Lähes 150 lasta ja nuorta oppii robotiikasta First Lego Leaguen SM-kilpailussa Metropolian Myyrmäen kampuksella

20.3.2023 - 14:19
Lapset rakentavat robotteja.

First Lego League -robotiikkakilpailu edistää 9–16-vuotiaiden lasten ja nuorten robotiikka- ja ohjelmointiosaamista. Tämän vuoden Suomen-mestaruuskilpailun teemana on energia. Kilpailun järjestävät yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulu, Robotiikka- ja tiedekasvatus ry ja Vantaan elinkeinopalvelut.

Kansainvälisen robotiikkatapahtuman First Lego Leaguen (FLL) SM-kilpailussa lähes 150 ala- ja yläkouluikäistä osallistujaa tekee tiedeprojektin ja rakentaa ja koodaa autonomisia eli täysin itsenäisesti toimivia robotteja. Tavoitteena on edistää lasten ja nuorten ymmärrystä teknologiasta, robotiikasta ja energiasta ja kehittää heidän yhteistyötaitojaan.

Tänä vuonna osallistujat tutustuvat siihen, miten energiaa tuotetaan, siirretään ja varastoidaan. Näin ajankohtaisia aiheita tuodaan lasten ja nuorten pohdittavaksi. Kilpailuun sisältyvässä robottipelissä muun muassa siirrellään akkuja paikasta toiseen, käsitellään vesivoimalaa ja tuotetaan aurinkoenergiaa.

Kilpailu järjestetään Metropolia Ammattikorkeakoulun Myyrmäen kampuksella 31. maaliskuuta kello 10.30–16.50. Metropolian jatkuvan oppimisen johtaja Heidi Rontu kertoo, että Metropolia haluaa olla mukana kasvattamassa tulevaisuuden ratkaisijoita.

”Energia- ja ympäristökriisien keskellä ihmiset ja maailma tarvitsevat uusia ratkaisuja, joissa hyödynnetään muun muassa robotiikkaa ja teknologioita. Haluamme olla mukana antamassa nuorille eväitä omien kiinnostuksenkohteiden löytämiseen ja näyttää heille, millaisille koulutuspoluille he voivat hakeutua”, Rontu sanoo.

”Nuoret voivat käsitellä vaikeitakin ajankohtaisia asioita”

First Lego Leaguen SM-kilpailu koostuu neljästä osa-alueesta, joista keskeisimmät ovat robottipeli ja tiedeprojekti. Energiateema näkyy kilpailun kaikilla osa-alueilla. Tiedeprojektissa osallistujat ovat tutustuneet ennakkoon energiateemaan, valinneet siihen liittyvän tarpeen ja kehittäneet tähän joko kokonaan uuden ratkaisun tai parannelleet jo tunnettua ratkaisua.

Robotiikka- ja tiedekasvatus ry:n puheenjohtaja Pekka Pihola kertoo, että ajankohtainen energiateema osui sattumalta maailmanlaajuisen energiamurroksen aikaan. "Nuoret voivat kilpailun yhteydessä lähestyä, pohtia ja käsitellä vaikeitakin energiaan liittyviä ajankohtaisia asioita", Pihola sanoo.

Tapahtuma opettaa lapsia ja nuoria myös toimimaan yhteistyössä. ”Kun osallistujat työskentelevät yhdessä joukkueena, on jokaisen joukkueen jäsenen panos lopputulokseen yhtä tärkeä. Joukkueen jäsenet oppivat arvostamaan toinen toistaan ja toistensa erilaisuutta ja vahvuuksia.”

Metropolian opiskelijat ovat mukana toteuttamassa tapahtumaa

Ennen SM-kilpailuja järjestetään koulu- ja aluekarsintoja ympäri Suomea. SM-kilpailuihin pääsee 20 parasta joukkuetta eli lähes 150 nuorta kilpailijaa.

SM-kilpailun järjestävät Metropolia Ammattikorkeakoulu, Robotiikka- ja tiedekasvatus ry ja Vantaan elinkeinopalvelut. Metropolian liiketalouden ja tekniikan opiskelijoita ja henkilökuntaa on tapahtumassa vapaaehtoisina tuomarien ja toimitsijoiden roolissa.

Tapahtuma on osa maailmanlaajuista ohjelmaa, johon osallistuu vuosittain yli 300 000 nuorta ympäri maapallon. Yli 1 500 First Lego League -robotiikkatapahtumaa järjestetään vuosittain yli sadassa maassa.

Toimittaja, ota yhteys, niin autamme

Toimittajat ovat tervetulleita seuraamaan SM-kilpailua Metropolian Myyrmäen kampukselle (Leiritie 1, Vantaa) 31. maaliskuuta kello 10.30–16.50. Tiina Vuorijärvi auttaa teitä mielellään sopivien haastateltavien löytämisessä esimerkiksi kilpailijoiden, asiantuntijoiden ja kilpailun järjestäjien joukosta.

Ota yhteys, niin kerromme tarkemmat tiedot tilaisuuden aikataulusta ja autamme tilaisuuteen saapumisen kanssa. Ilmoittautumiset Tiina Vuorijärvelle. Tervetuloa!

Lisätietoja

Tiina Vuorijärvi
projektipäällikkö, Metropolia
tiina.vuorijarvi [at] metropolia.fi (tiina[dot]vuorijarvi[at]metropolia[dot]fi)
p. +358 40 751 1322

Pekka Pihola
puheenjohtaja, Robotiikka- ja tiedekasvatus ry
pekka.pihola [at] valmet.com (pekka[dot]pihola[at]valmet[dot]com)