Ajankohtaista
Valmentavat opinnot Metropoliassa
Tässä katsaus meillä alkaviin valmentaviin opintoihin, jotka suoritetaan Metropoliassa!
Onko sinulla haasteita päästä sisään digitaaliseen arkeen ja työelämään?
1.Digiaskeleet työelämään –opinnot
Kenelle: Digialoittelijoille
Aika: 22.1-12.2.2025
Keskiviikkoisin klo 10:30-13
Laajuus: 2op
Tuntuuko arki raskaalta? Tunnista hyvinvointiin vaikuttavia asioita omassa arjessasi.
2. Oma hyvinvointi ja tasapaino arjessa
Kenelle: Hyvinvoinnista kiinnostuneet
Aika: 5.-26.3.2025
Keskiviikkoisin klo 10:30-13
Laajuus: 2op
Ilmoittautuminen: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/44413/lomake.html
Tulevat tapahtumat
Draama- ja musiikkityöpajat
Ohjaajana draamapedagogi, lehtori Jouni Piekkari
Tule mukaan tutkimaan tulevaisuutta ja muuttuvaa työelämää draaman ja musiikin keinoin. Työpaja sopii kaikille ja toimii pohjustuksena kevään elokuvaprojektille, jossa kohtaavat Olo-Tila-hankkeen kohderyhmä ja Metropolian opiskelijat.
Maanantaisin ja torstaisin ennen joulua:
Ma 2.12. klo 14:00 – 17:00 Valo-valmennusyhdistys (Lysis), Asiakkaankatu 3, Itis
To 5.12. klo 13:00 – 16:00 Metropolia, Myllypuron kampus MPA2022, Nouto 12.50. vastaanottoaulasta.
Ma 9.12. klo 14:00 – 17:00 Valo-valmennusyhdistys
To 12.12. klo 13:00 – 16:00 Metropolia, Myllypuron kampus, MPB1045
Ma 16.12 klo 14:00 – 17:00 Valo-valmennusyhdistys
Ilmoittautumiset: jouni.piekkari [at] metropolia.fi (jouni[dot]piekkari[at]metropolia[dot]fi)
Oman tulevaisuuden pajat
Tiistaisin 26.11.- 17.12. klo 14.30-16.00, INY
Taidenäyttely Vapaat vibat
11.12.2024-23.1.2025 yhteistyössä Taiteen sulattamon kanssa, Metropolian Myllypuron kampus HyMy-kylän aulatila, B-talo.
Taiteilijat ovat paikalla kertomassa teoksistaan 12.12. klo 14-16. Tervetuloa!
Menneet tapahtumat
Yhteisöllinen keittiötoiminta
Tiistaisin 5.-26.11.2024
Tavoitteet ja toiveet ryhmälle pohditaan yhdessä osallistujien kanssa. Lisätietoja katriina.rantala-nenonen(at)metropolia.fi
"Tulevaisuustyöpajat"
Nämä ovat ilmaisia työpajoja ja ne ovat suunnattu koulutuksen sekä työelämän ulkopuolelta saapuville. Työpajat järjestetään Lysiksellä Itä-Helsingissä, osoite Asiakkaankatu 3.
10.10.2024 klo 13-15 Kipinöitä tulevaan - Hyvän huomaamisen taidot
17.10.2024 klo 13-15 Askelia uuteen - Vahvuus ja tahdonvoima
24.10.2024 klo 13-15 Ideoista kokeiluun - Unelmointi ja luovuus
31.10.2024 klo 13-15 Askelia jatkoon - Oman elämän johtamistaidot
Yhteiskehittelytyöpaja 23.5.2024
Tilaisuudessa jatkettiin verkostoitumista ja yhteiskehittelyä hankkeeseen osallistuvien tahojen kanssa.
Tilaisuus alkoi kokemusasiantuntijatarinalla. Hankkeen yhtenä ajatuksena on mahdollistaa kokemusasiantuntijoille ja vertaisohjaajille uusia toiminnan ympäristöjä ja verkostoja. Yhteiskehittelytyöpaja jatkui kuluneen puolen vuoden toiminnan tarkastelulla, syksyn 2024 ideoinnilla ja päättyi pienien kesäunelmien jakamiseen.
Työpaja oli tunnelmaltaan innostunut ja yhteiskehittelyn menetelmin saimme kehittämisehdotuksia ja ideoita tulevaa syksyä varten.
Mitä aikuiset voivat tehdä lasten ja nuorten hyväksi Myllypurossa 16.5.2024.
Myllypurolaisten yhteinen tapahtuma kampuksella yhteistyössä Myllypuroverkoston ja Kino Kulttuurimyllyn kanssa.
Valmentavat opinnot: Käytännön kokemuksia kampuksella ja kirjastossa 8.4.-17.5.2024
Yhteistyökumppanina Myllypuron kirjasto, Helsingin kaupunki. Valmentavat opinnot jatkuvat syksyllä.
Tulevaisuustyöpajat 14.3.-5.4.2024.
Viidessä tulevaisuustyöpajassa tutkittiin osallistujien kanssa tulevaisuutta ja ideoitiin vaihtoehtoisia polkuja erilaisten harjoitusten avulla. Työpajoja järjestettiin Valo-Valmennusyhdistys ry:ssä, K-35 Kulttuuripajalla ja Metropoliassa. Tulevaisuustyöpajoista osallistujien oli mahdollisuus jatkaa valmentaviin opintoihin.
Yhteisöllinen keittiötoiminta 6.2.-26.3. ja 2.4.-16.4.2024.
Yhteisöllistä keittiötoimintaa kerran viikossa. Tavoitteet ja toiveet ryhmälle pohdittiin yhdessä osallistujien kanssa.
30.11.2023 Kick-off ja yhteiskehittely
Tilaisuuden ideana oli tuoda yhteen hankkeeseen osallistuvia eri tahoja ja käynnistää yhteiskehittely. Hanke jatkuu vuoteen 2026 saakka ja nyt aluksi halusimme kartoittaa osallistujien toiveita ja ideoita jatkossa tulevan toiminnan järjestämiseksi.
Tilaisuus eteni aloituksesta työpajoihin ja osallistavina toimintoina tilaisuudessa toimi muun muassa Seppo-pelillistämisalusta, yhteiskehittelytyöpajat sekä lopuksi koontia runojen muodossa.
Kokonaisuudessaan tilaisuus oli lämminhenkinen ja osallistuvia tahoja oli useita. Verkostoituminen tapahtui tilaisuudessa onnistuneesti ja toivomme jatkossa myös samanlaista yhteishenkeä!
Yleistä hankkeesta
Pyrimme vaikuttamaan heikossa työmarkkina-asemassa olevien koulutuksen ja työmahdollisuuksien puutteeseen sekä koetun yksinäisyyden ja osattomuuden haasteisiin. Sosiaalisen tyhjiön ja osattomuuden kokemus voi olla läsnä olemassa olevista kuntouttavista palveluista ja toimenpiteistä huolimatta.
Tarvitaan mahdollisuus liittyä myös muihin turvallisiin yhteisöihin ja sosiaalisiin verkostoihin. Erityinen tarve nousee heikossa työmarkkina-asemassa olevien toiveesta vahvistaa sosiaalisia verkostojaan, yhteiskunnallista osallisuuttaan ja koulutus- ja työmahdollisuuksiaan.
Osallisuutta, osaamista ja toimijuutta elämään
Hankkeessa kehitetään hyvin matalan kynnyksen valmentavia opintoja ja työjaksoja niille, joille tarjolla olevat koulutusvaihtoehdot ovat vielä liian korkean kynnyksen takana.
Olo-Tila-hanke tuottaa myös Itä-Helsingin alueelle siltä puuttuvat kohtaamisen ja toiminnan tilat, joka ei rajaa kohderyhmää esimerkiksi iän perusteella, vaan sen tavoitteena on tuoda yhteen monenlaisia ihmisiä ja toimijoita.
Verkostoissa yhdessä kehitetään kansalaislähtöistä toimintaa oppilaitoksen ja kolmannen sektorin yhteistyönä ja tuetaan näiden toimijoiden, työllisyyspalveluiden ja kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan keskinäistä verkostoitumista erilaisessa työmarkkina-asemassa olevien osallisuuden sekä koulutus- ja työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi.
Kenelle toiminta on tarkoitettu?
Toiminta on tarkoitettu henkilöille, joilla vielä tarjolla olevat koulutusvaihtoehdot ovat liian korkean kynnyksen takana esim. pitkäaikaistyöttömät, osatyökykyiset, työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret, mielenterveys- ja päihdekuntoutujat sekä maahanmuuttaneet. Hankkeen toiminta-alue on Helsinki ja Espoo. Toiminnan keskiössä ovat Itä-Helsingin alueen asukkaat.
Toinen kohderyhmä on heikossa työmarkkina-asemassa olevien parissa työtä tekevät kolmannen sektorin toimijat, vapaaehtoistoimijat sekä kulttuurin ja vapaa-ajan toimijat ja näiden toimintaa kehittävät työntekijät ja vapaaehtoiset. Tässä hankkeessa vahvistetaan näiden toimijoiden yhteistyötä.
Tavoitteet
Tavoitteena on, että
- Hankkeeseen osallistuvien, heikossa työmarkkina-asemassa olevien kokemus osallisuudesta, merkityksellisyydestä, yhteenkuuluvuuden tunteesta ja vaikutusmahdollisuuksista omassa elinympäristössään vahvistuvat.
- Hankkeeseen osallistuvien, heikossa työmarkkina-asemassa olevien oppimis- ja työelämävalmiudet sekä osaaminen ja osallisuus vahvistuvat ja polut koulutukseen rakentuvat hankkeessa kehitettävien, opiskelu- ja toimintakykyä vastaavien, matalan kynnyksen valmentavien opintojen ja työjaksojen avulla.
- Hankkeeseen osallistuvat vertaisohjaajat ja kokemusasiantuntijat saavat kokemusta uusissa ympäristöissä aktiivisena kansalaisena toimimisesta toteuttamalla esimerkiksi vertaisohjausta Olo-Tilassa.
- Heikossa työmarkkina-asemassa olevien parissa työskentelevien toimijoiden yhteistyö ja keskinäinen verkostoituminen palvelujen ja palveluketjujen kehittämiseksi vahvistuu.
Toteutusaika
1.9.2023-30.6.2026
Toteuttajat
Metropolia AMK ja Valo-Valmennusyhdistys ry
Yhteistyökumppanit
Yhteystiedot
Projektipäällikkö Katriina Rantala-Nenonen
katriina.rantala-nenonen [at] metropolia.fi (katriina[dot]rantala-nenonen[at]metropolia[dot]fi)