Metropolia Formula Engineering Team valmentaa autoalan huippuosaajia

Metropoliassa toimii jo vuonna 2001 perustettu yhdistys Formula Student/SAE (Society of Automobile Engineers) kilpailu-, kehitys- ja valmistustoimintaa varten.

Formula SAE/Student on insinööriopiskelijoille tarkoitettu formula-auton suunnittelu-, valmistus- ja ajokilpailu. Toiminnassa on mukana yli 200 yliopistoa ja korkeakoulua ympäri maailmaa. Formula SAE kilpailuja on ajettu vuodesta 1981 alkaen. Formula Student kilpailut aloitettiin puolestaan vuonna 1998.

Vuosittain Metropolia Formula Engineering Team suunnittelee ja valmistaa formulatyyppisen kilpa-auton ja kilpailee sillä kansainvälisessä korkeakoulujen välisessä kilpaluokassa. Maailmassa tiimejä on nykyään yli 400 ja määrä kasvaa kovaa vauhtia joka vuosi. Tiimi koostuu toisen, kolmannen ja neljännen vuoden insinööriopiskelijoista, ja projektissa on kerrallaan mukana 20 opiskelijaa. Jokainen tiimiläinen erikoistuu eri osa-alueille omien taitojensa ja kiinnostuksen kohteidensa mukaan.

Yhdistys toimii tiiviissä vuorovaikutuksessa yrityselämän kanssa. Itsenäisenä yhdistyksenä se hankkii projektiin tarvittavat varat yhteistyökumppaneiden kautta. Pitkäaikainen kokemus vastuun kantamisesta sekä toiminnasta tiukkojen aikataulujen värittämässä formulamaailmassa takaa projektista valmistuville insinööreille mitä parhaat lähtöasetelmat siirryttäessä työelämään.

Tiimi on menestynyt kiitettävästi maailmalla, mutta suurin tavoite, maailmanmestaruus, on yhä saavuttamatta. Menestystä haetaan joka vuosi uudella kalustolla. Uuden kilpa-auton suunnittelu käynnistyy varhaisessa vaiheessa syksyn aikana. Lukemattomien työtuntien sekä erilaisten teknisten ratkaisujen vertailun jälkeen on uusi auto valmis testattavaksi helmikuun alkupuolella. Riittävän pituinen testikausi on ratkaisevan tärkeä ennen uuden kilpailukauden alkua. Testeissä todetaan auton luotettava toiminta ja haetaan oikeat säädöt erilaisiin rataolosuhteisiin. Tiimistä valitut kuljettajat oppivat myös testikauden aikana tuntemaan uuden kilpurin käyttäytymisen.

Projektista valmistuu keskimäärin vuodessa kuusi insinööriä, joiden tietotaito on projektin kautta kehittynyt vastaamaan autoalan suuria haasteita. Valmistuneiden tilalle haetaan uusia, hyvin motivoituneita opiskelijoita joka syksy.

 


Hankkeen kotisivut

Ajoneuvo- ja konetekniikan osaamisalue