COMHOM – Kattava lähestymistapa kodittomuuden torjumiseen

Uraauurtavat tietopohjaiset ratkaisut kodittomuuden torjumiseksi Euroopassa

Asunnottomuus on yksi Euroopan tämänhetkisistä kiireellisimmistä sosiaalisista haasteista, joka koskee vähintään 895 000 ihmistä yhä monimuotoisemmassa väestössä. Perheet, naiset, nuoret, maahanmuuttajat ja epävarmoissa työsuhteissa olevat henkilöt ovat nyt yhä haavoittuvammassa asemassa. Vaikka oikeuksiin perustuvien ja asumiseen keskittyvien lähestymistapojen käyttöönotossa on edistytty, järjestelmällisen seurannan ja arvioinnin puutteet haittaavat asunnottomuuden torjuntapalvelujen tehokkuutta. Näihin haasteisiin vastaamaan on syntynyt COMHOM-hanke, joka on uudistava aloite, jolla pyritään parantamaan kodittomille tarjottavien palvelujen laatua, kustannustehokkuutta ja yksilöllisyyttä.

Kodittomuus: eurooppalainen poliittinen prioriteetti

Euroopan unioni on korostanut kodittomuuden torjunnan merkitystä ja kirjannut tämän sitoumuksen sosiaalisten oikeuksien pilarin ja kodittomuuden torjuntaa koskevan eurooppalaisen foorumin asiakirjoihin. Taloudellisten paineiden ja asuntokriisin pahentama kodittomuuden yleistyminen vaatii innovatiivisia ja yhteistyöhön perustuvia ratkaisuja. Tehokkaiden ratkaisujen on täytettävä asumis- ja hyvinvointijärjestelmien aukot ja varmistettava kattava lähestymistapa, jossa yhdistyvät asumisen ensisijaisuus -strategiat ja vankat tietopohjaiset menetelmät.

COMHOM-hanke on linjassa näiden prioriteettien kanssa ja sen tavoitteena on yhdenmukaistaa menetelmät EU:n jäsenvaltioissa ja puuttua rakenteellisiin tehottomuuksiin teknologian ja innovatiivisten käytäntöjen avulla.

COMHOM-hanke

Tammikuussa 2025 käynnistetty COMHOM on kolmivuotinen aloite, jota rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Hankkeessa keskitytään muuttamaan kodittomuuden torjuntatapoja hyödyntämällä dataa, digitaalisia työkaluja ja standardoitua seuranta- ja arviointikehystä. Sen yleisiä tavoitteita ovat:

  • Kehittää kattava seuranta- ja arviointikehys, joka yhdenmukaistaa menetelmät ja helpottaa näyttöön perustuvaa päätöksentekoa.
  • Luoda digitaalisia työkaluja, kuten tietovarasto, tekoälymallit ja keskitetty alusta, päätöksenteon ja resurssien kohdentamisen parantamiseksi.
  • Kapasiteetin parantaminen palveluntarjoajille suunnattujen koulutus- ja mentorointiohjelmien avulla.
  • Innovatiivisten käytäntöjen tukeminen sosiaalisten kokeilujen avulla, mukaan lukien apurahat eurooppalaisille kodittomuuden torjuntaan keskittyville organisaatioille.
  • Politiikkasuosituksien laatiminen EU:n laajuisten kodittomuuden torjuntatoimien ohjaamiseksi.

Puuttumalla kodittomuuspalvelujen hajanaisuuteen ja edistämällä yhteistyötä COMHOM pyrkii asettamaan uusia tehokkuuden, innovatiivisuuden ja vaikuttavuuden vertailuarvoja.

Asiantuntijayhteisö

COMHOM-konsortio kokoaa yhteen monipuolisen ryhmän kumppaneita, joilla on laaja kokemus sosiaalipalveluista, tutkimuksesta ja digitaalisesta muutoksesta. Konsortiota johtaa Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona (SJD) ja sen tytäryhtiö Fundació Sant Joan de Déu Espanjassa, ja siihen kuuluvat Value for Health CoLAB (Portugali), Metropolia ammattikorkeakoulu (Suomi), Social IT (Italia), Chino. io (Italia), Simon Communities of Ireland (Irlanti), PRAKSIS (Kreikka), Sant Joan de Déu València (Espanja) ja European Social Network (Belgia). Myös yhteistyökumppanit, kuten FEANTSA, Y-Foundation ja SMES Europa, ovat tärkeässä roolissa varmistamassa hankkeen vaikuttavuuden ja näkyvyyden.

Yhteystiedot

Eija Raatikainen
Yliopettaja, Projektipäällikkö
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Sähköposti: Eija.Raatikainen [at] metropolia.fi (Eija[dot]Raatikainen[at]metropolia[dot]fi)