Koulutettuja maahanmuuttajia tarvitaan täydentämään pääkaupunkiseudun työvoiman tarvetta

29.10.2018

Kuvassa (vasemmalta oikealle): Aino Ezeonodo (Metropolia), Heidi Stenberg (Metropolia), Outi Lemettinen (Metropolia), Annukka Koivunen (Helsingin yliopisto HY+), Rebekka Nylund (Helsingin yliopisto), Jaana Näsänen (Helsingin yliopisto HY+), Tarja-Tuula Raatikainen (TE-toimisto) (takana, näkyy Rebekan ja Jaanan välistä), Tuula Jäppinen (Haaga-Helia) (takana, Sonjaa vastapäätä), Sonja Kuosmanen (Haaga-Helia).

Maahanmuuttajien pääkaupunkiseudulle integroitumista edistävä Osaaminen käyttöön Suomessa –hanke on edennyt Opetushallituksen kesällä myöntämän valtioavustuksen myötä jo muutamassa kuukaudessa konkretiaan. Marraskuun alussa Metropolia Ammattikorkeakoulu käynnistää yhdessä Helsingin kaupungin kanssa haun pätevöitymis-rekrytointikoulutukseen EU- ja Eta maista Suomeen tulleille sairaanhoitajille.

Osaaminen käyttöön Suomessa –hankkeessa toimivat yhteistyössä ammattikorkeakoulut Metropolia, Laurea, Haaga-Helia ja Helsingin yliopisto sekä Helsingin-, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Uudenmaan TE-toimisto. Tavoitteena on yhdessä kehittää pääkaupunkiseudulle korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien kotoutumisen edistämisen ekosysteemiä, joka mahdollistaa maahanmuuttajien osaamisen tunnistamisen ja nopean siirtymisen henkilökohtaiselle kotoutumista edistävälle koulutus- ja urapolulle.

Hanke on toiminnallinen kehittämishanke, jonka onnistumista voidaan mitata myös numeraalisin mittarein, esimerkiksi kuinka monta henkilöä on työllistynyt koulutuspolun läpikäytyään. Toiminnassa hyödynnetään Metropolia Ammattikorkeakoulussa jo reilu kaksi vuotta käynnissä ollutta Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa maahanmuuton (SIMHE) vastuukorkeakoulutoimintaa ja hankkeessa kehitettävät työllistävät kumppanuuskoulutusmallit kohdennetaan pääkaupunkiseudulla asuville korkeakoulututkinnon suorittaneille maahanmuuttajille.

Hankkeen kumppaniverkosto mahdollistaa monialaiseen työvoimantarpeeseen vastaamisen. Polkuja rakennetaan niin pätevyysvaatimuksia edellyttäville aloille varhaiskasvatukseen ja terveydenhuoltoon kuin myös muille työvoimapulasta kärsiville aloille.

Ensimmäisenä kumppanuuskoulutusmallina käynnistyy Helsingin kaupungin ja Metropolian EU- ja ETA-maista tulleille sairaanhoitajille rakentama sairaanhoitajaksi Suomessa pätevöitymisen koulutuspolku.

”Koulutus vastaa sekä maahanmuuttajasairaanhoitajien kokemiin haasteisiin että työnantajan esille tuomiin täydennyskoulutustarpeisiin. Koulutuksessa sairaanhoitajan on mahdollista syventää ja vahvistaa ammatillisen suomen kielen osaamista sekä täydentää osaamistaan suomalaisen palvelujärjestelmän, lainsäädännön ja sairaanhoitajan työtä koskevien säädöksien tuntemuksessa. Painopiste on konkreettisen hoitotyön hallinnassa siten, että sairaanhoitaja osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida potilaan hoitamista asiakaslähtöisesti suomen kielellä ja yhteistyössä muiden potilasta hoitavien tahojen kanssa”, kertoo sairaanhoitajakoulutuspolun vastuulehtori Aino Ezeonodo Metropolia ammattikorkeakoulusta.

Helsingin kaupunki odottaa pilotin käynnistymistä innolla. ”Työnantajan näkökulmasta on tärkeää turvata osaavan työvoiman saatavuus. Maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden työllistymisen edistäminen on keskeinen tekijä tässä kokonaisuudessa”, toteaa Helsingin sosiaali- ja terveystoimen henkilöstösuunnittelupäällikkö Tarja Näkki.

Lisätietoja

SIMHE-Metropolia maahanmuuton vastuukorkeakoulutoiminta
Koulutukset maahanmuuttajille

Heidi Stenberg

SIMHE-Metropolia projektijohtaja

heidi.stenberg metropolia fi

p. 0405353388, 

Laura Kyntölä

Erityissuunnittelija, Kaupunginkanslia

Elinkeino-osasto, maahanmuutto- ja yritysasiat

Puh. 09 310 36666, 040 620 6162

laura.kyntola hel fi

hel.fi/kaupunginkanslia


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


90.000 euron lahjoitus tekniikan alalle Rakennusmestarien Säätiöltä

17.01.2019

Vuonna 1952 perustettu Rakennusmestarien Säätiö sr on tehnyt Metropolialle merkittävän 90.000 euron lahjoituksen. Koska säätiön tarkoituksena on suomalaisen rakennusteknisen ja -taiteellisen ammattitaidon kehittäminen ja tukeminen, lahjoitus on kohdennett...

Lue lisää

T2H Rakennus Oy lahjoittanut Metropolian Muutamme maailmaa -varainhankintakampanjaan

16.01.2019

Pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla toimiva perustajaurakoitsija T2H Rakennus on lahjoittanut Metropolian tekniikan alalle 10.000 euroa. Yhtiö sekä hankkii tontit että suunnittelee, rakentaa ja markkinoi rakennuskohteet itse.
”Vastuullinen rakentaminen ja nykyaikainen...

Lue lisää

Uusia toimintakonsepteja hoitoalan opetus- ja asiakastyöhön

16.01.2019

Futudent ja Metropolia kehittävät uusia toimintakonsepteja Futudent-kuvantamisjärjestelmän avulla. Futudent syventää yhteistyötään Metropolian kanssa 16.1.2019 solmitulla yhteistyösopimuksella. Yhteistyön tavoitteena on kehittää ja tes...

Lue lisää

Suomen Huolintaliikkeiden Tuki ry:ltä 40.000 euron lahjoitus Metropolialle

16.01.2019

Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto (SHHL) on maassamme toimivien alan yritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Liiton tehtävänä on edistää jäsenten toimintaedellytyksiä sekä lisätä alan tunnettavuutta, arvostusta ...

Lue lisää

14.01.2019

Reijo Rautauoman säätiö tukee lahjoituksellaan Metropolian liiketalouden koulutusta

Metropolia on saanut 10.000 euron lahjoituksen helsinkiläiseltä Reijo Rautauoman säätiöltä. Lahjoitus on kohdennettu liiketalouden koulutusalan kehittämiseen.
Vuonna 2008 perustettu säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä avustuksi...

Lue lisää

14.01.2019

Pöyry liittyi Metropolian lahjoittajiin

Kansainvälinen konsultointi- ja suunnitteluyhtiö Pöyry Oyj tarjoaa asiakkaille lämpö- ja sähkövoiman tuotantoon, siirtoon ja jakeluun, metsäteollisuuteen, biojalostukseen ja kemianteollisuuteen, kaivos- ja metalliteollisuuteen sekä infraan, vesihuoltoon ja ymp...

Lue lisää

11.01.2019

Vaisalalta 25 000 euron lahjoitus tekniikan koulutukseen

Metropolia on saanut varainhankintakampanjaansa lahjoituksen suomalaiselta ympäristönmittauksen, -monitoroinnin ja -havainnoinnin maailman markkinajohtaja Vaisala Oyj:lta. 25 000 euron tuki on osoitettu tekniikan koulutusalalle. Vaisalan toiminnalle on ominaista teknologiajohtajuus, aktiivinen ...

Lue lisää


1 - 7 / 1643

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015

Uutisarkisto

Yli vuotta vanhemmat uutiset löydät uutisarkistostamme