Rakennetun ympäristön esteettömyyskartoittajan koulutuksessa tutustut rakennetun ympäristön esteettömyyskartoitusmenetelmään (ESKEH-menetelmään) ja opit tekemään esteettömyyskartoituksen sekä kartoitusraportin. Esteettömyyskartoituksen avulla voidaan selvittää tilojen toimivuus yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Esteettömyys mahdollistaa yhdenvertaisen palvelu- ja työympäristökokemuksen. Tästä koulutuksesta saat hyvät valmiudet toimia rakennetun ympäristön esteettömyyskartoittajana.
Esteettömyyskartoittajia tarvitaan erilaisten korjaushankkeiden yhteydessä, kun halutaan kehittää ja selvittää olemassa olevien tilojen esteettömyyttä ja tilojen soveltuvuutta kaikille käyttäjille. Esteettömyyskartoittaja voi tuottaa arvokasta tietoa, kun halutaan viestiä tilojen esteettömyydestä.
Koulutuksen kohderyhmä
Koulutus sopii laaja-alaisesti rakennetun ympäristön suunnittelun ja korjausrakentamisen parissa työskenteleville ammattilaisille, jotka aikovat tehdä esteettömyyskartoituksia omassa työssään tai sen ohella. Esimerkiksi suunnittelun, tekniikan, kuntoutuksen ja kiinteistöalan tutkinnot tarjoavat hyvän pohjan koulutuksen suorittamiselle. Myös opintojen loppuvaiheessa olevat opiskelijat voivat osallistua koulutukseen.
Koulutuksesta saat 10 opintopistettä.
Koulutuksen sisältö
Koulutus sisältää ennakkotehtävän, neljä lähiopetuksena järjestettävää opetuspäivää, verkko-opintoja, kaksi välitehtävää sekä koulutuksen lopputyönä toteutettavan esteettömyyskartoituksen ja raportoinnin. Koulutuksen tarkempi ohjelma aikatauluineen lähetetään kurssilaisille sähköpostitse koulutuksen hakuajan päätyttyä.
Aihealueet:
- Kulkureitti rakennuspaikan/tontin rajalta sisäänkäynnille
- Sisäänkäynti
- Rakennuksen sisäiset kulkureitit
- Liikkuminen tasojen välillä
- Esteetön wc ja puku- ja pesutilat sekä uima-allastilat
- Asiakaspalvelutilat
- Luento- ja opetustilat
- Muut tilat
Tässä koulutuksessa tutustut rakennetun ympäristön esteettömyyskartoitusmenetelmään (ESKEH). Valtakunnallisena yhteistyöprojektina kehitetty ESKEH-kartoitusmenetelmä on ammattilaisten käyttämä ja hyväksi toteama työkalu, jonka avulla saa kattavan kuvan kartoitettavan kohteen esteettömyydestä. Opit tekemään esteettömyyskartoituksen sekä kartoitusraportin ja hyödyntämään niitä työssäsi esteettömyyden ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Saat parhaat mahdolliset valmiudet toimia rakennetun ympäristön esteettömyyskartoittajana.
Esteettömyyskartoitus on työkalu rakennetun ympäristön esteettömyyden nykytilan selvittämiseksi. Rakennetun ympäristön esteettömyyden kartoitusmenetelmä (ESKEH) kehitettiin vuosina 2007–2009 valtakunnallisena yhteistyöprojektina ja menetelmä päivitettiin Invalidiliitossa) vuonna 2018. Lue lisää ESKEH-kartoitusmenetelmästä. Koulutetut esteettömyyskartoittajat voivat liittyä esteettömyyskartoittajien rekisteriin.