Setlementtiasunnoille unelmien opiskelija-asuntoja yhteistyössä Metropolian opiskelijoiden kanssa

29.5.2023 - 09:00

Tavoitteellisella työelämäyhteistyöllä on tärkeä rooli Metropolia Ammattikorkeakoulun ja sen kumppanien toiminnassa: organisaatio vahvistaa mielikuvaansa ja opiskelijat saavat oppeja työelämässä tarvittavista taidoista. Setlementtiasunnot on käynnistänyt yritysyhteistyön Metropolian kanssa vuoden 2020 syksyllä. Kumppanuuden tavoitteena on tuoda tuoreita avauksia yhteisölliseen, ekologiseen ja kohtuuhintaiseen vuokra-asumiseen.

Metropoliassa voidaan rakentaa erilaisia yritysyhteistyön muotoja organisaation toiveiden mukaisesti. Yksi esimerkki Setlementtiasuntojen ja Metropolian tiiviistä yhteistyöstä on Kontulaan, lähelle Myllypuron hyvinvoinnin rakentajien kampusta valmistunut vuokratalo opiskelijoille. Jo ennen rakentamisvaihetta osapuolet halusivat saada opiskelijoiden äänen kuuluviin jo suunnitteluvaiheessa: oli tärkeää selvittää, millaista opiskelijan unelmien asuminen voisi olla. Yhteistyön alusta saakka Metropolian opiskelijat olivat suunnittelutyössä mukana. Näin asumisratkaisuihin ja niiden varusteluihin saatiin mukaan erilaisten opiskelijoiden näkökulmasta toimivia ja tarpeisiin sopivia vaihtoehtoja.

Suunnittelutyötä osallistavassa opiskelijaprojektissa

Opiskelijatyö oli hyvin käytännönläheistä. Opiskelijat keräsivät tietoa toiveiden opiskelija-asumisesta muun muassa kyselyin ja osallistavin työpajoin, tutkimuskirjallisuudesta poimittuja ideoita unohtamatta. Yhdessä opiskelijoiden kanssa esimerkiksi pohdittiin, millaisia asioita opiskelijat asumisessaan arvostavat ja paljonko asumisesta oltaisiin valmiita maksamaan. Opiskelijoiden toiveissa siinsi muun muassa yhteinen rauhallinen tila, jossa voisi tarvittaessa opiskella tai työskennellä, kun asioita ei saa kotona aikaiseksi.

Talosta tuli lopulta käyttäjiensä näköinen: lopputuloksena Kontulaan valmistui talvella 2023 seitsemänkerroksinen talo, jossa on yhteensä 121 opiskelija-asuntoa. Lisäksi kohteesta löytyy olohuonemainen asukastila, yhteisparvekkeet ja ylimmän kerroksen saunatila.

Hannes Taavitsainen istumassa kameraan päin työtuolillaan työpöytänsä ääressä. Oikealla kuvassa on maalaus, jossa on luonnos hämähäkkimiehestä.

Kuvassa Hannes Taavitsainen

Asunnolta lyhyt metromatka kampukselle

Hannes Taavitsainen muutti vuoden alussa juuri valmistuneeseen Kontulan Setlementtiasuntojen yksiöön. Hän opiskelee Metropolian Myllypuron kampuksella röntgenhoitajaksi.

"On ollut mukavaa asua täällä. Koulu on yhden metropysäkin päässä, ja metrolle kävelee kaksi minuuttia", hän kertoo.

Hyvän sijainnin lisäksi Hannes on tyytyväinen asunnon tilaratkaisuihin: "On hyvä, että asunnossa on ranskalainen parveke, sillä minulla ei ole tarvetta isolle parvekkeelle. Harvoin opiskelijat tarvitsevat parveketta."

Vaikka Hanneksen koti on kompakti, niin hän on saanut huonekaluja järjestämällä yksiön tuntumaan melkeinpä neljältä eri huoneelta. Siinä on omat alueet nukkumiseen, olohuoneelle, keittiölle ja työtilalle.

"Tykkään tilaa jakavasta kaapista, joka saa nukkumatilan tuntumaan erilliseltä makuuhuoneelta. Keittiössä on hyvin tilaa tehdä ruokaa ja jääkaappi-pakastin on täysikokoinen. Keittiössä on myös paikka astianpesukoneelle, ja mikroaaltouunin hylly on kätevä", Hannes jatkaa.

Hannes esittelemässä asuntonsa keittiötä.

Kuvassa Hannes Taavitsainen opiskelija-asuntonsa keittiössä.

Pesutupa ja asukastila helpottavat opiskelijan arkea

Kontulan Setlementtitalon asukkailla on käytössään pesutupa, asukastila ja sauna. Niiden käyttö on maksutonta.

"Olen varannut kerran asukastilan lautapeli-iltaa varten. Se on hyvä tila tuollaiseen. Meitä oli noin 15 ihmistä. Jos he kaikki olisivat tulleet kotiini, niin ei siitä olisi tullut mitään. Lisäksi olen tehnyt itselleni pari kertaa saunavarauksen. Ja pesulaa käytin alussa ennen kuin hankin oman pesukoneen", Hannes luettelee.

Tilat varataan Kerro-sovelluksella. Hannes kiittelee sovelluksen toimintaa, sillä siitä näkee vapaana olevat ajat ja itselle sopivan ajan valinta käy helposti.

Myös Metropoliassa informaatioteknologiaa opiskeleva talon asukas Jenni Hallikas on käyttänyt pesutupaa.

"Pyykkitupa helpottaa arkea ja on todella käytännöllinen. Olen myös käyttänyt kerhotilaa. Se on hieno ja siisti. Talossa parasta on, että se on uusi ja rauhallinen ja sijainti on erinomainen", Jenni sanoo.

Setlementtiasuntojen ja Metropolian opiskelijoiden yhteisen suunnittelun tuloksena syntyi 121 opiskelija-asuntoa

Kontulan Setlementtiasuntojen opiskelijavuokratalo valmistui helmikuussa 2023. Se sijaitsee Helsingissä osoitteessa Kontulantie 16. Metropolian Myllypuron kampus on helposti saavutettavissa: matkaa on vain yhden metropysäkin tai 20 minuutin kävelymatkan verran.

Talossa on 121 asuntoa, joista suurin osa on noin 30 neliön yksiöitä. Joukossa on myös perheellisille sopivia kaksioita ja kolmioita. Ylimmässä kerroksessa sijaitsee talosauna vilvoitteluparvekkeineen. Vuokraan sisältyy 10 megan taloyhtiölaajakaista.

Kontulan palvelut ovat aivan vieressä: ostoskeskus, kirjasto, terveysasema sekä urheilu- ja uimahalli. Vapaita asuntoja voi hakea lähettämällä hakemuksen Setlementtiasuntojen verkkosivuilla.