Uusi toimintaterapeuttien koulutusmuoto vastaa moniin odotuksiin Etelä-Karjalassa

24.09.2018

Toimintaterapeuttien koulutus toteutetaan tiiviinä yhteistyönä. Kuvassa toimintaterapian lehtorit Ulla Vehkaperä Metropoliasta ja Tuula Hämäläinen Saimaan ammattikorkeakoulusta. (Kuva: Ilona Pesu)

Vaikka opinnot ovat verkkopainotteiset, sisältyy opintoihin myös lähipäiviä ja harjoittelua. Silloin panostetaan yhdessä tekemiseen, keskusteluun ja pohtimiseen. (Kuva: Tuula Hämäläinen)

Lappeenrannassa elokuussa alkanut toimintaterapeuttikoulutus tarjoaa alueen opiskelijoille uudenlaisen mahdollisuuden suorittaa korkeakoulututkinto omalla kotiseudulla – töiden ja muun elämän ohessa. Koulutus järjestetään Saimaan ammattikorkeakoulun ja pääkaupunkiseutulaisen Metropolian yhteistyönä. Saimaa tarjoaa koulutukselle laajan alueellisen yhteistyöverkoston ja väylän paikallisiin harjoittelu- ja työpaikkoihin.

Tutkinnonantajana toimii Metropolia, jolla puolestaan on kokemusta digitaalisen tutkintopolun järjestämisestä ns. satelliittikoulutuksena eri puolille Suomea. Aiemmin tätä uudenlaista verkko- ja työelämäoppimista yhdistävää koulutusmuotoa ovat hyödyntäneet muun muassa bioanalyytikko-, röntgenhoitaja- ja suuhygienistiopiskelijat. Koulutus on tuonut uutta energiaa ja kaivattua työvoimaa alueille, joilla vastaava koulutusta ei muuten voida järjestää.

Toimintaterapeuteille mahdollisuus on ensimmäinen ja ensipalautteen mukaan hyvin tervetullut.
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin (Eksote) alueella opiskelijoita odotetaan harjoittelujaksoille jo innostuneina, sillä toimintaterapeuteista on alueella pulaa. – Uusi koulutusmuoto on tervetullut avaus sote-palveluiden voimakkaasti muuttuvassa toimintaympäristössä, kertoo fysio- ja toimintaterapian palvelupäällikkö Virpi Aralinna Eksotesta. – Suurimmat tarpeet meillä tällä hetkellä ovat lasten ja ikäihmisten toimintaterapiassa. Toivon, että koulutus tuo uusia tuulia myös toimintaterapian sisällölliseen kehittämiseen ja osaamisen hyödyntämiseen.

Satelliittikoulutuksen perusideana on kouluttaa asiantuntijoita ammattiin juuri siellä, missä kysyntää ja työvoimavajetta on. Kun opiskelijat saavat opiskella ja tehdä työharjoittelunsa omalla kotiseudullaan, työhön alueelle on helppo jäädä, kun tutkinto on valmis. Kouluttajana pitkään työskennellyt lehtori Tuula Hämäläinen Saimaan ammattikorkeakoulusta tuntee Lappeenrannan ja koko Kaakkois-Suomen toimintaterapiakentät ja ohjaa sujuvasti opiskelijoita aitoihin työelämän tehtäviin oppimaan. Hämäläisellekin digitaalisia oppimisympäristöjä hyödyntävä ja ammattikorkeakoulujen ja alueen työelämän tiivistä yhteistyötä vahvistava satelliitti on koulutusmuotona uusi. Näkymiä hän pitää hyvinä: – Toimintaterapeutin oppimisympäristönä on koko maailma, ja osaaminen ja ammatillinen pätevyys voivat karttua tekemällä eri asioita eri järjestyksessä.

Koulutukseen hakeutuneet arvostavat eritoten etä- ja verkko-opiskelun mahdollisuutta.
– Odotin pitkään, että tällainen verkkopainotteinen koulutus alkaisi asuinpaikkakunnallani, kertoo opiskelija Aino Uusitalo tyytyväisenä. Hänelle työskentely verkko-alustalla ja osallistuminen luennoille AC-etäyhteyden avulla ovat tulleet jo tutuiksi. – Tehtäviä ja luettavaa on kuitenkin paljon, ja opinnot vaativat tarkkaa aikataulutusta ja suunnittelua. Saman on todennut myös Jenna Pietikäinen, joka odottaa palautetta omasta oppimisestaan ensimmäisellä periodilla. Opinnoissa häntä ovat erityisesti ilahduttaneet opiskelumateriaalien, tehtävien ja luentojen monipuolisuus. Arjen pyörityksessä opiskelijan motivaation on kuitenkin oltava korkealla.

Opintojen ohjauksella ja tutor-opettajan saavutettavuudella on todettu olevan tärkeä merkitys opiskelijan sitoutuneisuudelle ja opintojen etenemiselle. Monenlaisia verkostoja tarvitaan. Tätä tietoa ja muita aiemmissa satelliittikoulutuksissa hyviksi koettuja käytäntöjä voidaan nyt toteutuksessa vahvistaa, sanoo ryhmän tutorina toimiva toimintaterapian lehtori Ulla Vehkaperä Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Vehkaperä toimii myös tutkijavoimana OKM:n tukemassa ja Metropolian koordinoimassa SOTKA-hankkeessa (2017–2019). Hankkeessa satelliittikoulutuksesta kehitetään sosiaali- ja terveysalan pienille erityisaloille toimiva koulutuskonsepti.

Lisätiedot

Ulla Vehkaperä, TtM, toimintaterapeutti, lehtori, Metropolia Ammattikorkeakoulu ulla.vehkapera metropolia fi, puh. 040-714 5147
Tuula Hämäläinen, TtM, toimintaterapeutti, lehtori, Saimaan ammattikorkeakoulu tuula.hamalainen saimia fi, puh. 040-741 6958
Riitta Lumme, FL, yliopettaja, Metropolia Ammattikorkeakoulu, SOTKA-hankkeen projektipäällikkö riitta.lumme metropolia fi puh. 040-334 1301


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Sytyke ry valitsi Jesse Ukkosen opinnäytetyön vaikuttavimmaksi

14.12.2018

Tietojärjestelmätyön ammattilaisten Sytyke ry järjesti Vaikuttavin opinnäytetyö 2017-18 -kilpailun. Kilpailun voitti Metropolian viestinnän tutkinto-ohjelmasta valmistunut Jesse Ukkonen.
Voitokas opinnäytetyö Häiriötön tekno...

Lue lisää

Museoyhteistyöllä äänimaisemia, sovelluksia ja uusia näyttelyideoita

13.12.2018

EU:n Luova Eurooppa-ohjelman The People’s Smart Sculpture -hankkeen (2014 - 2018) päättyessä sen aikana kerätyt parhaat käytännöt on koottu yhdeksi julkaisuksi.  Hankkeenvtavoitteena oli tukea osallistavaa, yhteisöllistä, monialaista urbaania k...

Lue lisää

Talonrakennusteollisuus tukee lahjoituksella tuotantojohdon koulutusta

11.12.2018

Järjestäytyneitä rakennusliikkeitä Uudellamaalla edustava Talonrakennusteollisuuden Uudenmaan piiri ry on tehnyt 40.000 euron lahjoituksen Metropolia Ammattikorkeakoululle. Joulukuun 4. päivä lahjoitetulla summalla on tarkoitus edistää rakennusalan ammattikork...

Lue lisää

Etäkuntoutuksen erikoistumiskoulutuksessa innostava alku

11.12.2018

Etäratkaisut kuntoutumisen tukena -erikoistumiskoulutus kokosi yhteen kokeneita ja vasta aiheeseen perehtyviä ammattilaisia. Vuoden kestävä koulutus alkoi innostuneesti ja opimme heti ensimmäisessä tapaamisessa, että koulutuksessa on laaja kirjo osaamista kuntoutuk...

Lue lisää

07.12.2018

Koulutettujen maahanmuuttajien urapolku helpottuu

Metropolia Ammattikorkeakoulu tarjoaa maahanmuuttajasairaanhoitajille kaksi opintoväylää, jotka ovat Osaaminen käyttöön Suomessa -hanke (EU-/ETA-alueelta tulevat maahanmuuttajat) ja SOTE-silta -hanke (EU-/ETA-alueen ulkopuolelta tulevat maahanmuuttajat). Väyliä keh...

Lue lisää

07.12.2018

Syksyn ProjektiBoosteri synnytti uusia 3AMK-hankehakemuksia

Haaga-Helian, Laurean ja Metropolian yhteisestä ProjektiBoosterista syntyi syksyn aikana ainakin kolme uutta, monialaista hankehakemusta sekä potentiaalisia ideoita jatkotyöskentelyyn.
3AMK:n tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kiihdytysalusta ProjektiBoosteri tarjoaa fasil...

Lue lisää

05.12.2018

Olemme muuttaneet – uusi Myllypuron kampus avautuu tammikuun puolivälissä

Metropolian intensiivinen kampusmuuttojen vuosi huipentuu vuodenvaihteessa, kun uuden Myllypuron kampuksen ensi vaihe valmistuu ja korkeakoulu luopuu neljästä isosta toimipisteestä.
Metropolian uusi kampus Helsingin Myllypuroon avautuu tammikuun puolivälissä. Näin Metropoli...

Lue lisää


1 - 7 / 1623

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015