SÄPE - Säveltämisen pedagogiikkaa -koulutus

Perustiedot

Opetuspaikka
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika:
lokakuu 2020
Hinta
Maksuton

Pöydällä kannettava tietokone, jossa on avoinna musiikinteko-ohjelmisto. Pöydällä on myös äänikortti, kaiuttimet ja Ableton Push -midikontrolleri.

Syksyllä 2020: DigiSäpe

DigiSäpe-koulutus rohkaisee musiikinopettajia ottamaan digitaaliset välineet luovan musiikin tuottamisen opetukseen musiikkioppilaitoksissa, peruskouluissa, lukioissa ja vapaassa sivistystyössä. Vuosina 2020–21 toteutettava koulutus koostuu kolmesta seminaarista, jotka pyritään mahdollisuuksien mukaan järjestämään lähiopetuksena Helsingissä ja Tampereella, mahdollisuuksien mukaan pienryhmätyöskentelystä osallistujien tai ohjaajien oppilaitoksissa sekä etä- ja verkkotyöskentelystä. Koulutuksessa varaudutaan myös toteuttamaan kaikki opetus etävälinein. Näillä näkymin on todennäköistä, että aloitusseminaari järjestetään etänä verkon välityksellä.

Koulutuksen ydin on jokaisen osallistujan omassa opetuksessaan toteuttama projekti. Sitä ohjaavat kokeneet Säpe-ohjaajat. Kokeiluja pohditaan sekä oman ohjaajan kanssa, oman pienryhmänpienryhmän kanssa että kaikkien osallistujien yhteisissä tapaamisissa.

Kokeilujen tuloksia jaetaan myös loppujulkaisussa Säpettäjät-sivustolla.

Kohderyhmä

Musiikin opettajat eri oppilaitosmuodoissa (esiopetus, perusopetus, toisen asteen lukio- ja ammatillinen koulutus sekä vapaa sivistystyö).

Tavoite

Koulutuksen jälkeen osallistujalla on valmiuksia

 • hyödyntää digitaalisia välineitä pedagogisesti mielekkäällä tavalla
 • ohjata opiskelijoita musiikin luovaan tuottamiseen ja julkaisemiseen
 • arvioida oppilaiden luovaa musiikin tuottamista
 • kehittää ja jakaa uusia pedagogisia työtapoja musiikin luovan tuottamisen ohjaamiseen.

Aikataulu, paikka, toteutus

Valtakunnalliset seminaarit pidetään Helsingissä ja Tampereella. Kaikille yhteisten lähijaksojen välissä kokoonnutaan alueellisesti pienryhmissä opettajien ja opiskelijoiden omissa oppilaitoksissa sekä työskennellään etänä ja verkossa.

Huomio! Näillä näkymin on todennäköistä, että aloitusseminaari järjestetään etänä verkon välityksellä.
Lähiopetuksen aikataulu

 • 13.–14.11.2020 Helsinki, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Arabian kampus
 • 19.–20.3.2021 Tampere, Tampereen ammattikorkeakoulu
 • 8.–9.10.2021 Helsinki, Metropolia Ammattikorkeakoulu, Arabian kampus

Lähipäivien rakenne

(Muutokset mahdollisia.)

Perjantai

 • 12-15 Alustuksia ja demoja
 • 15-18 Pienryhmätyöskentelyä (ohjaajat)
 • 18-21 Mahdollista iltaohjelmaa, esimerkiksi pedagogiset jamit

Lauantai

 • 9-10.30 Key note
 • 10.30-12 Oppilaitoskohtaista työskentelyä (musiikkioppilaitokset, yläasteet ja lukiot, luokanopettajat, vapaa sivistystyö)
 • 13-15 Pienryhmätyöskentelyä (ohjaajat)

Ohjaajat

DigiSäpen ohjaajat ovat olleet mukana aiemmissa Säpe-koulutuksissa. Koulutuksesta julkaistaan aiempien koulutusten tavoin pedagogiseen yhteiskehittelyyn perustuva loppujulkaisu.

Ilmoittautuminen

Koulutus on täynnä, ilmoittautuminen on päättynyt.

Ilmoittautuminen päättyy 18.10.2020. Opiskelupaikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Pyydämme vain sitovia ilmoittautumisia. Saat vahvistuksen paikasta heti ilmoittautumisen jälkeen. Koulutus on osallistujille ilmainen; se järjestetään Opetushallituksen tuella.

Tervetuloa mukaan myös aiempiin Säpe-koulutuksiin osallistujat. Pedagoginen kehittäminen jatkukoon!

Lisätietoja

Koulutuksen vastuulehtorit

Leena Unkari-Virtanen
leena.unkari-virtanen [at] metropolia.fi (leena[dot]unkari-virtanen[at]metropolia[dot]fi)

Jere Laukkanen
jere.laukkanen [at] metropolia.fi (jere[dot]laukkanen[at]metropolia[dot]fi)

Tervetuloa mukaan SÄPE - säveltämisen pedagogiikan koulutukseen!

Tutustu aikaisempien Säpe-koulutusten julkaisuihin:

Säpe 4 2019-2020

Syksyllä 2019 alkaa neljäs SÄPE - Säveltämisen pedagogiikan koulutus. Se tarjotaan musiikkioppilaitosten opettajille, luokanopettajille sekä musiikin opettajille peruskoulussa ja vapaassa sivistystyössä. Koulutuksessa osallistuja saa käytännön työkaluja säveltämisen ohjaamiseen omassa opetuksessaan esimerkiksi instrumenttitunneille ja monenlaisiin ryhmäopetustilanteisiin.

Säpe-koulutuksen taustalla ovat muutokset taiteen perusopetuksen ja peruskoulujen opetussuunnitelmissa. Neljäs Säpe-koulutus jatkaa aikaisempien koulutusten hyviksi todettuja käytänteitä. Koulutuksen toteutuksesta vastaa Metropolia Ammattikorkeakoulu yhdessä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian sekä Helsingin yliopiston kanssa.

Koulutus sisältää kolme kaksipäiväistä lähiopetuspäivää (aikataulu alla), jotka koostuvat seminaareista ja työpajoista. Lisäksi kurssiin kuuluu osallistujien omaan opetukseen liittyvää työskentelyä ja pienryhmätyöskentelyä ryhmän kesken sovittavina ajankohtina.

Lähiopetuksen aikataulu

 • 4.-5.10.2019 Metropolia AMK, Arabiasali. Arabiankatu 2, Helsinki
 • 20.–21.3.2020 TAMK, Kuntokatu 3,Tampere
 • 2.–3.10.2020 Metropolia AMK, Arabiasali. Arabiankatu 2, Helsinki

Lähipäivien rakenne

(muutokset mahdollisia)

Perjantai

 • 12-15 Alustuksia ja demoja
 • 15-18 Pienryhmätyöskentelyä (ohjaajat)
 • 18-21 Pedagogiset jamit

Lauantai

 • 9-10.30 Key note
 • 10.30-12 Oppilaitoskohtaista työskentelyä (musiikkioppilaitokset, yläasteet ja lukiot, luokanopettajat, vapaa sivistystyö)
 • 13-15 Pienryhmätyöskentelyä (ohjaajat)

Ohjaajat

Koulutuksen ohjaajat ovat olleet mukana aiemmissa Säpe-koulutuksissa. Koulutuksesta julkaistaan aiempien koulutusten tavoin pedagogiseen yhteiskehittelyyn perustuva loppujulkaisu.

Tutustu aikaisempien Säpe-koulutusten julkaisuihin:

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu täyttämällä e-lomake.

Ilmoittautuminen päättyy 8.9.2019. Koulutuksen osallistujat valitaan ilmoittautumisajan päätyttyä huomioiden alueellinen kattavuus ja osallistujien monipuolisuus. Koulutus on osallistujille ilmainen; se järjestetään Opetushallituksen tuella.

Lisätietoja:

Koulutuksen vastuulehtorit

Leena Unkari-Virtanen
leena.unkari-virtanen [at] metropolia.fi (leena[dot]unkari-virtanen[at]metropolia[dot]fi)

Jere Laukkanen
jere.laukkanen [at] metropolia.fi (jere[dot]laukkanen[at]metropolia[dot]fi)

Tervetuloa mukaan SÄPE - säveltämisen pedagogiikan koulutukseen!

Säpe 3 2018-2019

Syksyllä 2018 on alkanut SÄPE - Säveltämisen pedagogiikan koulutus, joka tarjotaan musiikkioppilaitosten opettajille, luokanopettajille sekä musiikinopettajille peruskoulussa ja vapaassa sivistystyössä. Koulutuksessa osallistuja saa käytännön työkaluja säveltämisen ohjaamiseen omassa opetuksessaan esimerkiksi instrumenttitunneille ja erilaisiin ryhmäopetustilanteisiin.

Koulutuksen taustalla ovat muutokset taiteen perusopetuksen ja peruskoulujen opetussuunnitelmissa ja sen toteuttaa Metropolia Ammattikorkeakoulu, asiantuntijakumppaneina toimivat Taideyliopiston Sibelius-Akatemia sekä Helsingin yliopisto.

Koulutus sisältää seitsemän lähiopetuspäivää (aikataulu alla), jotka koostuvat seminaareista ja koulumuotokohtaisista työpajapäivistä. Lisäksi kurssiin kuuluu osallistujien omaan opetukseen liittyvää työskentelyä sekä henkilökohtaista etäsparrausta.

Lähiopetuksen aikataulu:

 • 5.-6.10.2018 TAMK, Kuntokatu 3,Tampere (5.10. klo 12-18 ja 6.10. klo 9-15)
 • 1.12.2018 Musiikkitalo, Helsinki (klo 10-16)
 • 8.-9.2.2019 Metropolia, Arabiankatu 2 Helsinki (8.2. klo 12-18 ja 9.2. klo 9-15)
 • 12.4.2019 Oulun yliopisto (klo 12-18), Kasvatustieteiden tiedekunta, Linnanmaan kampus
 • 20.9.2019 Metropolia, Arabiankatu 2 Helsinki (klo 10-16)

Osallistujien henkilökohtaisen työskentelyn ohjaajat: Erno Aalto-Urantowka, Sanna Ahvenjärvi, Marja Ervasti, Ilari Hongisto, Mikko Myllykoski, Sari Muhonen, Eveliina Nikali, Tomi Oravala, Pirkko Paananen-Vitikka, Matti Ruippo, Otto Tikkanen.

Tutustu aikaisempien Säpe-koulutusten julkaisuihin:

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen on päättynyt 5.9.2018. Koulutuksen osallistujat on valittu ilmoittautumisajan päätyttyä huomioiden alueellinen kattavuus ja osallistujien monipuolisuus. Koulutus on osallistujille ilmainen; se järjestetään Opetushallituksen tuella.

Lisätietoja

Suunnittelija Laura Mähönen
laura.mahonen [at] metropolia.fi (laura[dot]mahonen[at]metropolia[dot]fi)

Tervetuloa osallistumaan SÄPE - säveltämisen pedagogiikan koulutukseen!

Säpe 2017-2018

SÄPE Säveltämisen pedagogiikan koulutuksen tavoitteena 2017-2018 on ollut luoda säveltämisen pedagogiikkaan uudenlaista toimintakulttuuria musiikkioppilaitoksissa. Koulutuksen kohderyhmänä ovat musiikkioppilaitoksissa toimivat pedagogit.

Koulutus sisältää kolme valtakunnallista seminaaria, alueellisia workshopeja sekä osallistujien omaan opetukseen liittyvää työskentelyä sekä työpaikalla että verkko-oppimisympäristössä. Ohjaajina ovat toimineet Erno Aalto-Urantowka, Aapo Heinonen, Ilari Hongisto, Arja Kastinen, Markku Klami, Tapio Lappalainen, Otto Tikkanen ja Adam Vilagi.

Valtakunnalliset seminaarit pidettiin Helsingissä.

Säpe 2016-2017

Säpen ensimmäinen toteutettiin 7.10.2016-31.12.2017. Koulutus sisälsi kolme valtakunnallista seminaaria, neljä alueellista workshopia sekä osallistujien omaan opetukseen liittyvää työskentelyä sekä työpaikalla että verkko-oppimisympäristössä. Koulutus oli tarkoitettu musiikkioppilaitosten opettajille, luokanopettajille ja koulujen musiikinopettajille.

Seminaarien toteutuksesta ja valtakunnallisen verkostotyön rakentumisesta vastasivat korkeakoulujen vastuuopettajat. Alueellisista workshopeista ja alueellisesta verkostoitumisesta vastasivat kolmen hengen kouluttajatiimit. Kouluttajina toimivat Erno Aalto-Urantowka, Sanna Ahvenjärvi, Marja Ervasti, Ilari Hongisto, Antti Kleemola, Mikko Myllykoski, Sari Muhonen, Eveliina Nikali, Tomi Oravala, Pirkko Paananen-Vitikka, Matti Ruippo ja Otto Tikkanen.

Valtakunnalliset seminaarit pidettiin Helsingissä.

Koulutus oli osallistujille maksuton ja se järjestettiin Opetushallituksen tuella.