Matilda Hööpakka: Kuva-artesaanista muotoilijaksi ja yrittäjäksi

14.2.2023 - 12:00

Alun perin Hyria-ammattikoulusta kuva-artesaaniksi valmistuneen Matilda Hööpakan intohimo on aina liittynyt taiteisiin eri muodoissaan. Artesaaniopinnoissa tutuksi tulivat taiteen erilaiset perustekniikat, kuten grafiikka, kuvanveisto, maalaus ja piirustus. Monilahjakas Matilda on kaiken muun tekemisen ohella pyörittänyt jo pidemmän aikaa omaa yritystään, jonka puitteissa hän maalaa tauluja ja tekee tilaustöitä. Lisäksi Matildalla on oma brändi Darrakatti, jonka verkkokaupassa hän myy suunnittelemiaan humoristisilla printeillä painettuja tekstiilituotteita.

Ammattikoulutusta valmistumisen jälkeen Matilda työskenteli vuoden verran taideharrasteohjaajana. Samaan aikaan hän kiinnostui vaatteista ja kiinnostui jatko-opinnoista tekstiilisuunnittelun parissa – tavoitteena oli saada osaamista oivaltavien vaatekuosien suunnitteluun. ”Tästä lähti kipinä amk-opintoihin, ja pian löysinkin Metropolian tekstiilisuunnittelun linjan. Samankaltaisia tekstiilisuunnittelun linjoja en ammattikorkeakoulutasoisena muualta löytänyt. Metropolian verkkosivujen tutkintokuvaus ja lukemani opiskelukokemukset avasivat hakuvaiheessa opiskelua, ja ilokseni pääsin ensimmäisellä yrittämällä sisään”, kertoo Matilda.

Muotoilun alumni Matilda Hööpakka

Kuvassa Matilda Hööpakka Mielentila -taidenäyttelyssään.

Vastuullisuus ja yrittäjämäisyys olennainen osa tekstiilisuunnittelun opintoja

Vuonna 2020 tekstiilisuunnittelun linjalta muotoilijaksi (AMK) valmistunut Matilda on kaiken kaikkiaan hyvin tyytyväinen opintoihinsa ja niiden käytännönläheisyyteen. Johdatusta alalle ja mahdollisiin urapolkuihin Matilda pitää kattavana. Tuote- ja tekstiilisuunnittelun ohella tekstiilisuunnittelijan työhön voi kuulua erilaisten pintamateriaalien suunnittelua sekä niiden tuotteistamista ja tuotantoon saattamista. Jo opintojen alkuvaiheessa kampuksella tarjottiin tilaisuuksia, jossa Metropolian muotoilun alumnit kertoivat omista kokemuksistaan ja jakoivat oppejaan opintojensa alkuvaiheessa oleville. Uratietoisuutta lisäsivät niin ikään tekstiilialan toimijoiden lukuisat yritysvierailut. Tutuiksi tulivat esimerkiksi matto- ja julkitilatekstiilien valmistajat.

Vastuullisuus ja materiaalivalinnat näyttelevät suurta roolia tekstiilialalla. Matildan mukaan jo opintojen aikana puhuttiin paljon vastuullisuudesta, ja ymmärrys vastuullisista valinnoista läpi tuotantoprosessin vahvistui. Esimerkiksi tekstiilisuunnittelua tehdessä mietittiin sopiva lanka, jotta se kestäisi kulutusta. Samalla pohdittiin langan alkuperää ja tuotteen käyttöikää.

Työharjoitteluissa ja opinnäytetyössä syntyy ainutlaatuisia lopputuloksia printeistä tilataiteeseen

Opintoihin kuuluu olennaisena osana kaksi laajuudeltaan 15 opintopisteen harjoittelua alan organisaatioissa tai projekteissa. Usein muotoilun koulutusohjelman työharjoittelun lopputuloksena syntyy konkreettisia lopputuloksia, kuten Matildankin projekteissa. Ensimmäisen harjoittelujakson aikana hän suunnitteli kuosimalliston yritysasiakkaalle. Toinen harjoittelu oli aivan erityyppinen: Matilda toimi katutaiteeseen erikoistuneen taiteilijan Otto Majan assistenttina Redi-kauppakeskuksessa, jossa kaksikko toteutti valtavan seinämaalauksen.

Opinnäytetyössään Matilda keskittyi pussilakanoiden suunnitteluun. Työn tuloksena syntyi rauhoittava värikartta, jota voi käyttää makuuhuoneen sisustuksessa. Saman värimaailman pohjalta hän ideoi lakanoiden värit ja kuosit.

Tätä nykyä myös yrittäjänä toimiva Matilda arvostaa opintoihin kuuluvia yrittäjyysoppeja korkealla. Myös tuotesuunnittelun opintojaksoissa asiakaslähtöisyyttä ja kaupallisuutta pallotellaan monelta kannalta. ”Metropoliasta sain hyvän potkun ja itsevarmuutta yrittäjyyteen. Ilman yrittäjyyskurssia olisi ollut todella hankala lähteä viemään liiketoimintaa eteenpäin. Nyt keskityn täysillä omaan juttuuni ja rakennan yritystäni ja brändiäni”, pohtii Matilda.

Arabian kulttuurikampus innostaa oppimaan ja verkostoitumaan

Metropolian Arabian kampusta ja valoa tulvillaan olevia luokkahuoneita Matilda pitää inspiroivana. Lähiopetusta on paljon. Oppimistilat ovat hienoja ja niistä löytyvät kaikki tekstiilisuunnittelussa käytettävät laitteet. Arabiassa kulttuurin tulevat osaajat kohtaavat eri tilanteissa. Esimerkiksi viereisessä luokassa istuvat teollisen muotoilun opiskelijat, jotka tekstiilisuunnittelun opiskelijoiden kanssa käyvät esimerkiksi samat taidehistorian ja tekijänoikeuksien opinnot.

Verkostoituminen ei jäänyt opintoihin, vaan myös vapaa-ajalla järjestettiin yhteisiä lautapeli-iltoja. ”Minulle on jäänyt mieleen myös opiskelijakunta Metkan järjestämät fuksiaiset. Heidän toimintansa on muutoinkin antoisaa, eikä opiskelijatapahtumissa jää ikinä yksin”, vinkkaa Matilda.

Matildan mukaan muotoilu ja tekstiilisuunnittelu sopii eri taustaisille henkilöille. Opinnoissa innoittavaa on myös se, että mukana on eri ikäisiä henkilöitä. ”Ei myöskään ole pakko olla teknisesti taitava, mutta esimerkiksi perustasoisen piirtämisen on hyvä luonnistua. Tärkeintä on oma-aloitteisuus ja kiinnostus luoviin ja kulttuurin aloihin”, Matilda sanoo.

Matilda Hööpakan taidenäyttely

Kuvassa Matilda Hööpakan Mielentila -taidenäyttely tammikuussa 2023 Albert IX Galleriassa. Näyttelyssä esiteltiin Matildan abstrakteja maalauksia, jotka ovat visuaalinen manifestaatio elämän varrella kohdatuista tunteista.