Urban Mobile Robotics
Kaupunkiympäristö robotiikan kehitysalustana
Kaupunkiympäristö robotiikan kehitysalustana
Hanke toteutetaan rahoitusteknisistä syistä kahden erillisen ja samanaikaisen hankkeen yhteisenä rinnakkaishankkeena A91713 +A91715.
Kesto: 1.4.2025–31.5.2027
Rahoitus: Hämeen ELY-keskus: Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Metropolia: EU- ja valtion rahoitus 294800 €
Urban Mobile Robotics (UMR) on Metropolian ja Forum Viriumin yhteinen, Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke, joka toteutetaan vuosina 2025–2027. Hankkeen tarkoitus on rakentaa urbaaniin ympäristöön soveltuvia robotiikkaratkaisuja, joilla voidaan vastata kaupunkien ympäristöön, liikkumiseen ja ilmastotavoitteisiin liittyviin haasteisiin. Samalla kehitetään monitoimijainen innovaatioekosysteemi, jossa yritykset, korkeakoulut ja julkinen sektori työskentelevät yhdessä – käytännön pilotointien kautta.
Urban Mobile Robotics -hanke vastaa tunnistettuun tarpeeseen, joka liittyy innovaatioiden, pk-yritysten kilpailukyvyn sekä kestävän kehityksen ratkaisujen kehittämiseen. Tavoitteena on vahvistaa robotiikka-alan pk-yritysten ja startupien liiketoimintamahdollisuuksia, kilpailukykyä ja TKI-osaamista tarjoamallakehittämisalustoja, kokeiluympäristöjä, asiantuntijapalveluita ja uusia TKI-yhteistyömalleja. Hanke rakentaa kaupunkiympäristöön testialustan, joka palvelee niin teknologiatoimittajia, julkisen sektorin hankkijoita kuin loppukäyttäjiäkin.Hankeviestintä ja tapahtumat
Tämä verkkosivusto toimii Metropolia Ammattikorkeakoulun hankekatalogisivuna. Pääviestintäkanavana, josta löydät ajankohtaiset uutiset, tulokset ja tapahtumatiedot löytyy pian avattavalta verkkosivultamme Mobile Urban Robotics.
Lisäksi hankkeen kuulumisia voi seurata sosiaalisessa mediassa LinkedIn, joissa jaamme päivityksiä, artikkeleita ja osallistujien kokemuksia.Tietoa hankkeesta löytyy myös rinnakkaishankkeen toteuttajan verkkosivulta (Forum Virium Helsinki)
Hankkeessa toteutetaan pilotointeja, yhteiskehittämistyöpajoja, teknologiakartoituksia ja robotiikan kehittämiskokeiluja, joissa hyödynnetään digitaalisia työkaluja, tekoälyä, data-analytiikkaa, asiantuntijayhteistyötä ja osallistavia menetelmiä. Kokeiluja toteutetaan aidossa kaupunkiympäristössä, jolloin osallistujille tarjotaan konkreettista hyötyä, uutta osaamista ja mahdollisuus kehittää markkinakelpoisia ratkaisuja todellisiin ympäristöhaasteisiin. Pilottien tukena on mm. Metropolian Robo Garage -yhteistyöalusta.
Hankkeen lopputuloksena tavoitteena on syntyä uusia tuotteita ja palveluja, testattuja toimintamalleja ja ekosysteemikonsepteja, joita voidaan hyödyntää laajemmassa mittakaavassa muissa kaupungeissa, toimialoilla ja tulevissa hankkeissa. Tulosten avulla pyritään vaikuttamaan robotiikka-alan pk-yritysten kilpailukykyyn, osaamisen kasvuun sekä kestävän kehityksen toteutumiseen pitkällä aikavälillä. Hankkeessa kehitetyt toimintamallit ja verkostot tukevat jatkuvaa TKI-kehittämistä ja osaajien sijoittumista robotiikka-alalle.
Antti Liljaniemi
Projektipäällikkö/ Head of Robo Garage
antti.liljaniemi(at)metropolia.fi