PREFIX – Ennakkosuunnittelu suomalaisen elokuvan kilpailuvalttina

Prefix-hanke.Euroopan sosiaalirahasto – Euroopan unioni.Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus.Vipuvoimaa EU:lta 2007-2013.Metropolia.

Hanke on päättynyt 31.03.2015.

Prefixin idean esitteli Metropolialle silloisen Generator Postin (Fake Production Oy 2014 ->) edustajat alkuvuodesta 2011. Post-talona he olivat nähneet huolellisen ennakkosuunnittelun puutteiden kertautumisen elokuvatuotannon loppupäässä eli jälkityövaiheessa. Kaikkia ongelmia ei voi ennakoida, mutta monen asian kallis ja aikaa vievä korjailu olisi ollut vältettävissä, jos siihen olisi kiinnitetty huomiota jo ennen kuvauksia. Fix it in the post -ajattelu haluttiin kääntää toisinpäin - josta projektin nimi "Prefix".

Prefixin tavoitteena on edistää suomalaisen elokuvan elinkelpoisuutta kansainvälisessä kilpailussa kehittämällä tuotannon toimintamalleja, päämääränä vahvistaa työllisyyttä, osaamista ja eri alojen yhteistyötä. Päätavoitteena on kehittää ennakkosuunnittelulähtöinen elokuvatuotannon malli, jota voidaan soveltaa myös muille draamatuotannon aloille.

Projektin tulokset ovat kaikkien vapaasti hyödynnettävissä ja niitä kootaan uudelle sivustolle, jota täydennetään vielä alkuvuodesta 2015. Tämä digitaalinen kirjasto on avattu osoitteessa prefix.fi. Projektissa valmistuu myös avoimen lähdekoodin 3D-kuvasuunnitteluohjelma Virtual Viewfinder.

Kohderyhminä hankkeessa ovat elokuvien tuotantoyhtiöt, tuottajat, elokuva-alan ammattilaiset, draamatuotannon ammattilaiset, VFX (visual effects) -toimijat ja näille aloille valmistuvat opiskelijat ja heidän opettajansa.

Projektia ovat olleet mukana toteuttamassa Lapin AMK ja Satu ry sekä maineikkaat suomalaiset elokuvatuotantoyhtiöt Helsinki-filmi ja Matila Röhr Productions. Yhteistyötä on tehty mm. Suomen elokuvasäätiön, YLEn ja Fake Productionsin kanssa.

Prefix on ESR-rahoitteinen projekti (1.8.2011-31.3.2015), jota hallinnoi Metropolia Ammattikorkeakoulun AV-viestinnän ja pelien osaamisalue.

prefix.fi

Lisätietoa

tki-info [at] metropolia.fi (tki-info[at]metropolia[dot]fi)