Smart Campus

Hanke on päättynyt 30.04.2015.

Smart Campus - Building - User Learning Interaction for Energy Efficiency -hankkeessa on 9 partneria neljästä maasta: Suomi, Italia, Portugali ja Ruotsi. Pilottikohteina ovat paikallisten korkeakoulujen kampusalueet, joita ovat Espoo (Leppävaara) ja Vantaa (Myyrmäki), Milano (Polimi), Lissabon (IST) ja Luulaja (LTU-CDT). Suomesta hankkeeseen ovat osallistumassa Metropolian lisäksi Aalto-yliopisto sekä Enoro.

Smart Campus -hankkeessa kehitetään kaikkia kampusalueen toimintoja ja palveluja, joilla parannetaan energiatehokkuutta, oppimisympäristöjä, palvelutarjontaa sekä logistisia toimintoja (esim. ruoka-, opiskelu-, terveys-, sosiaaliset palvelut). Niiden avulla uudistetaan ja mahdollistetaan opiskelijoiden ja koko henkilökunnan hyvinvointi, jaksaminen ja viihtyminen sekä energiatehokkaan ajattelun edellyttämä kulutustottumusten käyttäytymismuutos. Kaikissa ratkaisuissa hyödynnetään vahvasti tietoteknisiä ratkaisuja, langatonta ja ekoteknologiaa, älykortteja ja pelejä, jotka vaikuttavat opetukseen, oppimiseen, toimintoihin ja palveluihin kehitettäessä tulevaisuuden kampusta.

Työ ja ajattelu hankkeessa rakentuu Living Lab -metodologialle. Se edellyttää vahvaa asiakasymmärrystä toimintojen ja palvelujen nykytilanteesta, niiden käyttäjälähtöisistä kehittämistarpeista ja -suunnasta sekä niiden pilotoinnista todelliseen käyttäjäympäristöön. Lisäksi tarvitaan näkemystä käyttäjäympäristöjen seurannasta, parhaiden käytänteiden arvioinneista ja raportoinneista sekä myöhemmin niiden laaja-alaisesta hyödyntämisestä.

Teknisten selvitysten lisäksi myös hyvinvointiin ja terveyteen sekä niihin liittyviin palveluihin ja niiden kehitystarpeisiin liittyvät kartoitukset, analysoinnit, johtopäätökset ja käytännön kokeiluluontoiset testit ja niiden seuranta, johtopäätökset ja raportointi ovat tärkeitä Smart Campus -hankkeessa. Lisäksi hankkeessa tuotetaan esitteitä ja uutiskirjeitä, käyttäjiä palveleva portaali, videoita, työpajoja sekä loppukonferenssi ja lukuisia julkaisuja.

Smart Campus on vahva jatko Metropolian aikaisemmille suurhankkeille, joita ovat muun muassa viime vuonna päättynyt Save Energy- sekä käynnissä oleva HEA - hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen -hanke.

Lisätietoa

tki-info [at] metropolia.fi (tki-info[at]metropolia[dot]fi)

Toteutamme Metropoliassa vuosittain noin sata tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohanketta yhdessä työelämän ja kumppaniverkostojemme kanssa. Tutustu hankekatalogiimme.

Panostamme poikkialaiseen ajatteluun, jossa ilmiöitä tarkastellaan monelta kantilta – ratkaisijakorkeakoulussamme kulttuurin, liiketalouden, sosiaali- ja terveysalan sekä tekniikan nykyiset ja tulevat osaajat yhdistävät voimansa.

Jotta voimme kiihdyttää uusien ratkaisujen syntymistä, meillä oivalluksesta kokeiluun siirrytään ripeästi. Kampuksemme tarjoavat modernit puitteet niin opiskelijoille, yrityksille kuin muille toimijoille pilotoida uutta.