Ammattikorkeakoulut toteuttivat ennätyssuuren valintakokeen menestyksellisesti

4.6.2020 - 18:15

Ammattikorkeakoulujen verkossa järjestettyyn valintakokeeseen osallistui tänään yli 62 000 hakijaa. Ennätyssuuri valintakoe järjestettiin päivän aikana kahtena koekertana. Koe onnistui teknisesti hyvin. Samalla kokeella haettiin eri alojen AMK-tutkintoon johtaviin koulutuksiin 22 eri ammattikorkeakouluun.

"Yhteinen valintakoe on osoittautunut menestykseksi", arvioi toiminnanjohtaja Petri Lempinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenesta.

Metropolia Ammattikorkeakoulu on koordinoinut Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishanketta vuodesta 2017 lähtien. Osana hanketta on kehitetty ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen AMK-valintakoe, joka otettiin käyttöön ensimmäisen kerran syksyn 2019 yhteishaussa. AMK-valintakoe oli tarkoitus järjestää jälleen kevään 2020 yhteishaussa ammattikorkeakoulujen kampuksilla 1.-5.6.2020. Koronaviruksen takia ammattikorkeakoulut päättivät toteuttaa AMK-valintakokeen kaksivaiheisena.

Tämän kevään opiskelijavalintoja varten koejärjestelmä muokattiin etäkäyttöön. Koejärjestelmää käytetään korona-aikana myös yliopistojen valintakokeessa.

"Olemme iloisia, että Metropolia Ammattikorkeakoulu on voinut tarjota tämän kevään poikkeusjärjestelyinä toteutettaviin korkeakoulujen opiskelijavalintoihin erinomaisen digitaalisen koejärjestelmäratkaisun. AMK-valintakokeen lisäksi koejärjestelmässä on toteutettu onnistuneesti jo kymmeniä yliopistojen valintakokeita", toteavat AMK-opiskelijavalintojen kehittämishankkeen projektipäällikkö Marko Borodavkin ja kehityspäällikkö Tuomas Orama Metropoliasta.

Borodavkinin ja Oraman mukaan kehitystyötä on tehty muuttuvissa ja epävarmoissa olosuhteissa ja rajallisessa aikataulussa. Isoin kiitos onnistuneesta toteutuksesta kuuluukin Metropolian asiantuntijoille, Eduix Oy:lle, CSC-Tieteen tietotekniikkakeskus Oy:lle sekä Opetushallitukselle. "Kevään olosuhteet huomioiden voidaan todeta, että olemme yhdessä onnistuneet erinomaisesti."

Pääsykokeen tunnistautumisessa hyödynnettiin vahvaa Suomi.fi-tunnistusta, jotta voitaisiin olla varmoja kokeeseen osallistujien henkilöllisyydestä.

"Suomi.fi-tunnistusta ei ole aiemmin käytetty koetilanteissa, joissa kymmeniä tuhansia henkilöitä tunnistautuu samanaikaisesti, joten valmistauduimme tilanteeseen huolella. On ollut hienoa olla mukana mahdollistamassa pääsykokeita poikkeustilanteessa", kertoo tuotepäällikkö Ulla Kankkunen Digi- ja väestötietovirastosta.

Ensimmäisen vaiheen kokeessa eniten pisteitä saaneet hakijat kutsutaan toisen vaiheen kokeeseen, jotka järjestetään lähikokeina.

"Etäkokeen tarkoitus oli karsia hakijoiden määrää niin, että varsinaiset valintakokeet 23.-25.6. voidaan järjestää valvotusti", Lempinen kertoo. Varsinainen opiskelijavalinta perustuu toisen vaiheen kokeeseen.

Valintakoekutsut toisen vaiheen kokeeseen lähetetään sähköpostilla 15.6.2020 alkavan viikon aikana. Toisen vaiheen koepaikka ja tarkka ajankohta kerrotaan kutsussa. Koepäivä on joko tiistai 23.6.2020, keskiviikko 24.6.2020 tai torstai 25.6.2020. Valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään keskiviikkona 15.7.2020.

Lisätiedot

Metropolia Ammattikorkeakoulu
Marko Borodavkin

Arene
Petri Lempinen
040 766 7805
petri.lempinen [at] arene.fi (petri[dot]lempinen[at]arene[dot]fi)


Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene

Ammattikorkeakouluun.fi