Yritykset tarvitsevat uusia eväitä robotiikan haasteisiin - Roboreel-hanke tarjoaa tukea ja valmennusta

11.09.2018

Tulevien valmentajien valmennustilaisuus Metropoliassa 31.8.

Robotiikka muuttaa liiketoimintaa jo lähivuosina ja robotiikan murros koskettaa useita aloja, kuten tuotantoteollisuutta, logistiikkaa ja palvelualoja. Yritykset tarvitsevat uusia eväitä menestyäkseen kansallisessa ja globaalissa kilpailussa. Varsinkin pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on haasteita varautua riittävästi tulevaan muutokseen.

Roboreel-hanke tunnistaa yritysten haasteet robotiikkaan liittyen. Hankkeen aikana yritykset, oppilaitokset ja eri alojen ulkopuoliset asiantuntijat lisäävät yritysten osaamista valmentamalla yrityksiä ja niiden henkilöstöä kohtaamaan robotiikan tuomat haasteet ja ennakoimaan ne. Lisäksi etsitään uusia liiketoimintaetuja ja -mahdollisuuksia tulevista muutoksista.

Hankkeen tukemana luodaan yritysvalmennuspaketti

Yritysvalmennusten tuloksena pk-yritykset saavat tilanneanalyysin ja kehityssuunnitelman. Yrityksille tarjotaan myös robotiikan kokeilu-, testaus- ja simulointimahdollisuuksia.

”Hankkeessa pyritään siihen, että ennen testauksia tiedetään minkälainen potentiaali ja mitkä valmiudet yrityksellä on. Tällä saavutetaan valmennuksen oikea taso ja apu voidaan kohdentaa oikein. Tulokset ovat näin parempia. Uskomme ja toivomme, että yritykset saavat tästä tukea toimintaansa”, yritysvalmennuksen läpiviemisestä vastaava lehtori Jarmo Toivanen kertoi.

Hankkeen yhteydessä on myös tarkoitus kerätä aineistoa. Aineiston pohjalta pystytään hahmottamaan paremmin yritysten kyvykkyys ottaa vastaan uutta. Useat yritykset ovat jo osoittaneet kiinnostuksena valmennusta kohtaan. Myös testihaastatteluja on tehty yritysvalmennuspaketin suunnittelussa ja luomisessa. Itse hanke jatkuu syksyllä 2018.

”Tämä on ajankohtainen, tärkeä ja mielenkiintoinen aihe yrityksen kehittämisen kannalta. Yrityksissä robotiikkaa ei useinkaan nähdä vielä toiminnassa, mutta se koetaan mahdollistajana. Mielikuva robotiikasta on mekaanisia käsiä ja ihmisen näköisiä humanoidirobotteja. Robotiikka on kuitenkin monitahoinen, kuten esimerkiksi ohjelmistorobotiikkaa. Robotiikalla pystytään yhä paremmin siirtämään ja hallinnoimaan tietoa. Tämä mahdollistaa uudentyyppisten palvelujen luomisen”, kuvaili Jarmo robotiikan etuja yritykselle.

Hanke toteutetaan ensisijaisesti yritysten, oppilaitosten ja kaupunkien yhteiskehittämisenä

Hankkeessa saadaan yhdistettyä yritysten asiantuntemus, oppilaitosten aikuisvalmennuksen osaaminen ja robotiikan kentän tuntemus sekä kaupunkien haasteet.

Hanke pohjautuu toteamukseen siitä, että opetuksensa pitämiseksi ajan tasalla ammatilliset oppilaitokset ja ammattikorkeakoulut seuraavat tiiviisti ja laaja-alaisesti robotiikan kehitystä ja päivittävät opetustaan sen mukaisesti, työelämän tarpeet ennakoiden.

Hanketta on erityisesti valmisteltu Vantaan kaupungin ja Metropolian yhteistyössä, vuoropuhelussa muiden osallistujatahojen kanssa. Näin on voitu jo valmisteluvaiheessa selvittää, mitä lisävalmiuksia oppilaitoksiin tarvitaan, jotta yritykset saavat maksimaalisen hyödyn valmennuksista. Hankkeen osatoteuttajat ovat Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, Oulun ammattikorkeakoulu, Tampereen kaupunki (Tredu), Turun kaupunki (Turun ammatti-instituutti) ja Vantaan ammattiopisto Varia.

”Samalla muutetaan ajattelutapaa. Käännetään asioita päälaelleen. Kun ajatellaan eri tavalla, syntyy innovaatioita. Emme tunne läheskään kaikkia mahdollisuuksia miten robotiikka voi auttaa. Ainoastaan tekemällä ja ideoimalla, yrityksen ja erehdyksen kautta saavutetaan uusia asioita. Olen tästä todella innoissani. Nyt tehdään oikeasti hyödyllisiä asioita. Tämän hankkeen kautta on myös mahdollisuus saavuttaa oppilaitoksille uutta tietoa ja tietämystä”, Jarmo Toivanen tiivisti.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Päivi Haho
P. 040 167 7990

Lehtori Jarmo Toivanen
P. 040 519 5324

Yliopettaja Antero Putkiranta
P. 040 169 5939

S-postit: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

  


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Tre Smeder -säätiöltä apuraha ruotsinkielistä oopperaa varten

12.11.2018

Helsingissä sijaitseva ruotsinkielinen, vuonna 1993 Säästöpankkisäätiön pohjalle perustettu Stiftelsen Tre Smeder on myöntänyt Metropolian oopperaproduktion toteuttamiseen apurahan. Metropolian oopperakoulutus esittää keväällä 5.&...

Lue lisää

Systeeminen ymmärrys tuo uusia näköaloja rehtorin työhön

09.11.2018

Metropoliassa käynnistettiin syyskuussa 2018 uusi, perusopetuksen rehtoreille suunnattu Uudistuva johtajuus- systeeminen ymmärrys ja ratkaisukeskeinen ote -valmennus, jota rahoittaa Opetushallitus ja on osallistujille maksuton.
Systeeminen älykkyys on hyvän johtamisen perusedell...

Lue lisää

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry palkitsivat Riitta Konkolan

07.11.2018

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry luovuttivat mitalin Metropolia Ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkolalle tiistaina 6.11.2018 Helsingin Oopperatalon lämpiössä.
Helsingin teknillisen oppilaitoksen muistomitali ...

Lue lisää

IBM ja Metropolia yhteistyöhön - uusinta teknologiaa ja tukea innovaatiokehitykseen

07.11.2018

Teknologiayritys IBM ja Metropolia aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on saada aikaan innovaatioiden kehittämistä esimerkiksi terveydenhuollon alalla sekä tarjota työkaluja ja tukea Metropolia-ammattikorkeakoulun tutkijoille, opettajille ja opiskelijoille.
Yhteisty&ou...

Lue lisää

02.11.2018

3AMK-osaamispoluilta tulevaisuuden työelämän osaamista – katso videot!

Tiedätkö, mitä on kiertotalous? Entä millaista on juomateollisuuden parissa työskentely? Tai miten ihmeessä sosiaali- ja terveysala ja liiketalous liittyvät toisiinsa?
Näitä teemoja käsitellään 3AMK:n osaamispoluilla. Osaamispolut ovat tyypilli...

Lue lisää

30.10.2018

Sydänsairaat ikäihmiset tarvitsevat digiapua - lähde mukaan sydändigihankkeeseen digineuvojaksi

Metropolia Ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat ovat mukana Sydändigineuvonta – toimintamallin kehittäminen yhteistyössä HYKS:n, EJY:n/OLKA:n, Metropolian ja Eläkkeensaajien keskusliiton kanssa.
Hankkeen tarkoituksena on sydänsairastuneiden omahoidon tukeminen ...

Lue lisää

29.10.2018

Digitaaliset toimitusketjut -seminaarissa keskusteltiin uusien teknologioiden mullistavasta vaikutuksesta

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys (LOGY ry) järjesti Myyrmäen kampuksella SCM Foorumissa lokakuun 5. päivä yhdessä Metropolian kanssa Digitaaliset toimitusketjut- seminaarin. Aihe kiinnosti LOGY:n yritysjäsenten lisäksi myös alan opiskelijoita Metropolian eri kou...

Lue lisää


1 - 7 / 1601

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015