EduRobot - robottikäsi ohjelmoinnin opetukseen

Hanke on päättynyt 05.03.2015.

Metropolian soveltavan elektroniikan tutkimus- ja kehitysyksikkö Electrian kehittämä Virtuoso-robottikäsi on tuoteavaus pehmeän robotiikan kehitykseen. Perinteisen robotiikan korvaa tulevaisuudessa pehmeä robotiikka, jonka etuja ovat edullisuus, turvallisuus, tehokas tilankäyttö ja käyttäjälähtöinen esteettisyys.

Virtuoso-robottikädessä hyödynnetään pehmeitä materiaaleja sekä edullisia antureita ja aktuaattoreita, jotka mahdollistavat robottikäden joustavasti ja turvallisesti tarkentuvat toiminnot.

Virtuoso-robottikäsi soveltuu erinomaisesti ohjelmoinnin opetukseen. Uudenlaisena oppimisen välineenä se tekee ohjelmoinnin oppimisesta aiempaa houkuttelevampaa.

Robottikäsi on konkreettinen ja monipuolinen väline, jonka perustoimintoja voi leikkisästikin ohjelmoida ja säätää tekemään asioita toisin tai uudella tavalla. Oppiminen kohdistuu tällöin ohjelmointiin eikä robotin rakentamiseen.

Robottikäsi soveltuu sekä perus- että korkeakoulujen ohjelmoinnin opetukseen.

Ihmisen apuri sosiaali- ja hyvinvointialoille

Metropolia uskoo, että robottikäden suurimmat hyödyntämismahdollisuudet avautuvat sosiaali- ja hyvinvointialoille, sillä perinteinen raskas robotiikka soveltuu heikosti koteihin ja palveluihin.

Robottikäsi voi toimia älykkäänä apuvälineenä henkilölle, jolla on fyysinen rajoite, tai vanhukselle kodin askareita helpottamaan esimerkiksi siten, että laite käyttää laitetta vaikkapa pyykinpesussa.

Metropolia yhdistää Virtuoso-robottikäden kehittämisessä automaatiotekniikan, vanhustyön, apuvälinetekniikan, toimintaterapian ja muotoilun osaamista.

Lisätietoa

tki-info [at] metropolia.fi