Kodin digitaalinen muuntojoustavuus edistää kestävää hyvinvointia

Julkaistu

Älykäs koti tukee asumista kaikissa elämänvaiheissa ja -muutoksissa. SmartLabissa on tutkittu asukkaita tukevaa älykästä teknologiaa, jolla on isoa potentiaalia tulevaisuuden asumiseen.

Kodin digitaalinen muuntojoustavuus tarkoittaa sitä, että asunto voi muuntua asukkaan tarpeiden muuttuessa. Älykkäät asunnot voivat oppia tuntemaan asukkaidensa arjen ja sen poikkeamat sekä reagoimaan niihin. Tarvittaessa ne myös esimerkiksi opastavat, muistuttelevat, aktivoivat ja tekevät puolesta.

Yhteistyötä yli toimialojen

Digitaalista muuntojoustavuutta on tutkittu Skanskan, ABB:n ja Metropolian yhteisessä SmartLabissa, Kodin digitaalinen muuntojoustavuus kestävän hyvinvoinnin edistäjänä -projektissa, jossa on ideoitu ja pohdittu älykkään digitekniikan potentiaalia ja vaikuttavuutta.

Projektin motivaattorina on ollut sosiaali- ja terveysalan henkilöstöresurssien riittämättömyys tulevaisuudessa ja tavoite siitä, että ihmiset voivat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Yhtenä ratkaisuvaihtoehtona on älykäs teknologia.

SmartLab on toiminut projektissa verkostoitumisalustana, joka on tuonut toimijoita yhteen aina rakentajista fysioterapeutteihin ja tekoälyosaajiin. Toimialat ylittävä yhteistyö on kasvattanut kaikkien mukana olleiden toimijoiden ymmärrystä erilaisista mahdollisuuksista.

Kodin digitaalinen muuntojoustavuus kestävän hyvinvoinnin edistäjänä -hankkeen tavoitteen yleiskuvaus avaa hyvin digitaalisen muuntojoustavuuden käsitettä.
Kodin digitaalinen muuntojoustavuus kestävän hyvinvoinnin edistäjänä -hankkeen tavoitteen yleiskuvaus avaa hyvin digitaalisen muuntojoustavuuden käsitettä.

”Käytännön potentiaalia on vaikea hahmottaa, jos tekniikka ei ole tuttua. Ja toisaalta tekniikan ihmiset eivät välttämättä ymmärrä ihmisen toimintakyvyn vaihtelun merkitystä tuen ja tekniikan tarpeelle. Tarvitaan tällaisia siltaavia projekteja, joissa yhteinen ymmärrys kasvaa”, kertoo projektissa mukana ollut Skanskan kehityspäällikkö Tuomas Koivula.

”SmartLab on erinomainen esimerkki siitä, mitä voidaan saavuttaa, kun eri alojen osaaminen tuodaan yhteen yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Se tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön, jossa opiskelijat, henkilöstö ja tutkijat pääsevät yhdessä yritysten ja muiden sidosryhmien kanssa ratkomaan yhteiskunnallisesti merkittäviä haasteita. Tällaisissa hankkeissa syntyy paitsi uusia ratkaisuja, myös ymmärrystä siitä, miten teknologia voi palvella ihmistä arjessa – nyt ja tulevaisuudessa”, sanoo Metropolian teknologiapäällikkö Harri Hahkala.

Älykäs koti helpottaa arkea ja vähentää huolia

Muuntojoustavuusprojektissa tehtiin esiselvitys eri datalähteiden ja ICF-mallin hyödyntämisestä asukkaan hyvinvoinnin edistämiseen ja elämän asumisen tukemiseen. ICF on Maailman terveysjärjestön eli WHO:n kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus, joka kuvaa, miten erilaiset sairaudet ja vammat vaikuttavat ihmisen toimintakykyyn ja elämään.

Tavoitteena oli kehittää asumisen digitaalista muuntojoustavuutta. Monipuolinen tietojen keruu ja analysointi ei itsessään riitä parantamaan asumista ja arkea, joten pääpaino onkin kerätyn ja analysoidun datan aktiivisessa ja automaattisessa käytössä ja hyödyntämisessä.

Asunnoista saadaan usein jo nyt runsaasti olosuhdetietoa, kuten tietoa huonelämpötilasta ja sisäilman suhteellisesta kosteudesta. Tätä dataa voisi hyödyntää paljon nykyistä tehokkaammin.

Dataa voidaan rikastaa asukkaan toiminnasta automaattisesti kerätyllä tiedolla esimerkiksi vedenkulutuksesta. Projektissa kytkettiin elämänmallin poikkeama-analyysiin tutkittua tietoa ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista sekä hänen taustatietonsa, yksilölliset mieltymyksensä ja odotuksensa.

Näin voidaan mallintaa asukkaan arkielämää. Mallien avulla on mahdollista havaita ja tunnistaa muutoksia. Samasta tekniikasta ja mallintamisesta voivat hyötyä monenlaiset asukkaat aina lapsiperheistä esimerkiksi iäkkäisiin ja vammaisiin ihmisiin.

”Tarpeet vaihtelevat elonkaaren aikana, ja siksi tarvitaan muuntojoustoa”, kuvaa Koivula.

”Asunto voi ensin tukea toimintakykyä ja kannustaa aktiivisuuteen. Ja kun toimintakyky esimerkiksi iän myötä ehtyy, toimii asunto asumista avustavana assistenttina. Älykäs asunto voi helpottaa arkea ja vähentää huolia. Sama tekniikka voi toki palvella myös esimerkiksi hoivakodeissa ja tuetun asumisen piirissä.”

SmartLab on Metropolian, Skanskan ja ABB:n yhteinen älykotien kehitysalusta. Käytännössä se on Metropolian Myllypuron kampukselle rakennettu asunto, jossa voidaan kehittää ja testata käyttäjäystävällistä teknologiaa, rajapintoja ja käytäntöjä, joiden on tarkoitus tukea ja palvella asumista elämäkaaren eri vaiheissa. Laajemmin tavoitteena on tulosten hyödyntäminen uuden sukupolven järjestelmien ja asuntojen suunnittelussa. SmartLabissa on toteutettu useita innovaatioprojekteja ja opinnäytetöitä.

Teksti perustuu Skanskan Tuomas Koivulan kirjoitukseen, jota on mukautettu Metropolian käyttöön.

Lisätietoa:

Harri Hahkala
Teknologiapäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Harri.Hahkala [at] metropolia.fi (Harri[dot]Hahkala[at]metropolia[dot]fi)