni Packalén)
O. K. (Elli Vallinoja)
Ville Kuukka (David Hackston)
Eero Kokko (Reetta Haavisto)
Kira Gluschkoff (Merja Mäkelä)
Heikki Tuuli (Ann-Marie Heino)
Marja Haakana (Matias Haakana)
Ville Paul Paasimaa (Margarita Nacér)Lisää tapahtumia