Metropolia mukana valtakunnallisella Energiansäästöviikolla 2023

9.10.2023 - 13:00

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 9.–15.10.2023. Vuoden 2023 Energiansäästöviikko jatkaa viime talvena tutuksi tulleen Astetta alemmas -kampanjan asialla. Teemaviikko kannustaa pohtimaan energiankulutustottumuksia ja tekemään sekä lyhyitä ja nopeavaikutteisia, että pitkäkestoisia energiatekoja.

Metropolia on tänäkin vuonna mukana Energiansäästöviikossa vieden eteenpäin kampanjan virallisia viestejä sekä sitoutuen vaikuttavien energiatekojen tekemiseen.

Vuoden 2023 kampanja keskittyy energiankäytön uuteen aikaan. Energiankäytössä on alkamassa uusi aika, jonka suuntaa määrittävät kaikki energiankäyttäjät. Energiansäästötoimet ovat tulleet jäädäkseen ja ovat vastedes tärkeä osa kaikkien energiankäyttäjien arkea.

Metropolian ratkaisut energiansäästämiseen

Metropolialle energian säästäminen on aina ajankohtainen aihe ja tärkeä jatkuvan kehittämisen kohde. Yli 18 000 ihmisen korkeakouluyhteisönä Metropolialla on suuri vastuu: jos kaikki tekevät energiatekoja, se on parhaimmillaan erittäin vaikuttavaa. Teemaviikolla henkilöstöä ja opiskelijoita kannustetaan pohtimaan omaa energiankulutusta ja tekemään toimenpiteitä energian säästämiseksi niin kotona kuin kampuksilla.

Energiankulutukseen liittyvät päästöt ovat noin 15 % Metropolian hiilijalanjäljestä, koostuen erityisesti kaukolämmön päästöistä. Päästöjen alentamisessa uusiutuvan energian osuuden kasvattamisen lisäksi energian säästämisellä on keskeinen rooli. Uusiutuvan energian osuus Metropolian kuluttamasta sähkö- ja lämpöenergiasta oli noin 60 % vuonna 2022.

”Viime vuoden Energiansäästöviikolla laskimme pysyvästi neljän kampuksemme lämpötilaa kahdella asteella 21 asteeseen. Tänä vuonna olemme keskittyneet optimoimaan kampusten sisäilmaolosuhteita, jotta saisimme energiankulutuksen mahdollisimman alhaiseksi viihtyvyydestä tinkimättä”, sanoo Metropolian toimitilapäällikkö Patrik Kuhlman.

Monialaisena korkeakouluna yhteiskunnallinen vaikuttavuus syntyy koulutuksesta ja innovatiivisista ratkaisuista. Metropoliassa koulutetaan tulevaisuuden energiaosaajia energia- ja ympäristötekniikan tutkinto-ohjelmassa, sekä erilaisissa kiinteistöalan täydennyskoulutuksissa energiainvestointeihin, -järjestelmiin, -murrokseen ja -tehokkuuteen liittyen. Tutustu tarkemmin verkkosivuilla Metropolian koulutustarjontaan. Metropolia on mukana TKI-hankkeissa, joissa kehitetään energiahaasteisiin erilaisia ratkaisuja, kuten tulevaisuuden energiajärjestelmä- ja koulutusratkaisuja.

Kestävän kehityksen tavoitteita ja haasteita

Viimeksi toteutettujen energiansäästötoimien vaikutukset

Vuonna 2022 Metropolia osallistui Astetta alemmas -kampanjaan laskemalla pysyvästi kampusten lämpötiloja 21 asteeseen. Toimenpiteiden vaikutus näkyy laskeneena lämmönkulutuksena ja vähentyneinä päästöinä. Jo vuoden 2022 lämmönkulutus oli vertailukelpoisten toimitilojen osalta 10 % pienempi kuin vuonna 2021, ja lämmityksestä aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt vähenivät vastaavasti 21 %. Lämmönkulutuksen lasku näkyy myös normitettuja, eli sääolosuhteiden vaihtelut tasaavia lukuja tarkastellessa. Oikeanlainen kehitys on jatkunut myös kuluvan vuoden energiankulutuksessa.

Tällä hetkellä Metropoliassa tunnistetaan ja sovitaan lisätoimia, joilla energiankulutusta saadaan edelleen vähennettyä. Esimerkiksi Myllypuron kampuksella tehdään paraikaa suuren kokoluokan selvitystä, jossa tarkastetaan koko kampuksen ilmanvaihto- ja automaatiojärjestelmän toiminta. Näillä toimilla on suuri vaikutus viihtyvyyteen ja energiankulutuksen optimointiin. Vastaavasti paraikaa tutkitaan mahdollisuuksia oman, uusiutuvan ja vähähiilisen energiantuotannon lisäämiseen.

Lisätietoja:

Patrik Kuhlman
Toimitilapäällikkö