Korkeakoulutetuille ja korkeakoulukelpoisille maahanmuuttajille on saatavilla paljon tietoa, palveluja ja mahdollisuuksia. Kokosimme SIMHE-palveluissa sinulle tiedonhaun tueksi kansainvälisiin asiantuntijoihin erikoistuneita vinkkejä seuraaviin aiheisiin liittyen:
Osaaminen ja tutkintojen tunnustaminen
Vaihtoehtoja opiskeluun ja osaamisen täydentämiseen
Suomen kielen osaamisen kehittäminen
Työnhaku ja työskentely Suomessa
Kaipaatko tarkempaa apua? Sovi kanssamme henkilökohtaisen SIMHE-ohjauskeskustelun tai osallistu Guidance Generalia -ohjausluennollemme!
Osaaminen ja tutkintojen tunnustaminen
Miten ulkomainen tutkintoni tunnustetaan?
Tutkintojen tunnustamisella tarkoitetaan päätöstä siitä, millaisen kelpoisuuden ulkomailla suoritettu tutkinto antaa työtä tai opiskelupaikkaa haettaessa. Päätöksiä tekevät viranomaiset, oppilaitokset ja korkeakoulut sekä työnantajat.
Suomessa tutkintojen rinnastamisesta vastaa lähtökohtaisesti Opetushallitus.
Joillain aloilla tarvitaan kuitenkin suomalaisen viranomaisen vahvistama oikeus harjoittaa ammattia. Tarkista Opetushallituksen sivuilta, mitkä ammatit ovat säänneltyjä eli missä ammateissa tarvitset pätevyyden harjoittaa ammattiasi.
Jos ammattisi ei ole säännelty, tutkinnon tason rinnastaminen ei ole pakollista päästäksesi työskentelemään alallasi.
Yleisimmät säännellyt koulutusalat
Kasvatusala - Lisätiedot ja päätökset pätevyydestä: Opetushallitus
Sosiaali- ja terveysala - Lisätiedot ja päätökset pätevyydestä: Valvira (Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto)
Aiemmin hankittu osaaminen osana uutta tutkintoa Suomessa
Tutustu tarkemmin aiemmin hankitun osaamisen tunnistamisen periaatteisiin alla osiossa Miten voin opiskella tutkinnon Suomessa.
Miten voin tunnistaa ja arvioida osaamistani?
Työnhaussa avainasemassa on se, että osaat kertoa, millaista osaamista sinulla on. Osaamistesi hahmottamiseen saat apua henkilökohtaisessa SIMHE-ohjauksessa.
Voit kuitenkin myös itse alkaa kartoittaa omia osaamisiasi. Lisäksi lähipiirisi, esimerkiksi perheesi, ystäväsi ja työtoverisi, voivat auttaa sinua hahmottamaan vahvuuksiasi. Yhtä lailla tärkeää on tunnistaa, mitä taitoja ja osa-alueita sinun on hyvä vielä kehittää päästäksesi uratavoitteisiisi.
Vinkkejä ja työkaluja osaamisen tunnistamiseen
- Työpaikkailmoitusten arviointi: Tutki avoimia työpaikkailmoituksia omalla alallasi ja yritä tunnistaa osaamiset, joita tehtävä vaatii - miten arvioisit oman osaamisesi asteikolla 1-5 näissä taidoissa?
- Tutkintojen vertaaminen: Vertaa oman ulkomaisen tutkintosi sisältöjä suomalaisten oppilaitosten vastaavien tutkintojen sisältöihin - mitä erityistaitoja sinulla on koulutuksesi kautta, entä onko jotain, mihin sinun pitäisi vielä perehtyä?
- Verkon työkalut: Hyödynnä verkosta löytyviä työkaluja ja tutkimuksia, esim. Itä-Suomen yliopiston kehittämää SKILLfie-työkalua tai Opetushallituksen toimialoittain koostamia osaamiskortteja, osaamisesi eri osa-alueiden hahmotteluun
- Lue SIMHE-uravalmentajan Various Variables -blogi vinkeistä osaamisen tunnistamiseen (englanniksi)
Vaihtoehtoja opiskeluun ja osaamisen täydentämiseen
Miten voin opiskella tutkinnon suomalaisessa oppilaitoksessa?
Tietoa opiskelusta, tarjolla olevista tutkinnoista ja hakemisesta
Opetushallituksen ylläpitämässä Opintopolku-portaalissa löydät tiedot koulutusmahdollisuuksistasi, opintoihin hakemisesta ja ylipäänsä opiskelusta eri oppilaitoksissa Suomessa.
Oletko kiinnostunut hakemaan korkeakouluopintoihin? Tutustu SIMHE-palveluidemme Guidance Generalia -ohjausluentoihin. Tutustu myös International House Helsingin Newcomers' Guide -oppaaseen, jos olet muuttanut Suomeen hiljalleen!
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT)
Suomessa korkeakoulussa opiskelevalla on mahdollisuus hakea osaamisen tunnustamista riippumatta siitä, missä tai miten osaaminen on hankittu. Osaamisen tulee vastata tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman osaamistavoitteita.
Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi aiemmin suorittamiasi opintoja hyväksiluetaan tutkintoosi eikä sinun tarvitse opiskella jo osaamiasi sisältöjä uudelleen. Osaaminen voi olla myös esimerkiksi työn kautta hankittua.
AHOTista vastaa aina korkeakoulu, jossa suoritat tutkintoasi. AHOTin tavoitteena on tukea opiskelijan jatkuvaa oppimista ja tunnistaa aiemmin kertynyt osaaminen.
Opiskelutaitojen kehittäminen - korkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille
Metropoliassa voit opiskella maahanmuuttajille tarkoitetussa korkeakouluopintoihin valmentavassa koulutuksessa. Koulutusta on tarjolla eri aloilla ja monialaisesti. Opinnot vahvistavat opiskelussa tarvittavia taitoja ja tutustuttavat sinut opiskeltavaan alaan. Samalla vahvistat myös alan opiskeluun vaadittavan ammatillisen suomen kielen osaamistasi. Opetuskieli on suomi ja pääsyvaatimuksena B1-osaaminen.
Myös muissa korkeakouluissa on vastaavia valmentavia koulutuksia. Tiedot löydät kunkin korkeakoulun verkkosivuilta.
Mistä löydän osaamistani täydentäviä koulutuskokonaisuuksia?
Esimerkiksi korkeakoulut tarjoavat erilaisia pätevöitymiskoulutuksia säännellyille ammattialoille sekä osaamista täydentäviä koulutuskokonaisuuksia. Tutustu mm. seuraaviin:
- Kouluttautumismahdollisuudet Metropoliassa
- InfoFinland-sivut: tutustu tarkemmin erilaisiin oppilaitoksiin ja koulutusta tarjoaviin tahoihin Suomessa
- Newcomers' Guide: International House Helsingin kokoamaa tietoa opiskelusta vastikään pääkaupunkiseudulle muuttaneille
Miten voin suorittaa yksittäisiä opintoja ja mikä on avoin yliopisto/AMK?
Avoin korkeakoulutus - opiskele itsenäisesti
Avoin opetus ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa on kaikille avointa pohjakoulutuksesta, työkokemuksesta ja iästä riippumatta. Opetuskielinä on suomi, ruotsi tai englanti.
Avoimen korkeakoulutuksen opinnot ovat maksullisia. Covid-19-pandemian aikana kuitenkin usea korkeakoulu on tarjonnut avoimen opintoja ilmaiseksi työttömille ja lomautetuille. Tarkista päivitetyt linjaukset kunkin korkeakoulun sivuilta.
Tietoa avoimen ammattikorkeakoulun (AMK) tai yliopiston opinnoista on kunkin korkeakoulun omilla sivuilla. Huomioithan, että jokaisella oppilaitoksella on oma ilmoittautumis- ja maksukäytäntönsä.
Lue lisää avoimen korkeakoulutuksen opinnoista:
Avoin ammattikorkeakoulutus pääkaupunkiseudun läheisyydessä
- Metropolia Ammattikorkeakoulun avoin AMK
- Arcada-ammattikorkeakoulun avoin AMK (opetuskielet ruotsi ja englanti)
- DIAKin avoin AMK
- Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun avoin AMK
- Hämeen ammattikorkeakoulun avoin AMK
- LAB-ammattikorkeakoulun avoin AMK
- Laurea-ammattikorkeakoulun avoin AMK
- Tampereen ammattikorkeakoulun avoin AMK
- Turun ammattikorkeakoulun avoin AMK
Avoin yliopistokoulutus pääkaupunkiseudun läheisyydessä
- Aalto-yliopiston avoin yliopisto
- Hanken Handelshögskolan avoin yliopisto (opetuskielet ruotsi ja englanti)
- Helsingin yliopiston avoin yliopisto
- Helsingin seudun kesäyliopisto
- LUT-yliopiston avoin yliopisto
- Tampereen yliopiston avoin yliopisto
- Turun yliopiston avoin yliopisto
Suomen kielen osaamisen kehittäminen

Suomen kielen opiskelumahdollisuudet
- Metropolian avoin AMK
- Muiden avointen korkeakoulujen tarjonta
- Axxell: kielikoulutusta maahanmuuttajille
- Finnishcourses.fi-palvelu: etsi kursseja pääkaupunkiseudulta, Turusta, Tampereelta ja verkosta
- InfoFinland-sivusto: lue lisää suomen kielen opiskelusta
Vinkkejä itseopiskeluun
- Lue suomen kielen opettajamme blogikirjoitus Find your way to become a Finnish speaker
- Kotisuomessa.fi -verkkopalvelu: monipuolinen, laaja ja kommunikatiivinen materiaali suomen kielen opiskeluun
- Suomi taskussa -videot: opi suomea videoiden avulla
- WordDive-itseopiskelupaketti: suomea maahanmuuttajille
Työnhaku ja työskentely Suomessa
Mistä löydän apua työnhakuun Suomessa?
Työttömät työnhakijat saavat apua työn etsintään ja urasuunnitteluun oman asuinkuntansa työllisyyspalveluista ja TE-palveluista. Kannattaa myös seurata aktiivisesti erilaisia työnhakua tukevia tilaisuuksia ja tapahtumia esimerkiksi LinkedInissä.
Tutustu myös Metropolian henkilökohtaiseen SIMHE-ohjaukseen ja Guidance Generalia -ohjausluentoihin.
Työkaluja ja vinkkejä työnhakuun ja urasuunnitteluun
- Europassi: Viiden asiakirjan kokonaisuus, jonka avulla voi esitellä osaamisensa ja pätevyytensä selkeällä ja helposti ymmärrettävällä tavalla
- Urapolulla.fi: Työkalu oman urapolun suunnitteluun
- InfoFinland.fi: Vinkkejä ja linkkejä työnhakuun ja työhakemuksen laatimiseen
- International House Helsinki - Newcomers' Guide: tietoa työskentelystä ja työnhausta uusina pääkaupunkiseudulle muuttaneille
- Lukuisilla työnvälitysyrityksillä on myös koottuna vinkkejä työhakemuksien laatimiseen ja työhaastatteluun valmistautumiseen - kannattaa perehtyä paikallisiin käytäntöihin!
Mistä löydän neuvoja työskentelyyn Suomessa?
On tärkeää tutustua käytäntöihin työelämässä, kun aloitat työskentelyn Suomessa. Tarkastele ja havainnoi työkulttuuria, kysy kysymyksiä työtovereilta ja etsi tietoa.
- International House Helsinki (IHH): Maahanmuuttajien pääkaupunkiseudulle asettautumisen palvelut ja työskentelyyn liittyvät viranomaisasiat, mm. eläkkeet ja verotus
- Infopankki.fi: Tietoa elämisestä, työskentelystä ja eri mahdollisuuksista Suomessa 12 eri kielellä, palvelua ylläpitää Helsingin kaupunki
- Business Finland: Palveluja ja rahoitusta kansainvälisten osaajien palkkaamiseen Suomessa sekä paljon tietoa työskentelystä Suomessa
- Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK:n työsuhdeneuvonta: maksutonta palvelua maahanmuuttajille työsuhteeseen liittyvissä kysymyksissä
Yrittäjyys
Mistä saan tietoa oman yrityksen perustamiseen?
Pääkaupunkiseudulla sinulla on runsaasti palveluja käytettävissä. Aloita tutustumalla mm. seuraaviin:
- NewCo Helsinki: Yritysneuvonta- ja start-up-palvelut sekä maksuttomia koulutuksia ja tapahtumia yrittäjyydestä kiinnostuneille
- Business Espoo: Palveluja, verkostoja ja tapahtumia espoolaisille yrityksille, yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille
- Business Vantaa: Palveluja, verkostoja ja tapahtumia vantaalaisille yrityksille, yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille
- Business Finland: Runsaasti tietoa ja vinkkejä startup-toiminnasta kiinnostuneille
- Lukuisat korkeakoulut myös tarjoavat yrittäjyysopintoja: tutustu avoimen korkeakoulutuksen vaihtoehtoihin
- Lue myös Metropolian englanninkielinen Various Variables -blogi vinkeistä uusille yrittäjille
Mistä löydän yrittäjyyteen liittyviä verkostoja?
Helsingin alue on yksi maailman kasvavista startup-keskuksista. Verkostojasi voit alkaa rakentaa muun muassa seuraavissa:
- Shortcut (sivu englanniksi): Koulutuksia, tilaisuuksia ja verkostoja startup-yrittäjyydestä kiinnostuneille
- Maria 01 (sivu englanniksi): Startup-kampus ja yhteisö
- Slush-tapahtuma (sivu englanniksi): Slush on yksi maailman suurimpia startup-tapahtumia, jonka ympärillä järjestetään paljon erilaista startup-yrittäjiin liittyvää toimintaa
- Tutustu myös NewCo Helsingin, Business Espoon ja Business Vantaan tilaisuuksiin ja palveluihin
- Lue myös vinkit uusien yrittäjien verkostoitumiseen Metropolian Various Variables -blogista