Yritykset tarvitsevat uusia eväitä robotiikan haasteisiin - Roboreel-hanke tarjoaa tukea ja valmennusta

11.09.2018

Tulevien valmentajien valmennustilaisuus Metropoliassa 31.8.

Robotiikka muuttaa liiketoimintaa jo lähivuosina ja robotiikan murros koskettaa useita aloja, kuten tuotantoteollisuutta, logistiikkaa ja palvelualoja. Yritykset tarvitsevat uusia eväitä menestyäkseen kansallisessa ja globaalissa kilpailussa. Varsinkin pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on haasteita varautua riittävästi tulevaan muutokseen.

Roboreel-hanke tunnistaa yritysten haasteet robotiikkaan liittyen. Hankkeen aikana yritykset, oppilaitokset ja eri alojen ulkopuoliset asiantuntijat lisäävät yritysten osaamista valmentamalla yrityksiä ja niiden henkilöstöä kohtaamaan robotiikan tuomat haasteet ja ennakoimaan ne. Lisäksi etsitään uusia liiketoimintaetuja ja -mahdollisuuksia tulevista muutoksista.

Hankkeen tukemana luodaan yritysvalmennuspaketti

Yritysvalmennusten tuloksena pk-yritykset saavat tilanneanalyysin ja kehityssuunnitelman. Yrityksille tarjotaan myös robotiikan kokeilu-, testaus- ja simulointimahdollisuuksia.

”Hankkeessa pyritään siihen, että ennen testauksia tiedetään minkälainen potentiaali ja mitkä valmiudet yrityksellä on. Tällä saavutetaan valmennuksen oikea taso ja apu voidaan kohdentaa oikein. Tulokset ovat näin parempia. Uskomme ja toivomme, että yritykset saavat tästä tukea toimintaansa”, yritysvalmennuksen läpiviemisestä vastaava lehtori Jarmo Toivanen kertoi.

Hankkeen yhteydessä on myös tarkoitus kerätä aineistoa. Aineiston pohjalta pystytään hahmottamaan paremmin yritysten kyvykkyys ottaa vastaan uutta. Useat yritykset ovat jo osoittaneet kiinnostuksena valmennusta kohtaan. Myös testihaastatteluja on tehty yritysvalmennuspaketin suunnittelussa ja luomisessa. Itse hanke jatkuu syksyllä 2018.

”Tämä on ajankohtainen, tärkeä ja mielenkiintoinen aihe yrityksen kehittämisen kannalta. Yrityksissä robotiikkaa ei useinkaan nähdä vielä toiminnassa, mutta se koetaan mahdollistajana. Mielikuva robotiikasta on mekaanisia käsiä ja ihmisen näköisiä humanoidirobotteja. Robotiikka on kuitenkin monitahoinen, kuten esimerkiksi ohjelmistorobotiikkaa. Robotiikalla pystytään yhä paremmin siirtämään ja hallinnoimaan tietoa. Tämä mahdollistaa uudentyyppisten palvelujen luomisen”, kuvaili Jarmo robotiikan etuja yritykselle.

Hanke toteutetaan ensisijaisesti yritysten, oppilaitosten ja kaupunkien yhteiskehittämisenä

Hankkeessa saadaan yhdistettyä yritysten asiantuntemus, oppilaitosten aikuisvalmennuksen osaaminen ja robotiikan kentän tuntemus sekä kaupunkien haasteet.

Hanke pohjautuu toteamukseen siitä, että opetuksensa pitämiseksi ajan tasalla ammatilliset oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut seuraavat tiiviisti ja laaja-alaisesti robotiikan kehitystä ja päivittävät opetustaan sen mukaisesti, työelämän tarpeet ennakoiden.

Hanketta on erityisesti valmisteltu Vantaan kaupungin ja Metropolian yhteistyössä, vuoropuhelussa muiden osallistujatahojen kanssa. Näin on voitu jo valmisteluvaiheessa selvittää, mitä lisävalmiuksia oppilaitoksiin tarvitaan, jotta yritykset saavat maksimaalisen hyödyn valmennuksista. Hankkeen osatoteuttajat ovat Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Oulun ammattikorkeakoulu, Tampereen kaupunki (Tredu), Turun kaupunki (Turun ammatti-instituutti) ja Vantaan ammattiopisto Varia.

”Samalla muutetaan ajattelutapaa. Käännetään asioita päälaelleen. Kun ajatellaan eri tavalla, syntyy innovaatioita. Emme tunne läheskään kaikkia mahdollisuuksia miten robotiikka voi auttaa. Ainoastaan tekemällä ja ideoimalla, yrityksen ja erehdyksen kautta saavutetaan uusia asioita. Olen tästä todella innoissani. Nyt tehdään oikeasti hyödyllisiä asioita. Tämän hankkeen kautta on myös mahdollisuus saavuttaa oppilaitoksille uutta tietoa ja tietämystä”, Jarmo Toivanen tiivisti.

 

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Päivi Haho
P. 040 167 7990

Lehtori Jarmo Toivanen
P. 040 519 5324

Yliopettaja Antero Putkiranta
P. 040 169 5939


S-postit: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

  


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Metropolialle 620 000 euron erityisrahoitus XR-teknologian edistämiseen

20.09.2018

Metropolia on saanut opetus-ja kulttuuriministeriön 620 000 euron erityisrahoituksen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintansa (TKI) profiloimiseen XR-teknologiaan. Metropolian tavoitteena on XR-teknologioiden eli lisätyn (AR), virtuaali- (VR) ja yhdistetyn todellisuuden (MR) -t...

Lue lisää

Syksyn yhteishaussa Metropoliaan haki yli 13 000 hakijaa

20.09.2018

Korkeakoulujen syksyn 2018 yhteishaku päättyi keskiviikkona syyskuun 19. päivä klo 15:00. Alustavien tietojen mukaan Metropoliaan haki noin 13 300 hakijaa, joista lähes 5100 on ensisijaisia hakijoita.
Metropolian syyskuun yhteishaun koulutustarjonnassa oli 22 hakukohdetta n...

Lue lisää

10-vuotias Metropolia juhli rennosti neljällä kampuksella – Arabian ja Myyrmäen avajaiset

19.09.2018

Kympin korkeakoulun opiskelijat, henkilöstö ja kumppanit juhlivat yhdessä samanaikaisesti neljällä kampuksella 10-vuotiasta Metropoliaa 18. syyskuuta.
Kampukset sijaitsevat Helsingin Arabiassa ja Myllypurossa, Espoon Leppävaarassa ja Vantaan Myyrmäessä.
Sama...

Lue lisää

Kumppanuus Vahasen kanssa tuo työelämäläheisyyttä opintoihin

17.09.2018

Vahanen-yhtiöt, suomalainen kiinteistö- ja rakennusalan konsulttikumppani, ja Metropolia Ammattikorkeakoulu ovat solmineet yhteistyösopimuksen 12.9.2018. Yhteistyön keskiössä on muun muassa pätevyyksiin tähtäävien valmennusten järjestäminen...

Lue lisää

14.09.2018

Autoalan Keskusliitolta ja Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiöltä lahjoitus tekniikan alalle

Autoalan Keskusliitto (AKL) haluaa panostaa osaamisen kehittämiseen ja suomalaiseen insinöörikoulutukseen uusien osaajien varmistamiseksi alalle. Digitalisaation ja uuden teknologian myötä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä on tärkeä vahvistaa enti...

Lue lisää

12.09.2018

Leppävaaran Rotaryklubi ry − Alberga Rotaryklubb rf tukee lahjoituksellaan Metropoliaa

Hyvin toimivan yhteistyön kunniaksi Leppävaaran Rotaryklubi teki 4.9.2018 syysseminaarin yhteydessä lahjoituksen Metropolialle. ”Haluamme tukea arvostamaamme korkeakoulua ja yhteistyökumppania nyt, kun valtio maksaa kaikista yksityisistä lahjoituksista vastinrahan. Siksi me...

Lue lisää

11.09.2018

Metropolian varainhankinta edennyt hyvin – lähes miljoona euroa lahjoitettu

Metropolia Ammattikorkeakoulun varainhankinta on edennyt hyvin. Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt lähes miljoona euroa. Lahjoitusten kerääminen käynnistyi loppuvuodesta 2017. Sen tukena on ollut Muutamme maailmaa -kampanja.
Metropolian varainhankintaan kannusteta...

Lue lisää


1 - 7 / 1574

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015