Rakennusarkkitehtuurikoulutuksen soveltuvuuskoe 2022

Kaikki rakennusarkkitehtikoulutukseen hakeneet osallistuivat soveltuvuuskokeeseen. Soveltuvuuskokeessa testattiin kahden erilaisen suunnittelutehtävän avulla mm. kolmiulotteista hahmotuskykyä, ideointikykyä, sommittelutaitoja sekä havainnollista esityskykyä.

Hakijoiden soveltuvuuskokeissa tekemiin töihin voit tutustua lähemmin näillä sivuilla.

Soveltuvuuskoe on sama kaikissa ammattikorkeakouluissa, joissa rakennusarkkitehtikoulutusta annetaan: Metropolia (Helsinki), OAMK (Oulu), TAMK (Tampere) ja Savonia (Kuopio).

Tehtävä 1

Rakennuksen massiivinen, tumma ydin vaikutti kiinteältä ja täysin umpinaiselta. Rakennuksen sivun mitta vastasi tilan korkeutta. Ytimen ympärillä oleva tila oli sen sijaan avointa ja valoisaa. Täällä oli hyvä hengittää. Kattopinta oli valoisa ja utuinen, kuin poutapilvi. Kattoa kannatteli siellä täällä seisovat hoikat pilarit. Pilarit tuntuivat jatkavan tilaa ympäröivien, lähes aineettomalta tuntuvien lasiseinien läpi puutarhaan, missä ne muuttuivat omenapuiksi. Puiden oksilta roikkuvat punaiset omenat heijastuivat rakennuksen lasipinnoista monistaen herkkujen määrän ainakin kaksinkertaiseksi.

Ytimen pintaa tarkemmin tutkiessa siitä erottui hiuksen hienoja ohuita viivoja. Viivat rajasivat seinäpintaan alueita. Ytimen kovaa pintaa kevyesti painaessa siihen ilmestyi painetun alueen kokoinen aukko tai syvennys. Syvennyksiä sai painettua ytimen pintaan sinne tänne mielensä mukaan - erikokoisia, leveitä ja korkeita, kapeita ja matalia. Syvennyksistä sai luotua kiinnostavia sommitelmia ytimen pintaan. Kun aukkoja tai syvennyksiä oli painanut kahdeksan, yksi aiemmista aukoista tai syvennyksistä sulkeutui takaisin pinnaksi. Vaikutti siltä, että ytimessä pystyi olemaan enimmillään seitsemän painaumaa samanaikaisesti.

Tällaiseen aukkoon kurkistettaessa tai aukkoon sisään astuessa ytimen sisältä paljastui hämyinen tila. Silmien totuttua hämärään huomasi, että painaumat olivat työntyneet tilaan sisälle massoina. Ne muodostivat kuutiomaisen tilan sisälle kolmiulotteisen labyrintin, joka houkutteli kiipeilemään ja tutkimaan tilaa arvoituksellisen ytimen sisällä.

Tehtävä: Kuvittele minkälainen tarinan rakennus on!

Piirustus: vaakasuuntainen A3 valkoinen paperi.

  1. Jaa A3 piirustuspaperi pystyviivalla keskeltä kahteen yhtä suureen osaan.
  2. Piirrä piirustuspaperin oikeaan yläkulmaan 10 cm x 10 cm laatikko ja piirrä sinne rakennuksen kaaviomainen pohjapiirustus.
  3. Piirrä piirustuspaperin oikealle puolelle näkymä rakennuksesta ulkoa.
  4. Piirrä piirustuspaperin vasemmalle puolelle näkymä rakennuksesta sisältä.

Piirrä piirustukset lyijykynällä ja väritä puuväreillä.

Arviointiperusteet:

Luova kokonaisidea, tarinan visualisointi, kuvatilan täyttö ja annettujen ohjeiden noudattaminen, kolmiulotteinen ymmärrys ja tilallisuus, valojen, varjojen ja värien esittäminen.

Tehtävä 2

Rakennusarkkitehtiopiskelija R. Aallolla oli harjoitustyönä asuinrakennus. Kylpyammeessa ollessaan hän sai idean modernista kuusikerroksisesta asuinrakennuksesta, jonka esikuvana oli kylpyankka. Kylpyankan pehmeän lempeät ja sympaattiset muodot inspiroivat R. Aaltoa. R. Aallon ideassa kerrokset yhdistyvät toisiinsa tilallisesti kiinnostavalla tavalla luoden eriluonteisia asuintiloja.

Tehtävä: Ideoi ja piirrä minkälainen rakennus on.

Piirustus: pystysuuntainen A3 valkoinen paperi.

Tee kolmiulotteinen leikkauspiirros “halkaisemalla” kylpyankka ja luo ankan sisälle näkymä asuintalosta.

Kuvaa eri kerroksiin ihmisiä arkiaskareisiin, jotta asuintalon ja sen tilojen mittakaava tulee esille.

Piirrä piirustukset lyijykynällä ja väritä puuväreillä.

Arviointiperusteet:

Ankan muodoilla aikaansaadut tilat ja niiden mielenkiintoisuus ja mittasuhteet, havainnollisuus, kolmiulotteinen hahmotuskyky, muotojen esittäminen, tilallinen kiinnostavuus, kuva-alan käyttö.

Kylpyankka