Garage Club tarjoaa Metropolian opiskelijoille yhdessäoloa ja poikkitieteellistä oppimista

23.5.2023 - 14:50

Metropolian opiskelijat rakentavat Garage Clubissa viikoittain AutoJoe-nimistä robottia sekä rakentavat ja lennättävät droneja.

Opiskelijat ja AutoJoe.

Koneautomaation opiskelija Daniel Korhonen, sähköautomaation opiskelija Niko Hutri ja elektroniikkainsinööri Patrik Asikainen kokoavat AutoJoeta. Kuva: Johanna Ahlstrand-Gezen.

Garage Clubiin osallistuminen on ollut sähköautomaation opiskelijalle Samuli Ahokkaalle mukavaa vastapainoa teoriapainotteiselle opiskelulle. Hän rakentaa GarageClubissa AutoJoeta, joka on kuusirenkainen, mönkijää muistuttava robotti.

“On todella kiva, että opiskelun lisäksi arjessani on jotain tällaista enemmän tai vähemmän omaan alaan liittyvää harrastustoimintaa. Välillä tulee istuttua Garage Clubissa pitkääkin iltaa”, Ahokas kertoo.

Garage Club on Metropolian järjestämää koulun ulkopuolista harrastustoimintaa, jossa kannustetaan opiskelijoita tutustumaan robotiikkaan, automaatioalaan ja niihin liittyviin haasteisiin. Toimintaan osallistuu muun muassa sähkö- ja automaatiotekniikan ja koneautomaation opiskelijoita.

AutoJoen rakentaminen on poikkitieteellistä yhteistyötä

Ahokas opiskelee Metropoliassa sähköautomaatiota ensimmäistä vuotta. Kun hän aloitti syksyllä 2022 opinnot, hän ei ollut vielä varma omista kiinnostuksenkohteistaan. Opintojen alettua hän tutustui Robo Garageen ja mielenkiinto toimintaa kohtaan heräsi.

“Robotiikkapuoli on erittäin poikkitieteellinen ja käsittää valtavan määrän eri tekniikan aloja: roboteissa tarvitaan mekaanista osaamista, kone- ja metalliosaamista ja niin edelleen. Eräs opiskelijaryhmä hoiti AutoJoen perussähköt kuntoon osana opintoihinsa kuuluvaa innovaatioprojektia. Me Garage Clubissa taas duunaamme rungon ja metalliosat. Minun on tullut siis opiskeltua omalla ajalla sellaista, mikä ei ole liittynyt opiskelemaani alaan.”

Droneharrastajat jakavat tietoa keskenään

Kolmannen vuoden ajoneuvotekniikan opiskelija Tomi Mantilanaho kiinnostui mahdollisuudesta lennättää droneja Garage Clubissa, koska hän on harrastanut aihetta nuoresta lähtien.

“Eräänä päivänä näin, että kaverini lennättävät Garage Clubissa droneja. Omat droneharrastukseni ovat jääneet kotiseudulleni Joensuuhun, josta muutin tänne pääkaupunkiseudulle opintojen perässä. Robo Garagessa etsimme yhdessä tietoa droneista ja jaamme myös keskenämme tietoa.”

Mantilanaho kertoo, että on aiemmin kasannut itse droneja osista. Samaa tehdään myös Robo Garage-toiminnassa. Droneja on erityyppisiä: tarkan kameran kuvauskoptereita sekä VR-lasien kanssa käytettäviä koptereita, joita lentäessä näkee maisemia kuin olisi itse dronen kyydissä.

“Viime viikolla kävimme lentämässä suurempaa kuvauskopteria kymmenen minuutin ajomatkan päässä Metropolian Myyrmäen kampukselta. Meillä on käytössä sovellus, josta näkee Trafin määrittämät sallitut lentokorkeudet.”

Garage Clubin vetäjät

Metropolian opiskelijat Niko Hutri ja Mika Laaksonen ovat Garage Clubin ”klubi-isäntiä”, eli ohjaavat ja avustavat muita opiskelijoita. Kuva: Grace Chung.

Garage Club tarjoaa uusia ystäviä ja ammatillista oppimista

Tomi Mantilanaho kertoo, että hauskinta dronejen rakentamisessa ja lennättämisessä on lopulta ollut sosiaalisuus ja uusiin ihmisiin tutustuminen.

“GarageClubissa voin myös pitää mielen päällä niitä droneasioita, joita olen aiemmin itse opiskellut. Kaverit tietävät enemmän uudemmista komponenteista mitä tullut markkinoille. Kaikenlaista nippelitietoa oppii koko ajan”, hän sanoo.

Samuli Ahokas kertoo oppineensa AutoJoe-toiminnasta muun muassa projektinhallintaa, poikkialaisuutta sekä vastuunkantoa ryhmän jäsenenä.

“Tiedän, että AutoJoen parissa kerryttämästä osaamisestani tulee olemaan hyötyä tulevaisuuden työelämässä”, hän toteaa.

Ahokas on myös tutustunut Garage Clubissa sekä oman alansa että muiden alojen opiskelijoihin ja Metropolian henkilöstöön.

“Tänne on voinut kävellä sisään avoimista ovista omien ideoiden kanssa. Metropolia antaa ideoiden toteuttamiseen välineet, avun ja materiaalin – kuin olisi oma työpaja. Jos on yhtään tekniikasta kiinnostunut, niin suosittelen tätä sataprosenttisesti.”

Metropolian innovaatiokeskittymissä etsitään ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin

Metropolian viisi innovaatiokeskittymää mahdollistavat uuden tavan oppia, tuottaa ratkaisuja ja tehdä poikkialaista yhteistyötä koko yhteiskunnan parhaaksi. Keskittymät toimivat Metropolian kampuksilla.

Metropolian Myyrmäen kampuksella toimii kaksi innovaatiokeskittymää, joiden nimet ovat Puhtaat ja kestävät ratkaisut ja Älykäs liikkuminen. Näissä innovaatiokeskittymissä etsitään ratkaisuja muun muassa kestävän kehityksen, robotiikan ja tekoälyn edistämiseen yhteiskunnassa. Lue lisää Metropolian innovaatiokeskittymistä.

Garage-toiminta eli Robo ja AIoT Garaget ovat osa Puhtaiden ja kestävien ratkaisujen ja Älykkään liikkumisen innovaatiokeskittymiä. Garaget ovat kaikille opiskelijoille vapaita alueita tehdä muun muassa lopputyötä tai omia projekteja. Garage Club on osa Metropolian Garage-toimintaa, jossa kehitetään ja sovelletaan robotiikkaa ja uusia teknologioita. Tutustu Garage-toimintaan.

Lue lisää Metropolian Myyrmäen kampuksen robotiikkaprojekteista:

Metropolian opiskelijat ohjelmoivat Finlandia-talolle tarjoilijarobotin

Metropolian opiskelijoiden ohjelmoima yhteistyörobotti auttaa suomalaisyritys Cariittia tehostamaan tuotantoaan

Lisätietoja:

Tiina Vuorijärvi
projektipäällikkö, Metropolia
Tiina.Vuorijarvi [at] metropolia.fi (Tiina[dot]Vuorijarvi[at]metropolia[dot]fi)