Fintraffic ja Metropolia aloittavat yhteistyön tieliikenteen datan kehittämiseksi

2.5.2024 - 13:00

Fintrafficin tieliikenteenohjaus ja Metropolia Ammattikorkeakoulu aloittavat yhteistyön, jossa etsitään ratkaisuja entistäkin turvallisemman, sujuvamman ja ympäristöystävällisemmän maantieliikenteen synnyttämiseksi.

Kalasataman liikennettä.

Digitalisaatiolla ja datalla on iso merkitys toimivan tieliikenteen mahdollistajana: niiden vaikutukset ulottuvat autoilijoiden sujuvasta arjesta tehokkaisiin matka- ja kuljetusketjuihin. Fintrafficin ja Metropolian yhteistyösopimus mahdollistaa tekoälyn ja datatieteiden erityisosaamisen tuomisen entistäkin tiiviimmin osaksi tieliikenneverkoston kehittämistä. Hankkeessa Metropolian tekoäly- ja data-analytiikkatutkimus ja Fintrafficin tieliikenteen digitalisaation edistäminen yhdistyvät, mikä mahdollistaa uusien innovaatioiden syntymisen ja pitkäjänteisen yhteistyön.

Fintrafficin tieliikenteenohjaus huolehtii maanteiden turvallista ja sujuvasta liikenteestä. Tässä työssä datalla on merkittävä rooli: Fintrafficin lähes 20 000 liikenteenhallinta- sekä keli- ja säälaitetta kerää väsymättä dataa tiestöltä esimerkiksi liikennemääristä ja niiden muutoksista sekä sää- ja keliolosuhteista. Tämä mahdollistaa esimerkiksi sen, että autoilijat saavat monikanavaisesti varoitukset eri häiriö- ja vaaratilanteista, tiestön talvihoito osaa lähteä auraamaan oikea-aikaisesti ja hälytysajoneuvot pääsevät ajamaan liikennevalojen vihreässä aallossa.

”Liikenteessä data jyllää kaikkialla ja näkyy jokaisen suomalaisen arjessa. Alkavalla yhteistyöllä etsimmekin uusia dataan pohjautuvia palveluita tai malleja, jotka tukevat ihmisten liikkumista kestävän kehityksen ehdoin. Samalla avaamme ovia datan jatkokehittämiseen ja -jalostamiseen, jotta data saadaan palelemaan entistä saumattomammin myös älyllistyvän liikenteen tarpeita”, taustoittaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksen toimitusjohtaja Aapo Anderson.

Tieliikenteen merkitys on Suomelle suuri, sillä henkilöliikenteestämme noin 90 prosenttia ja tavarakuljetuksista noin 70 prosenttia kulkee kumipyörillä.

Metropolia ratkaisee tulevaisuuden liikennekysymyksiä TKI-toiminnan keinoin

Suomen suurin ammattikorkeakoulu Metropolia edistää ja tukee yhteiskunnan kehitystä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) ratkaisuilla. TKI-toiminnan keskiössä ovat erilaiset hankkeet, asiakastyöt ja palvelut ilmiölähtöisissä innovaatiokeskittymissä. Innovaatiokeskittymät mahdollistavat uuden tavan oppia sekä tuottaa ratkaisuja ja tutkittua tietoa. Niissä tehdään poikkialaista yhteistyötä merkittävien yhteiskunnallisten ja globaalien ilmiöiden parissa, kun Metropolian opiskelijat, henkilöstö ja kumppanit testaavat ja pilotoivat yhdessä uusia ratkaisuja​.

Liikkumisen murrosta vauhdittavat erilaiset ajurit, kuten digitalisaatio, hiilidioksidipäästöjen vähentämispaine ja liikenteen palveluistuminen. Metropolian Puhtaat ja kestävät ratkaisut -innovaatiokeskittymässä tutkitaan älykästä liikkumista eli liikkumisen teknologian murroksen vaikutusta käytännön tasolla ja ihmislähtöisesti. Lisäksi innovaatiokeskittymä etsii ratkaisuja muun muassa kestävään ruokajärjestelmään, kiertotalouteen, teollisuuteen sekä puhtaan teknologian (cleantech) kehittämiseen. Lue lisää innovaatiokeskittymästä.

”Olemme erittäin iloisia kumppanuudesta Fintrafficin tieliikenneohjauksen kanssa. Me Metropoliassa uskomme, että eri toimijoiden välinen yhteistyö on vaikuttavin tapa tuottaa kestäviä ratkaisuja, joita nyt niin kipeästi tarvitsemme. Tähän yhteistyöhön voimme tuoda syvällisen osaamisemme älykkäästä liikkumisesta ja datan käyttäjälähtöisestä soveltamisesta. Näin voimme yhdessä luoda meidän kaikkien turvallista ja sujuvaa liikkumista tukevia palveluja”, sanoo Metropolian tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtaja Anna-Maria Vilkuna.

Lisätietoja:

Aapo Anderson
Toimitusjohtaja, Fintrafficin tieliikenteenohjaus
aapo.anderson [at] fintraffic.fi (aapo[dot]anderson[at]fintraffic[dot]fi)

Anna-Maria Vilkuna
Tutkimus- kehitys- ja innovaatiojohtaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu
anna-maria.vilkuna [at] metropolia.fi (anna-maria[dot]vilkuna[at]metropolia[dot]fi)

Fintrafficin palvelut ja avoin data vaikuttavat liikennejärjestelmän toimivuuteen ja turvallisuuteen, kotitalouksien arkeen, yritysten toimintaan ja koko suomalaiseen yhteiskuntaan. Fintrafficin tieliikenteenohjaus tarjoaa ja kehittää palveluita, jotka mahdollistavat turvallisen ja sujuvan liikenteen tieverkolla vuoden jokaisena päivänä. Tavoitteenamme on mahdollistaa älykkäiden palveluiden ja tiiviin kumppaniyhteistyön avulla maailman turvallisin, sujuvin ja ympäristöystävällisin tieliikenne. Lue lisää fintraffic.fi

Metropolia Ammattikorkeakoulu on pääkaupunkiseudulla toimiva kansainvälinen ja monialainen Suomen suurin ammattikorkeakoulu. Koulutamme kulttuurin, liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan asiantuntijoita ja kehittäjiä. Muodostamme 17 200 opiskelijan ja yli 1 000 asiantuntijan yhteisön, jossa erilaiset ihmiset ja maailmat kohtaavat. Olemme korkeakoulutuksen rohkea uudistaja ja rakennamme kestävää tulevaisuutta tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Ratkaisijakorkeakouluna tuemme tuoretta ajattelua, uusia innovaatioita sekä rohkeita kokeiluja. Vuosittain toteutamme yli 100 tutkimus- ja kehityshanketta, yhteiskunnan ja ihmisen parhaaksi. Metropolian liikevaihto tilikaudella 2023 oli 121,8 miljoonaa euroa, josta liiketoiminnan osuus oli 6,1 miljoonaa euroa.