Sisältö
- Konservaattorin tehtävänkuva ja rooli kulttuuriperinnön säilyttämisessä
- Kulttuuriperinnön käsite ja merkitys
- Muistiorganisaation merkitys ja tehtävät
- Museoammattilaisen tehtäväkenttä ja konservaattorin rooli kulttuuriperinnön säilyttämisessä
- Konservoinnin filosofiset ja eettiset perusteet
- Kulttuuriperintöä ja konservointia säätelevät lait, asetukset ja säädökset
- Konservoinnin eettiset koodit, ohjesäännöt ja ammattietiikka
- Kotimaiset ja kansainväliset kulttuuriperintö- ja muistiorganisaatiot sekä konservointialan järjestöt, toimintatavat ja julkaisut
- Alkuperäisväestöä koskevat kulttuurisidonnaisuudet ja oikeudet
- Aineeton ja aineellinen kulttuuriperintö
- Konservoinnissa yleisesti käytettävät työvälineet, materiaalit ja niiden ominaisuudet sekä käyttö ja hankinta
Osaamistavoitteet
- Opiskelijalle muodostuu holistinen kuva kulttuuriperinnön toimintakentästä, hän tuntee kulttuuriperinnön käsitteenä ja ymmärtää kulttuuriperinnön merkityksen.
- Opiskelijalle syntyy käsitys konservoinnista osana kulttuuriperinnön hoitoa ja säilytystä.
- Opiskelija ymmärtää konservoinnin olevan merkittävän osan kestävää kehitystä.
- Opiskelija tutustuu konservaattorin ammatinkuvaan, työtehtäviin ja työskentely- ja toimintaympäristöihin.
- Opiskelija ymmärtää muistiorganisaatioiden merkityksen ja perustehtävät.
- Opiskelija tuntee kulttuuriperintöä ja konservointia säätelevät keskeiset lait, asetukset ja säädökset niin kansallisella kuin kansainvälisellä tasolla.
- Opiskelija tuntee konservaattorin tehtäviä määrittelevät eettiset koodit ja ohjesäännöt sekä omaksuu konservaattorin ammattietiikkaa.
- Opiskelija tuntee kotimaiset ja kansainväliset kulttuuriperintö- ja muistiorganisaatiot, konservointijärjestöt ja organisaatiot sekä niiden toimintatavat ja alaa koskevat julkaisut.
- Opiskelija tunnistaa aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön.
- Opiskelija tuntee konservoinnissa yleisesti käytettäviä perusmateriaaleja, niiden ominaisuuksia ja –tekniikoita sekä sovelluksia, jotka ovat yhteisiä kaikille konservoinnin suuntautumisaloille.
- Opiskelija tietää mistä erilaisia konservointimateriaaleja voi hankkia.
- Opiskelija tuntee konservoinnissa käytettäviä perustyövälineitä sekä -laitteita ja osaa käyttää niitä asianmukaisesti.