Rakennusalan opiskelijat ja ammattilaiset kohtasivat Sitowise-päivässä

14.3.2019 - 12:00

Kuvassa Henna Raudaskoski.
Henna Raudaskoski iloitsi uusiin opiskelijatovereihin
tutustumisesta projektityöpajassa.

Suurin suomalaisomisteinen rakennetun ympäristön suunnittelu- ja konsultointiyritys Sitowise järjesti 7. maaliskuuta Metropolian Myllypuron kampuksella rakennusalan opiskelijoille Sitowise-päivän. Opiskelijatapahtuman tarkoitus oli tutustuttaa alan opiskelijat Sitowiseen ja yrityksen henkilökuntaan sekä perehdyttää alan trendeihin. Kaiken kaikkiaan päivään osallistui vajaat 200 opiskelijaa.

Tapahtuma alkoi Kestävä ja resurssiviisas rakennettu ympäristö –seminaarilla, jossa esitelmiään pitivät erityisasiantuntija Matti Kuittinen Ympäristöministeriöstä, vanhempi asiantuntija Lauri Tähtinen Green Building Council Finlandista ja luokituspäällikkö Laura Sariola Rakennustietosäätiöstä.

Metropolian Myyrmäen kampuksella toista vuotta talotekniikkaa ja LVI-suunnittelua opiskeleva Henna Raudaskosken mielestä opiskelijatapahtuma vastasi odotuksia. Luentojen aiheet olivat hänen mielestään hyvin kiinnostavia ja relevantteja, varsinkin Kuittisen vetämä teema: Rakennuksen elinkaaren hiilijalanjälki rakentamisen ohjauksessa. Luentojen taso tuntui myös sopivalta.

”Se oli kiva, että esitelmät oli tehty sellaisella tasolla, että niistä saisi alalla jo työskentelevätkin jotain irti”, Raudaskoski sanoo.

Tässä tehdään ”oikeasti” jotain

Aamupäivän luentojen ja tekniikka-alakohtaisten pienryhmien jälkeen ohjelmassa oli seuraavana projektityöpaja, jossa ryhmiin jaetut opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella mittava kuvitteellinen rakennushanke Kaakkois-Helsinkiin. Opiskelijat kokoontuivat bigroomeihin, joissa oli tarkoituksena sovittaa tekniikka-alakohtaiset ratkaisut yhteen lopulliseksi suunnitteluratkaisuksi, joka lopuksi tuli esittää ”Leijonaluolassa” Sitowisen asiantuntijoille. Sitowisen asiantuntijat antoivat tehtävästä palautetta sekä haastoivat opiskelijoita perustelemaan valittuja ratkaisuja.

Ensimmäistä vuottaan Myllypuron kampuksella työnjohtamista opiskeleva Anton oli myös saapunut motivoituneena paikalle. Hänellä on rakennusalalta kokemusta jo lähes 30 vuotta. Antonin mukaan hän on ylivoimaisesti koulun vanhin opiskelija. Opintojen pariin hän päätti palata koettuaan, että talotekniikassa käytetty tieto ja osaaminen alkoivat olla hänen kohdallaan vanhentunutta. Kokeneena konkarina Anton asennoitui projektityöpajaan analyyttisin varmoin ottein.

Kuvassa kehitysjohtaja Hemmo Sumkin.
Kehitysjohtaja Hemmo Sumkin Sitowiselta
tukemassa opiskelijoita työpajassa.

”Tämmöiseen menee helposti vuosi tai kaksi, kun tämä tehdään ihan normaalielämässä. Tässä on erikseen suunnittelijat, arkkitehdit, työnjohto, operatiivinen johto, tilaajat, toimittajat, rahoittajat ja kaikki mukana. Nythän tämä on tämmöinen kuvitteellinen tilanne, eli tässä tehdään tunnissa se mihin eri alan ammattilaisilta menisi normaalisti pari-kolme tuhatta tuntia. Mutta suuntaa antavana hyvä. Tämä on monelle meistä ihan ensimmäinen kerta, että päästään rakentamaan kokonaisuutta. Koulun tunnilla opetus ei pysty tekemään näin laajasti tätä työtä. Sitten kun tässä on kuitenkin oikea yritys ja tekijät takana, niin tässä on sellainen kiva pieni jännitys ja paine, että tässä tehdään oikeasti jotain. Vaikka kohde ei ole todellinen, mutta nämä ihmiset täällä voivat olla vastaisuudessa sinun työkavereita, kollegoita jopa esimiehiä. Se on tässä hyvä”, Anton kiteyttää.

Antonia nuorempi Raudaskoski koki projektityöpajan tehtävän kivana ja sopivan haastavana.

”Ihan hauskalta tuntuu ja on hyvä kun (ympärillä) on näitä alan osaajia, joilta voi sitten kysyä, että mitä tämä oikeasti tarkoittaa. Jos me olisimme ihan oman onnemme nojassa tätä tekemässä, niin sitten tämä olisi aika haastavaa. Että kyllä tässä tarvitaan näitä ohjaajia”, Raudaskoski naurahtaa.

”Etsimme tietysti hyviä työntekijöitä!”

Kaikki ryhmät perehtyivät hyvin projektityöpajan tehtävään sekä niihin haastekohtiin, mitä hybridirakennuksen suunnittelussa tulee eteen. Opiskelijat hyödynsivät hienosti myös aamun seminaarin oppeja sekä toivat esille erilaisia ympäristönäkökohtia, mitä tulee ja voisi mahdollisesti huomioida tehtävänannon mukaisessa rakennushankkeessa. Tuoreet ja luovat ideat inspiroivat tuomaristoa. Esitetyt ratkaisut olivat monipuolisia ja niistä kävi selvästi ilmi, että oppi oli mennyt perille.Kuvassa Projektipäällikkö Jenni Sani (Rakennuttaminen) sekä korjausrakennesuunnittelija Kristo Vedenoja
Projektipäällikkö Jenni Sani (Rakennuttaminen)
sekä korjausrakennesuunnittelija Kristo Vedenoja
toimivat työpajan ohjaajina.

Raudaskoski kokee yritysyhteistyön mainiona lisänä opiskeluun.

”Olen aikaisemmin joskus opiskellut yliopistolla ja ehkä silloin jäi se liike-elämän ja opintojen yhteys hatarammaksi kuin mitä tässä on jo nyt tähän asti selvästi onnistuttu luomaan. Olen pitänyt sitä hyvin positiivisena”, Raudaskoski sanoo.

Suomessa 19 paikkakunnalla toimiva 1400 hengen asiantuntijayritys Sitowise tarjoaa asiakkailleen kaikki rakennetun ympäristön suunnittelu-, asiantuntija- ja digitaaliset palvelut saman katon alta. Tapahtumalla yritys halusi lisätä näkyvyyttään opiskelijoille, luoda kontaktia heihin ja tehdä yrityksen nimeä entistä paremmin tunnetuksi.

”Halusimme viestittää, että Sitowise on erittäin laaja-alaisesti toimiva rakennusalan konsulttiyhtiö, josta löytyy osaamista ja työtehtäviä laidasta laitaan myös mahdollista työpaikkaa harkitsevalle opiskelijalle. Etsimme tietysti hyviä työntekijöitä! Halusimme lisäksi kertoa opiskelijoille NextGen-harjoitteluohjelmastamme, joka käynnistyy jälleen syksyllä 2019. Tarjoamme vuosittain opiskelijoille mahdollisuuden palkalliseen harjoittelujaksoon, jossa työskennellään aidoissa projekteissa ja saadaan oppia alan huippuasiantuntijoilta”, kertoo Rakennetekniikan kehitysjohtaja Hemmo Sumkin Sitowiselta.

Antonilla on Sitowisesta alan yrityksenä hyvä kuva. Myllypuron kampuksen auditorio oli täynnä.

”Olen sitä mieltä, että tämä on yksi neljästä isosta vaihtoehdosta perustuen siihen, että tämä on suomalainen, tämä ei ole mikään globaali liian iso yritys. Riittävä liikevaihto, riittävä henkilöstömäärä ja riittävän monta projektia takana, eli ei ole yksin minkään asian kanssa”, Anton analysoi.

Tulevana kesänä Raudaskoski puolestaan aloittaa kesätyöt Sitowisella. Harjoittelupaikka järjestyi jo ennen kuin Myllypuron kampuksen opiskelijatapahtumasta oli tietoa. Sitowiseen Raudaskoski päätti hakea opiskelijatoverin suosittelemana.

”Kun on tekemisissä tutkijoiden ja yritysten kanssa siinä saa samalla ihan eri tavalla kuvaa, että mitä ammatteja tällä alalla on oikeasti olemassa, että mihin sitä voisi työllistyä, kun tämäkin tutkinto käy niin moneen tarkoitukseen”, Raudaskoski pohtii.

Vastaavia tapahtumia luvassa lisää

Sitowise-päivä päättyi rennommissa after party –merkeissä ravintola Jyväsessä, jossa välitön yhdessäolo ja tutustuminen ammattilaisten ja opiskelijoiden välillä saattoi syventyä. Illan viihdyttäjänä toimi stand up –koomikko Ilari Johansson.Leijonan luolassa: Ryhmät esittelevät projektisuunnitelmiaan Sitowisen asiantuntijoille.

”Saimme opiskelijoilta positiivista palautetta ja iltapäivän projektitehtävä koettiin hyväksi tutustuttamiseksi työelämässä käytettäviin käytäntöihin, ja vastauksena niihin kysymyksiin, mitä tyypillisissä projekteissa joutuu kohtaamaan”, Sumkin sanoo ja jatkaa.

”Sitowisellä on yhteistyösopimus Metropolian kanssa, jonka puitteissa järjestetään meillä työskenteleville asiantuntijoille lisä- ja täydennyskoulutusta yhdessä sovittaviin asiakokonaisuuksiin. Tätä käytäntöä jatketaan. Lisäksi on jo keskusteltu mahdollisuuksista toteuttaa lisää vastaavan tyyppisiä tapahtumia”.

Anton kannustaa opiskelijatovereitaan innolla osallistumaan vastaaviin tapahtumiin.

”Sen sijaan, että mietittäisiin onko pakko tulla, kannattaa miettiä, että nämä ovat mahdollisuuksia. Tämä oikeasti valmistaa työelämään ja tässä on aivan tarjottimella ne oikeat ihmiset jotka päättävät oikeasti siitä työelämästä ja tässä tapauksessa meidän työllistymisestä”, Anton kiteyttää.

Lue lisääRyhmätyöskentelyä bigroomissa.

Sitowise ja Metropolia hakevat tiiviillä yhteistyöllä osaavaa työvoimaa rakennusalalle

Sitowise Oy

Esimerkki yhteistyöstä käytännössä: YAMK-tutkinto työn ohessa

Metropolian rakennusalan koulutus

Lisätietoja

Ryhmätyöskentelyä bigroomissa.Anne-May Asplund
Henkilöstö- ja viestintäjohtaja
Sitowise Oy
etunimi.sukunimi [at] sitowise.com (etunimi[dot]sukunimi[at]sitowise[dot]com)
p. 045 657 9566

Jorma Säteri
Osaamisaluepäällikkö, Kiinteistö- ja talotekniikka
Metropolia Ammattikorkeakoulu
etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]metropolia[dot]fi)
p. 040 548 5429

Kuvassa Projektityöpajan aikataulu.

Artikkeli:
Simo Ruuskanen, Metropolia, viestintä
Susan Sundell, Sitowise, viestintä