Sisältö
- Henkilöstöjohtamisen periaatteet ja arvot asiantuntijaorganisaatioissa
- Työlainsäädäntö, virka- ja työehtosopimukset
- Osaamisen johtaminen
- Hyvinvoinnin ja motivaation vastuullinen johtaminen
- Henkilöstön ja verkostojen strategialähtöinen johtaminen
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa henkilöstöjohtamisen periaatteet ja johtaa henkilöstöä niiden mukaisesti. Hän tuntee keskeisen työlainsäädännön sekä virka- ja työehtosopimukset ja hyödyntää niitä käytännössä.
Opiskelija tunnistaa ja ennakoi henkilöstön osaamisen tarpeita ja osaa käyttää erilaisia menetelmiä osaamisen arviointiin ja kehittämiseen. Hän osaa motivoivan johtamisen käytänteet ja tukea itseohjautuvien tiimien toimintaa. Hän osaa luoda ja ylläpitää hyvinvointia yhdessä asiantuntijaorganisaation henkilöstön kanssa.
Opiskelija tunnistaa menestyvän organisaatiokulttuurin keskeiset tekijät ja vahvistaa henkilöstön motivaatiota. Hän tunnistaa strategisesti tärkeät kumppaniverkostot ja niiden merkityksen osana johtamista.
Opetusmenetelmät
Toteutus ryhmille
L1324S6 Hyvinvointijohtaminen kehittyvissä sosiaali- ja terveyspalveluissa, ylempi,
S2924S6 Hyvinvointijohtaminen kehittyvissä sosiaali- ja terveyspalveluissa, ylempi
HUOMAA METROPOLIAN OHJE:
Opettajan laatimat tehtävät ja MATERIAALIT ovat Tekijänoikeuslain (404/61) mukaisia teoksia, joihin opettajalla on tekijänoikeus. Tehtäviä JA MATERIAALEJA ei saa käyttää muuten kuin omissa opinnoissaan. Niiden julkinen levittäminen on sallittua vain opettajan luvalla.
Toteutuksesta vastaa lehtori Marjatta Komulainen, marjatta.komulainen@metropolia.fi, 040 136 9424. Marjatta Komulaiselle voi laittaa palautetta myös sähköpostitse Moodlessa olevan palautekanavan lisäksi, marjatta.komulainen@metropolia.fi.
Toteutuksella luodaan aluksi omakohtainen kokemus moninaisuuden johtamiseen, jossa jokainen voi pohtia ilmiötä arvona ja laajentaa sen käsitystään itselleen. Ilmiöstä jaetaan tietoa verkkokeskustelun muodossa ja opetuskohtaamisissa. Tietoa jaetaan ilmiön ympäriltä eri asiantuntijarooleista katsottuna ja opiskelijat osallistuvat valitsemaansa verkkokeskusteluun sekä haastavat toisiaan keskusteluissa aiheen tiimoilta. Lisäksi toteutuksella tehdään tehtävä, joka peilaa tulevaisuuden haasteita erityisesti henkilöstöjohtamisen näkökulmasta.
Kaikista edellä mainituista näkökulmista on rakennettu Moodleen kattava tietovaranto luentotallenteiden, asiantuntijablogien sekä lähdemateriaalien muodossa. Toteutuksen materiaaleista jokainen voi valita itselleen soveltuvimman ja hyödyntää lähteitä tällä toteutuksella. Toteutuksen tehtävät on tuotekehitetty tuotekehityskoulutuksessa ja niitä on hyödynnetty myös hanketyöskentelyssä. Tällaisia hankkeita ovat olleet OONA -hanke, Tuottavasti moninainen -hanke ja Työura 55+ hanke. Tehtävät ovat työelämälähtöisiä ja opiskelijat voivat soveltaa tietoaa kehittyessään henkilöstöalan ammattilaisiksi.
Ennakkotehtävä löytyy Moodlen ensimmäisestä osiosta moduulista 2.
Webinaari toimii käänteisen oppimisen ja kohtaamisen paikkoina, joissa myös luennoidaan. Moodlessa on tehtävät, pääosa luennoista, videot, tekstit ja oppimiskeskustelut.
Moodlessa on Chat ohjaus ja keskustelufoorumi, jossa voi jakaa myös toteutuksen ajan vapaata keskustelua ja pohdintoja. Chatissa voi kysyä myös aiheeseen liittyviä kysymyksiä.
Toteutus jakaantuu tarkemmin seuraaviin osa-alueisiin:
1. Ennakkotehtävä (ennakkotehtävä: pohtiva essee, oppimismateriaaleihin lukeminen ja esseen kirjoittaminen ennen ensimmäistä lähipäivää sekä oppimisaktiviteettina verkkokeskustelu). Katso ennakkotehtävän materiaali,
2. Oppimisaktiviteettina Itseohjautuvuus -tehtävänä (ryhmät Moodle alustalla)
3. Lähiopetus 2025, lähiopetus toteutetaan webinaareina. Webinaarilinkit löytyvät Moodlen etusivulta. Luennot on valmiiksi tallennettu.
4. Osallistuminen webinaareihin
5 Toteutuksella hyödynnetään käänteistä oppimista, joka tarkoittaa, että opiskelijat työstävät aihetta itsellisesti, jonka jälkeen tietoa jaetaan opetuskohtaamisissa.
Kurssiavaimen Moodleen löydät opetuksen työtilasta.
Toteutuksen aikataulut löytyvät Moodle työtilan etusivulta.
Arviointikriteerit
Itsearviointi, vertaisarviointi, opettaja-arviointi