Opinnot antoivat luottamusta ja varmuutta siihen, että teen asioita oikein

2.5.2022 - 10:00

Juha MartikainenKempeleestä kotoisin oleva Juha Martikainen on pohjakoulutukseltaan maanmittausinsinööri. Nykyiselle työnantajalleen Destialle hän päätyi vuonna 2015 opiskellessaan insinööriksi, jonka jälkeen urapolku on vienyt mittauspäälliköksi asti.

”Osaamisen laajentamiselle tuli tarvetta, kun tietomalliasiat alkoivat yhä enemmän näkymään arjessa. Kollegani oli jo käynyt aiemman tietomallikoordinaattorin koulutuskokonaisuuden ja kehui vuolaasti Metropoliaa. Esihenkilöni näytettyä vihreää valoa innostuin hakemaan”, kertoo Juha.

Työnantaja tuki vahvasti Juhan osallistumista tietomallikoordinaattorin opintoihin, myös lähipäivät onnistuivat välimatkasta huolimatta. Juha kuvailee 15 opintopisteen laajuisten opintojen ja työn yhdistämistä yllättävän helpoksi:

”Ajanhallinta sujui hyvin, kun työkuorman jakoi tasaisesti kahdeksan kuukauden ajalle. Tuntui palkitsevalta, kun käytännönläheiset opinnot ja mielenkiintoisen projektityön sai saman tien valjastettua päivittäiseen työarkeen. Luentojen lisäksi lähiopetuspäiviltä kotiin viemisiksi tuli jokunen tehtävä. Uusille opiskelijoille annankin vinkiksi tehdä tehtävät saman tien, kun aihe on vielä tuoreessa muistissa ja ajankäyttö hallinnassa. Kannustan myös osallistumaan täysipäiväisesti lähipäiviin, tai vähintäänkin etänä varaamaan ajan puhtaasti opinnoille.”

Työkaluja ja uusia näkemyksiä omaan työskentelyyn

Juhan mukaan koulutuspäivät olivat antoisia ja yhteisten kokoontumisten päätteeksi jäi inspiroitunut olo. Usein lähipäivien vieraina oli osaavia yritysmaailman luennoitsijoita, joilta sai konkreettisia vinkkejä omaan organisaatioon vietäväksi. Case-esimerkit sekä ajatusten vaihto eri taustoista tulevien opiskelijoiden kanssa olivat lähipäivien suola. Tietomallihankkeissa tilaaja, rakennuttaja tai urakoitsija tekevät kaikki töitä hieman erilaisista lähtökohdista. Eroavaisuuksia löytyy myös yksityisen ja julkisen sektorin toimintojen osalta. Juha kiteyttää opintojen tärkeimmäksi asiaksi juuri kokonaiskuvan ja ymmärryksen kasvamisen – mitä tietomallipohjaiseen työskentelyyn kuuluu suunnittelusta lähtötietoaineistojen keräämiseen ja kunnossapitoon siirtyvään lopputuotteeseen asti.

”Kun tarkastelee maailmaa oman roolin silmälasien lävitse, ei välttämättä näe, mitä muiden työnkuvaan kuuluu. Tietomallikoordinaattorin koulutuksen jälkeen minulla on näkemys, kuinka suhteuttaa oma rooli koko prosessiin. Olen myös päässyt jakamaan uusia taitoja omassa organisaatiossa. Mielenkiintoisia olivat myös opiskelijakollegoiden kanssa tehdyt yhteiset pohdiskelut, joissa visioitiin tulevaisuutta sekä omaan työnkuvan ja alan kehittymiseen liittyviä seikkoja”, innostuu Juha.

Opintojen päättyessä keväällä 2022 tietomallinnukseen liittyvät työtehtävät ovat lohkaisseet entistäkin suuremman jalansijan Juhan päivittäisessä tekemisessä. Tietomallikoordinaattorin opintoja hän suosittelee ihan kaikille, joita kiinnostaa tietomallit ja itsensä kehittäminen. Juha kiittelee koulutuksen antaneen vankat valmiudet ja kipinän uuteen rooliinsa Destialla.

”Lukuvuoden aikana sain luottamusta ja varmuutta siihen, että teen asioita oikein. Tietämyksen lisääntyessä ala tuntuu entistäkin mielenkiintoisemmalta! Opintoihin kannattaa tulla, jos haluat viedä eteenpäin omaa tai yksikkösi osaamista. Pääset myös verkostoitumaan ja lisäät varmasti ymmärrystä tietomallihankkeissa mukana olevien osapuolten välillä!” päättää Juha.

Tutustu tietomallikoordinaattorin (infra,15 op) täydennyskoulutukseen