Metropolian opiskelijat ohjelmoivat Finlandia-talolle tarjoilijarobotin

3.5.2023 - 11:44

Kaveri-nimistä tarjoilijarobottia testataan Pikku-Finlandian tapahtumakeskuksessa toukokuun ajan. Projektissa Metropolian opiskelijat auttavat Finlandia-taloa selvittämään, miten he voivat automatisoida toimintojaan.

Kuvassa kaverirobotin kehittäjät.

Kuvassa Kaveri-robotti ja projektissa mukana olleet Metropolian opiskelijat Reijo Peteri ja Kamal Ahmed.

Finlandia-talon Pikku-Finlandia -tapahtumakeskuksessa kulkee robotti, joka kertoo asiakkaille olevansa Kaveri ja kuljettavansa astioita ja ruoka-annoksia.

Pikku-Finlandiassa on pitkä käytävä, jonka toisessa päässä on keittiö ja toisessa ravintola. Käytävän edestakaiseen kulkemiseen voi kulua kaikkein kiireisimpinä päivinä ravintolan henkilökunnalta jopa 20 kilometriä.

“On ollut hienoa päästä kokeilemaan, miten Metropolian opiskelijoiden ohjelmoima robotti vastaa tarpeisiimme. Asiakkailta on tullut positiivista palautetta, ja ihmiset ovat olleet kiinnostuneita Kaverista”, Finlandia-talon vuoropäällikkö Alex Viljanen kertoo.

”Saamme ajan tasalla olevaa tietoa ja taitoa robotiikasta”

Metropolia Ammattikorkeakoulun sähkö- ja automaatiotekniikan ja koneautomaation opiskelijat ovat ohjelmoineet robotin osana opintoihinsa kuuluvaa innovaatioprojektia. Metropolian koneautomaation opiskelija ja robottiyhteistyön syksyn projektipäällikkö Reijo Peteri kertoo, että projekti alkoi selvittämällä asiakkaalta, millainen robotti on tarpeen.

“Teimme muutaman 3D-mallin asiakkaalle ja sitten suunnittelimme, millaisia muokkauksia valmiiseen kärryyn täytyy tehdä. Minun työnkuvaani kuului muun muassa tehdä 3D-malleja sekä valmistaa, hitsata ja leikata robotin kärryä.”

Finlandia-talon Alex Viljasen mukaan yhteistyö Metropolian kanssa on ollut todella helppoa ja joustavaa.

“Opiskelijat ovat aidosti innostuneita siitä, mitä he tekevät. Mielestäni molemmat osapuolet hyötyvät tästä paljon: opiskelijat saavat aitoa työelämän kokemusta, kun taas me organisaatiossa saamme ajan tasalla olevaa tietoa ja taitoa robotiikasta. Suosittelen Metropolian palvelumallia ehdottomasti myös muille yrityksille.”

Opiskelijat saavat käytännön työelämäkokemusta

Kärry valmistui ja sitä testattiin ensimmäisen kerran joulukuussa. Keväällä projekti jatkui projektiassistentti ja Metropolian sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelijan Silin Zhaon luotsaamana. Robottiin toteutettiin käyttöliittymä, jolla sen ohjaamista helpotettiin, eli siihen kiinnitettiin tabletti, jonka kautta robottia voi ohjailla.

“Pikku-Finlandian väki on ollut projektista todella innoissaan. He aidosti haluavat robotin käyttöönsä ja ovat motivoituneita yhteistyöhön. Me tarjoamme asiakkaalle syvällisen tietämyksen robotiikka-asioista, ja voimme miettiä, millainen on heille paras ratkaisu”, Zhao kertoo.

Toukokuun testivaiheen jälkeen robotti palaa Metropolian Myyrmäen kampukselle. Finlandia-talo pohtii testijakson avulla, miten robotiikkaa voi jatkossa hyödyntää eri toimintojen tukena.

Zhao ja Peteri kertovat oppineensa projektin aikana paljon muun muassa projektinhallinnasta, käytännön robotiikkatyöstä ja työelämästä.

“Haluaisin pyrkiä tulevaisuudessa projekti-insinööriksi tekemään juuri tämäntyyppisiä projekteja. Tämä kevät on tarjonnut isoja haasteita, mutta olen oppinut paljon ja kiinnostunut tätä kautta projektinhallinnasta”, Zhao kertoo.

Metropolian palvelutarjonta auttaa yrityksiä

Metropolian Big-Flash -hanke kehittää ja tarjoaa yrityksille palveluita, joiden kautta yritykset voivat selvittää mahdollisuuksiaan hyödyntää esimerkiksi robotiikkaa toiminnoissaan.

Big-Flash -hanke on toteuttanut yrityksille alkukartoituksen ja teknologia-workshopin (SPIN), sekä kolmen eri tason projekteja (Suvituuli, Salama sekä Iso myrsky). Hanketoimintaa on toteutettu Metropolian robotiikka- ja tekoälypajoissa eli Robo ja AIoT Garageissa, joissa yritykset ja opiskelijat ovat tehneet yhdessä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyötä (TKI).

Lue lisää Metropolian palvelutarjonnasta yrityksille.

Lue lisää Metropolian Myyrmäen kampuksen robotiikkaprojekteista:

Metropolian opiskelijoiden ohjelmoima yhteistyörobotti auttaa suomalaisyritys Cariittia tehostamaan tuotantoaan

Garage Club tarjoaa Metropolian opiskelijoille yhdessäoloa ja poikkitieteellistä oppimista

Lisätiedot:

Tiina Vuorijärvi
Projektipäällikkö, Metropolia
+358 40 751 1322
Tiina.Vuorijarvi [at] metropolia.fi (Tiina[dot]Vuorijarvi[at]metropolia[dot]fi)