Suomessa on annettu tänä vuonna lähes 10 miljoonaa rokoteannosta - poikkeuksellisen suuri määrä korostaa rokotusosaamisen tärkeyttä

18.11.2021 - 10:25

Uutisen on alunperin julkaissut THL 15.11.2021: Suomessa on annettu tänä vuonna lähes 10 miljoonaa rokoteannosta - poikkeuksellisen suuri määrä korostaa rokotusosaamisen tärkeyttä

Käynnissä olevat koronarokotukset ovat lisänneet kuluvan vuoden aikana annettujen rokotusten määrää. Tänä vuonna Suomessa on annettu jo lähes 10 miljoonaa rokoteannosta. Samalla rokotusosaaminen on noussut entistä tärkeämmäksi taidoksi terveydenhuollossa.

Valtakunnallinen rokotusosaamisen koulutuskokonaisuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Metropolia ammattikorkeakoulun, Diakonia-ammattikorkeakoulun ja Turun Ammattikorkeakoulun, sekä Yrkeshögskolan Novian ja Yrkeshögskolan Arcadan kehittämä koulutuskokonaisuus. Se on käytössä tutkintoon johtavassa koulutuksessa lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa, joissa voi opiskella terveydenhoitajaksi, sairaanhoitajaksi, kätilöksi tai ensihoitajaksi.

Verkko-opintoina toteutetun koulutuskokonaisuuden voi suorittaa myös täydennyskoulutuksena, jos on jo työelämässä ja haluaa kehittää rokotusosaamistaan tai jos rokotustoiminta tulee uutena työtehtävänä.

”Koronarokotukset ovat nostaneet esiin sen, kuinka tärkeätä on, että rokottamisen perusasiat ovat kattavasti hallussa.  Valtakunnallinen rokotusosaaminen koulutuskokonaisuus antaa hyvät valmiudet toimia rokottajana. Se tukee laadukasta rokotustoimintaa ja yhtenäistää osaamista”, sanoo THL:n ylilääkäri Ulpu Elonsalo.

Kokonaisuus koostuu perusteista ja syventävistä taidoista

Valtakunnallinen rokotusosaamisen koulutuskokonaisuus koostuu kahdesta opintojaksosta: rokotusosaamisen perusteet ja rokotusosaamisen syventäminen. Perusteet-opintojakso kattaa kaikki rokottamisen perusosa-alueet, jotka rokottajan tulee osata ja hallita.  Opintojakso toimii myös ensisijaisena näyttönä teoreettisesta rokotusosaamisesta, jota rokottajalta asetuksen 149/2017 mukaan edellytetään. Syventävä opintojakso antaa osaamista haastavimpiin tilanteisiin.

”Rokotusosaamisen koulutuskokonaisuus on ollut käytössä vuodesta 2015 ja ruotsinkielinen kokonaisuus vuodesta 2018.  Kaikkiaan jo noin 20 000 opiskelijaa on suorittanut koulutuskokonaisuuden opintoja. Lukukaudella 2020–2021 lähes 2 500 opiskelijaa suoritti perusteet ja lähes 700 opiskelijaa syventävän opintojakson”, Metropolia Ammattikorkeakoulun lehtori Sari Nyman sanoo.

”Palautteen perusteella sekä opettajat että opiskelijat pitävät koulutuskokonaisuutta laadukkaana, mielenkiintoisena, pedagogisesti hyvin toteutettuna ja erittäin tarpeellisena”, Nyman jatkaa.
Lisätiedot

Mitä rokottajan tulee osata?
(THL)

Rokotusosaamisen osoittaminen
(THL)

Tietoa rokotuksista   
(THL)

Ulpu Elonsalo
ylilääkäri
THL
p. 029 524 8875
etunimi.sukunimi [at] thl.fi

Sari Nyman
lehtori
Metropolia Ammattikorkeakoulu
p. 040 630 4858
etunimi.sukunimi [at] metropolia.fi

Anni Kaunisto
terveydenhoitaja
THL
p. 029 524 6278
etunimi.sukunimi [at] thl.fi