Metropolian ensimmäinen vastuullisuusraportti on julkaistu

31.5.2022 - 12:15

Metropoliassa on viime vuosina panostettu vahvasti kestävään kehitykseen. Noin 18 000 ihmisen korkeakouluyhteisönä Metropolialla on suuri vastuu ja mahdollisuus tarttua haasteisiin ja vaikuttaa kestävän tulevaisuuden puolesta.

Tavoitteena on, että kestävä kehitys ohjaa kaikkea Metropolian toimintaa ja että Metropolia on hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Vastuullisuustyön tuloksista voi nyt lukea Metropolian ensimmäisestä vastuullisuusraportista.

Vastuullisuustyön viitekehyksenä ovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, joiden pohjalta on rakennettu kestävän kehityksen tiekartta sekä vastuullisuusraportti.

Vastuullisuusraportti 2021 on korkeakoulun vastuullisuustyötä laajasti tarkasteleva esitys. Raportissa kerrotaan Metropolian kestävän kehityksen tavoitteiden ja toimenpiteiden etenemisestä sekä vuoden tärkeimmistä tuloksista. Vastuullisuustyön kannalta tärkeimmät YK:n kestävän kehityksen tavoitteet kulkevat mukana koko raportin.

Vastuullisuusraportin kansikuva

Metropolian vastuullisuusraportti 2021.

Kestävän kehityksen kohokohdat

Vuonna 2021 Metropoliassa lähdettiin viemään kestävän kehityksen työtä strategiasta käytäntöön. Koko korkeakouluyhteisön kesken rakennettiin vuoteen 2030 ulottuva tiekartta, jonka tarkoituksena on tuoda olennaisimmat kestävän kehityksen tavoitteet Metropolian arkeen.

Metropoliassa on panostettu kestävän kehityksen työn riittävään resursointiin, jotta kunniahimoisten tavoitteiden edistäminen on aidosti mahdollista. Vuoden alusta Metropoliassa aloitti työnsä kestävän kehityksen päällikkö sekä ympäristöasiantuntija. Lisäksi perustettiin kolme uutta tiimiä edistämään vastuullisuustyötä organisaatiossa: kestävän kehityksen ydintiimi, hiilineutraaliustiimi sekä koulutustiimi.

Kohokohdat 2021 kuvassa

Kestävän kehityksen kohokohdat 2021. *CO2e eli hiilidioksidiekvivalentti on kasvihuonekaasupäästöjen yhteismitta, jonka avulla voidaan laskea yhteen eri kasvihuonekaasujen päästöjen vaikutus kasvihuoneilmiön voimistumiseen. (Lähde: Tilastokeskus).

Korkeakouluyhteisön vastuullisuus

Korkeakouluyhteisön oman toiminnan on oltava ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää. Metropolian tavoitteena on olla hiilineutraali korkeakoulu vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraaliuden saavuttaminen edellyttää, että hiilijalanjälki lasketaan tarpeeksi kattavasti ja sitä pienennetään mahdollisimman paljon.

Metropolian hiilijalanjälki oli 6 898 tonnia CO2e vuonna 2021. Hiilijalanjälki oli 3 % suurempi edellisvuoteen verrattuna johtuen muun muassa tarkemmista laskutavoista sekä nousseesta kustannustasosta. Suurin osa päästöistä aiheutui hankinnoista (47 %) sekä rakentamisesta ja muusta kiinteistöhuollosta (34 %).

Kestävän kehityksen osaaminen

Metropolian päämääränä on, että jokainen Metropoliasta valmistunut ja jokainen henkilöstön jäsen osaa edistää kestävää kehitystä työelämässä ja yhteiskunnassa. Vuonna 2021 perustettiin monialainen kestävän kehityksen koulutustiimi, jonka tehtävänä on saada kestävä kehitys näkymään opintojaksojen toteutuksissa mahdollisimman pian. Tavoitteena on, että kestävä kehitys on integroitu kaikkeen koulutustarjontaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Henkilöstön kestävän kehityksen osaamisen kehittämiseksi aloitettiin kaikille metropolialaisille suunnatun kestävän kehityksen kurssin valmistelu.

Ratkaisut kestävän kehityksen haasteisiin

Metropolia luo innovaatiokeskittymissään ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin yhteistyössä kumppaneiden kanssa. Vuonna 2021 innovaatiokeskittymissä ratkottiin haasteita yhteensä noin 100 tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeessa. Opiskelijat ovat tiiviisti mukana oppimassa ja luomassa uutta.

Haasteita ratkotaan Metropolian alustoilla kuten tulevaisuuden asumisen testialusta SmartLabissa sekä prekliinisiä testaus- ja tutkimuspalveluita tarjoavassa Metropolia Proof Healthissa.

Tutustu Metropolian 2021 vastuullisuusraporttiin.

Vastuullisuusraportti on julkaistu osana Metropolian julkaisuja Theseukseen. Raportin kirjoittivat Pauliina Kahra, Elli Ojala ja Marianne Vainikka. Lisäksi raporttiin pyydettiin tekstejä asiantuntijoilta eri puolilta organisaatiota.

Jatkossa Metropolia julkaisee vastuullisuusraportin ja sen sisältöä kehitetään vastuullisuustyön edetessä. Raportin englanninkielinen versio julkaistaan kesäkuussa.

Lisätietoja:

Elli Ojala
kestävän kehityksen päällikkö
Metropolia Ammattikorkeakoulu