Wagner-wiikonvaihde

Aika
5.4.2024
19.15 - 20.45
6.4.2024
14.00 - 15.30
Paikka

Kamarimusiikkisali Kammari (Soiva, sisääntulokerros)
Muotoilijankatu 1 B
Helsinki 56

Sijainti

Hinta

5 euroa

Tapahtuman aihetunniste

Wagner-wiikonvaihde tuo Reetta Haaviston oppilaat ja ystävät yhteen Richard Wagnerin oopperoiden Valkyyria ja Reininkulta merkeissä. Molemmat teokset ovat suuremman kokonaisuuden eli Ring-tetralogian osia. Konsertin ohjelmassa on mm. elokuvistakin tunnettu, mukaansa tempaava Valkyyrioiden ratsastus. Reininkulta on tarina vallanhimosta ja sen mukanaan tuomasta taakasta. Reinintyttärien alkukohtauksessa Alberich varastaa kullan. Reininkullan olisi parasta pysyä joen pohjassa, minne se lopulta päätyykin takaisin.

Tervetuloa nauttimaan tunteikkaasta ja wauhdikkaasta oopperamusiikista!

Ohjelma

Richard Wagner: Reininkulta

Alkukohtaus

Richard Wagner: Valkyyria

Kolmas näytös


Esiintyjät

 • Reetta Haavisto, sopraano
 • Antti Pakkanen, bassobaritoni
 • Tero Valtonen, piano

Sieglinde

 • Marjaana Ritanen 5.4./Jenni Taivassalo 6.4.

Brünhilde

 • Reetta Haavisto

Gerhilde

 • Jenni Taivassalo 5.4./Marjaana Ritanen 6.4.

Ortlinde

 • Mea Tikkanen 5.4./Olga Harrison 6.4.

Waltraute

 • Riikka Mäkinen

Schwertleite

 • Silva Lahti

Helmwige

 • Iirisilona Segerstam

Roßweisse

 • Iida Aarnio

Siegrune

 • Laura Pörsti

Grimgerde

 • Adelia Spånberg

Reinin tyttäret:

Woglinde

 • Olga Harrison 5.4./Mea Tikkanen 6.4.

Wellgunde

 • Wilma Mäkiniemi

Floßhilde

 • Adelia Spånberg

Aika

 • perjantai 5.4. klo 19.15
 • lauantai 6.4. klo 14.00

Esityksen kesto on noin 75 minuuttia.

Paikka

Kamarimusiikkisali Kammari
Muotoilijankatu 1 B
Helsinki 56

Hinta

 • 5 euroa

Lipunmyynti ovella alkaa 30 minuuttia ennen konsertin alkua. Vain korttimaksu.

Konsertin ohjelman esittely

Teksti: Reetta Haavisto

Tässä konsertissa kuulemme kahden eri teoksen musiikkia Nibelungin sormuksesta. Siitä käytetään nimitystä Nibelungein sormus ja saksaksi Der Ring des Nibelungen. Se on neljästä oopperasta koostuva sarja, jota pidetään Richard Wagnerin pääteoksena ja yhtenä maailman suosituimmista sekä esitetyimmistä oopperoista. Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin tästä teoksesta käytetään myös nimiä Sormus-tetralogia, Ring-sykli tai pelkästään Ring.

Aloitamme konsertin Reininkullan alun kohtauksella, missä Reinintyttäret vartioivat joenpohjassa lepäävää kulta-aarretta.

Reininkulta on ensimmäinen osa Nibelungin sormus -sarjasta, missä Rein-joen rotkossa Reinintyttäret kisailevat ja vahtivat kultahippua, Reininkultaa. Reinintyttärien kisaillessa ja uidessa kalliolla olevan Reininkullan ympärillä, Nibelung-kääpiö Alberich ilmestyy paikalle ihastuen tavattomasti Reinintyttäriin: Flosshildeen, Woglindeen ja Wellgundeen. Reinintyttäret kehottavat häntä nauramaan ja leikkimään kanssaan, kuten Alberich tekeekin koettaen vuorotellen valloittaa jonkun Reinintyttäristä vaimokseen. Reinintyttäret tekevät vuorotellen hänestä kevyttä pilaa ja kiusoittelevat häntä, mikä saa Alberichin epätoivoiseksi. Hän alkaa tämän jälkeen ottaa Reinintyttäriä kiinni heidän kehotuksestaan, mutta on liian hidas. Silloin Alberich huomaa Reininkullan kimalluksen ja kysyy, mitä kimallus on. Reinintyttäret kertovat Alberichille hyvin arvokkaasta Reininkullasta, ja että se joka kiroaa rakkauden, voisi tehdä siitä sormuksen, jolla hallita maailmaa. He eivät usko, että sympaattinen Alberich-kääpiö voisi ikinä kirota rakkautta, joten he kehottavat häntä leikkimään ja nauramaan heidän kanssaan kullalla, mutta Alberich on katkera tyttärien kiusoittelusta, joten hän kiroaa rakkauden ja varastaa kullan. Rein vajoaa pimeyteen varastetun kullan vuoksi Reinin tyttärien valittaessa aarteensa menetystä.

Toisella puoliskolla estraadin valtaavat Valkyyriat. Valkyyria on Nibelungin sormus -sarjan toinen osa. Valkyyriat ovat nuoria, vaaleita, pitkähiuksisia ja sinisilmäisiä neitoja, jotka palvelevat sodanjumala Wotania. He ratsastavat taisteluihin joko hevosilla tai lentävät ilman halki. Heillä on kypärät ja kilvet, ja joillakin kyky surmata soturit, jotka eivät miellytä heitä. He ovat taistelun hengettäriä ja kuolemanhaltijattaria, jotka keräävät taistelukentiltä kuolleiden urheiden sotureiden sielut ja veivät ne mukanaan Valhallaan. Valhalla nimi tulee muinaisnorjan sanasta Valhöll eli kaatuneiden soturien sali, mikä on sankarivainajien asuinsija skandinaavisessa mytologiassa. Se on viikinkien ­jumalten kuninkaan, kuoleman jumalan ja Valhallan isännän Odinin sali, missä sankarit muodostivat Wotanin sotajoukon ja valmistautuivat maailmanlopun taisteluun Ragnarökiin. Yksi Valkyyria, isänsä Wotanin lempilapsi Brünnhilde, on suututtanut isänsä uhmaamalla hänen käskyään ja heltynyt suojelemaan sisarusten Siegmundin ja Sieglinden välistä liittoa. Brünnhilde pakenee Wotanin vihaa Sieglinde mukanaan. Sieglinden tultua tajuihinsa hän muistaa Wotanin tappaneen taistelussa Siegmundin, mutta samalla tajuaa kantavansa kohdussaan heidän yhteistä lastaan Siegfriediä, maailman ihmeellisintä sankaria. Wotan löytää Valkyyrioiden piilotteleman Brünnhilden ja rangaistukseksi Wotan vaivuttaa hänet uneen Valkyyriakalliolle sekä ympäröi tämän tulirenkaalla, joka suojelee häntä ja vain urhein sankari voi läpäistä sen. Valkyyrioiden ratsastus on Richard Wagnerin oopperan Valkyyria kolmannen näytöksen johdanto-osa, joka sävellyksenä on Wagnerin tunnetuimpia ja sitä on käytetty monissa elokuvissa taustamusiikkina. Esitämme tänään kolmannen näytöksen kokonaan.

 • Reininkulta (Das Rheingold), kantaesitys Münchenissä 22.9.1869

Esinäytös, kesto n. 2½ tuntia

 • Valkyyria (Die Walküre), kantaesitys Münchenissä 26.6.1870, kesto n. 4 tuntia