Seksuaaliterapeutti osaa ottaa sensitiivisetkin asiat puheeksi - uusi täydennyskoulutus Metropolia Ammattikorkeakoulun tarjontaan

2.1.2024 - 09:00

Tutkimusten mukaan seksuaaliterveys ja sen edistäminen jää yhä hieman sivuun päivittäisessä hoitotyössä. Asiaan liittyvät tekijät ovat erityisen sensitiivisiä, eikä potilastyössä aina osata tai uskalleta ottaa asioita puheeksi. Osa terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisista saattaa kokea, etteivät seksuaaliterveyteen liittyvät asiat kuulu asiakkaan ohjaukseen tai ettei asiakkaat itse asiassa kaipaa ohjausta seksuaalisuuteen liittyvistä asioista.

Metropolia Ammattikorkeakoululla on pitkät, yli kolmen vuosikymmenen perinteet seksologian koulutuksen tarjoamisessa. Jo osana perustutkintojen koulutusta Metropolian henkilöstölle kuuluu erilaisten tehtävien muodossa tutkimuksellisen tiedon haku, sen käyttö sekä jatkuva yhteistyö työelämän edustajien kanssa. Lisäksi seksologisten asioiden ja niihin liittyvien ilmiöiden selvitys ja tutkiminen on osa sosiaali- ja terveysalan yksikön tehtäväkenttää. Koulutustasosta riippumatta Metropoliassa tarjottava korkeakoulutus perustuu aina tutkittuun tietoon, niin sisällöllisesti kuin menetelmällisesti.

Asiakastapaaminen

Uusi Seksuaaliterapeuttikoulutus käynnistyy helmikuussa 2024

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa seksuaaliterveyttä edistävälle koulutukselle on yhä iso tarve erityisesti käytännön kentällä. Uusi 30 opintopisteen laajuinen Seksuaaliterapeuttikoulutus on tulossa Metropolian täydennyskoulutustarjontaan helmikuussa 2024. Koulutuksen rakenne, sisällöt ja käsiteltävät asiat tulevat pohjoismaisen kliinisen seksologian järjestön Nordic Association for Clinical Sexologyn eli NACSin vaatimuksista.

Runsaan vuoden kestävän koulutuskokonaisuuden suunnittelussa pedagoginen kulma on otettu vahvasti mukaan. Seksologia on monitieteinen ala, jossa hyödynnetään useiden eri tieteenalojen osaamista. Seksologiaan paneutuminen useiden eri ammattien osaamista sekä vahvistaa näkemystä eri tieteenalojen merkityksestä ihmisen kohtaamisessa. Metropolian oman henkilöstön lisäksi luennoimassa ovatkin lukuisat muut ammattilaiset, ja monipuolisista sisällöistä saatu paljon hyvää palautetta. Asiantuntijaluentoja antavat esimerkiksi terapeuttisten menetelmien asiantuntijat ja seksologit.

Ammatilliseen täydennyskoulutukseen voi osallistua työn ohessa. Noin kerran kuukaudessa pidettävät lähipäivät koostuvat luennoista ja simulaatioista, ryhmätehtävistä ja -keskusteluista sekä toiminnallisista osuuksista. Oppimista tapahtuu myös lähipäivien välissä esimerkiksi pienryhmätyöskentelyä tehden ja kirjallisuuteen tutustuen. Koulutukseen kuuluu olennaisena osana myös itsenäistä kliinistä seksuaaliterapeuttityöskentelyä. Osallistuvilta odotetaan, että jokainen voi tehdä asiakastyöskentelyn omalle työpaikalleen tai ennakolta etsittyyn harjoittelupaikkaan.

Myllypuron hyvinvoinnin rakentajien kampuksella ja hybridinä järjestettävä koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, jotka ovat aiemmin suorittaneet 30 opintopisteen laajuiset seksuaalineuvojaopinnot. Osallistujien taustat voivat olla esimerkiksi sairaanhoito- tai kätilötyön parista. Opinnot sopivat hyvin myös sosionomeille ja psykiatreille.

Kouluttajien tavoitteena luoda turvallinen ja inspiroiva oppimisympäristö

Reilun vuoden mittaisen ja 30 opintopisteen laajuisen koulutuksen vastuuopettajat Maarit Sinisaari-Eskelinen ja Maija-Riitta Jouhki ovat molemmat pitkän linjan ja vankan ammattitaidon omaavia asiantuntijoita. Sinisaari-Eskelinen on koulutukseltaan kätilö sekä äitiyshuollon ja naistentautien hoitotyön erikoissairaanhoitaja sekä terveystieteen maisteri. Myös Jouhki on koulutukseltaan paitsi kätilö ja sairaanhoitaja, myös terveystieteen tohtori sekä seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti.

Sinisaari-Eskelinen ja Jouhki näkevät, että kouluttajina heidän tehtävänään tarjota uusinta ja näyttöön perustuvaa tietoa. Heidän tavoitteenaan on myös luoda turvallinen ja inspiroiva keskustelu- ja oppimisympäristö, jossa mahdollistuu uusien näkökulmien pohtiminen ja oivaltaminen yhdessä muiden opiskelijoiden kanssa. Kouluttajakaksikolla on myös halu haastaa koulutettavat laajentamaan omaa osaamistaan erilaisista näkökulmista.

“Jo nuoruudessani herännyt kiinnostus seksologiaan on peruskoulutukseni myötä jatkunut ja yhä vahvistunut seksologian, ratkaisukeskeisen lyhytterapian sekä työnohjaajaopintojen myötä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisen asiantuntijuudeksi. Viime vuosina olen erityisesti paneutunut ihmisen sukupuolen moninaisuuteen, seksuaalisuutta loukkaavaan sekä lähisuhdeväkivaltaan sekä ihmisen kohtaamisen menetelmiin. Ihmisyys, ihmisyyden moninaisuus ja ihmisten kohtaaminen on ollut tärkeänä teemana elämässäni”, sanoo Sinisaari-Eskelinen.

Jouhki puolestaan näkee, että seksologia linkittyy merkittävällä tavalla kätilötyöhön ja on osa ihmisyyttä. Metropoliassa hän kouluttaa aiheista esimerkiksi Master’s-tason kätilöopiskelijoita sekä Metropolian täydennyskoulutuksiin osallistuvia ammattilaisia. ”Aihealue ja sen teemat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään ja erityisen kiinnostunut olen ollut erilaisista neuvonnan- ja terapian menetelmistä”, kiteyttää Jouhki.

Seksologian opinnot Metropolia Ammattikorkeakoulussa

Metropolian seksologian kouluttajilla on käsinkosketeltava innostus ammattialaansa. Asiantuntijatiimin jäsenet ovat toimineet vuosien aikana aktiivisesti niin Suomen seksologisen seuran hallituksessa, kansallisessa auktorisointiryhmässä sekä pohjoismaisessa kliinisen seksologian järjestön NACSissa erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Metropolian kouluttajat myös seuraavat aktiivisesti alan tutkimusta ja kehitystä tehden esimerkiksi koulutusyhteistyötä ajan muiden asiantuntijoiden kanssa. Kouluttajat ovat olleet myös mukana kirjoittamassa THL:n marraskuussa 2023 julkaisemaa Seksuaaliväkivaltatyön perusteet -kirjaa.

Metropolian seksuaaliterapeuttikoulutuksen vastuuopettajien pätevyydet ovat laajat:

  • Maija-Riitta Jouhki: auktorisoitu seksuaalineuvoja ( SSS), seksuaaliterapeutti
  • Maarit Sinisaari-Eskelinen: auktorisoitu seksuaalineuvoja ( SSS), seksuaaliterapeutti, Authorized Sexuality Educator and Sexual Health Promoter (NACS)

Lue lisää seksuaaliterapeutin opinnoista ja ilmoittaudu täydennyskoulutukseen.