Opiskelu
Digitaalisten palvelujen asiantuntija sosiaali- ja terveysalalla (YAMK)- opinnoissa saat valmiuksia digitaalisten palvelujen ja palveluratkaisujen työelämälähtöiseen kehittämiseen, uuden tiedon tuottamiseen ja työelämän vastuulliseen uudistamiseen.
Opinnot toteutuvat verkossa. Syksyn 2026 verkko-opetus tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin, mutta pääsääntöisesti verkkotapaamisia on noin 4 päivää kuukaudessa arkisin klo 9-16 välisenä aikana. Luento-osiot pääsääntöisesti tallennetaan.
Kenelle koulutus soveltuu?
Digitaalisten palvelujen asiantuntijan ylempään korkeakoulututkintoon johtavat opinnot on tarkoitettu sinulle, jos
- olet jo työelämässä ja sinulla on vähintään kahden vuoden työkokemus terveys- tai sosiaalialalta
- olet suorittanut terveys- tai sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon tai muun soveltuvan tutkinnon
- haluat syventää ja laajentaa digitalisaatioon liittyvää osaamistasi sekä kehittyä ammatillisesti.
Mitä opit?
Tutkinnossa kehität valmiuksiasi toimia asiantuntijana moniammatillisissa kansallisissa ja kansainvälisissä työryhmissä.
- Saat työkaluja ja osaamista toimia digitaalisten sosiaali- ja terveyspalveluiden asiantuntijana.
- Tunnistat ja ennakoit sosiaali- ja terveysalan palveluiden kehittämiskohteita ja muutostarpeita.
- Osaat hankkia ja käyttää näyttöön perustuvaa tietoa sekä kliinisten käytäntöjen että digitaalisten palvelujen uudistamiseksi.
- Lisäksi saat valmiudet työelämän kehittämiseen ja oman alasi asiantuntijuuden syventämiseen.
Koulutuksen toteutustapa
Opinnot toteutetaan verkossa. Opinnot sisältävät:
- yhteisöllistä kontaktiopiskelua verkossa
- itsenäistä opiskelua
- opiskelua erilaisissa tiimeissä.
Kehittämis- ja oppimistehtävissä syvennetään osaamista erityisesti kehittyvien toimintaympäristöjen ja sosiaali- ja terveysalan digitalisaation näkökulmasta. Opinnäytetyön voi tehdä oman organisaation työelämälähtöisestä aiheesta tai Metropolian tai yhteistyökumppanin hankkeeseen tai tutkimusohjelmaan.
Opintojen suorittaminen vaatii ajanhallintaa, itseohjautuvuutta, tietotekniikan perustaitoja ja mahdollisuutta osallistua verkossa toteutettavaan kontaktiopetukseen - ja opiskeluun. Opinnoissa opiskelijat tarvitsevat myös englannin kielen taitoa.
Verkkokontaktiopetuksen päiviä on noin 4 kuukaudessa arkisin klo 9-16 välisenä aikana. Luento-osiot tallennetaan pääsääntöisesti ja ne ovat katsottavissa jälkikäteen oppimisympäristössä.
Opinnot toteutuvat verkossa. Syksyn orientaatiopäivät järjestetään hybridinä eli sekä Myllypuron kampuksella että etänä. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Opiskelu innovaatiokeskittymässä
Metropoliassa sinulla on mahdollisuus tehdä osa opinnoistasi Tulevaisuuskestävä terveys ja hyvinvointi -innovaatiokeskittymässämme sijaitsevissa tutkimus- ja kehittämisohjelmissa sekä yhteistyöalustoilla.
Opintojen sisältö
Digitaalisten palvelujen asiantuntija sosiaali- ja terveysalalla YAMK tutkinnon laajuus on 90 opintopistettä. Tutkinto koostuu digitaalisten palvelujen asiantuntijan ydinosaamisesta (45 op), vapaasti valittavista opinnoista (15 op) ja opinnäytetyöstä (30 op).
Opintojen aikana opiskelija valitsee henkilökohtaisen opinto- ja urasuunnitelman mukaisesti 15 opintopisteen vapaasti valittavan kokonaisuuden Metropolian yhteisestä ylemmän ammattikorkeakoulun tarjonnasta tai muusta korkeakoulujen avoimesta tarjonnasta (YAMK-/maisteritaso). Opiskelijan aiempi osaaminen (YAMK-/maisteritaso) voidaan huomioida hyväksilukumenettelyn mukaisesti.
Digitaalisten palvelujen asiantuntijan ydinosaamisen sisältöalueita ovat:
- sosiaali- ja terveysalan digitalisaatio ja digitaaliset palvelut
- terveys- ja hyvinvointiteknologia, tekoäly ja robotiikka
- palvelujen asiakaslähtöinen kehittäminen ja asiakkaiden ohjaaminen
- digikyvykkyyksien kehittäminen ja johtaminen
- tutkimuksellinen kehittäminen ja innovaatiotoiminta.
Tarkempi opetussuunnitelma julkaistaan keväällä 2026.
Koulutuksen antama pätevyys
Tutkintonimike: Sosiaali- ja terveysala (ylempi AMK), digitaalisten palveluiden asiantuntija sosiaali- ja terveysalalla.
Tutkinto mahdollistaa kehittymisen vaativiin asiantuntijatehtäviin ja tuottaa kelpoisuuden julkiseen virkaan tai tehtävään (A426/2005). Tutkinto noudattaa European Qualification Framework (EQF:n) mukaisia osaamisen tasokuvauksia, sijoittuen viitekehyksen tasolle 7, jonka tavoitteena on
- hallita pitkälle erikoistunutta huippuosaamista vastaavia käsitteitä, tietoja ja menetelmiä itsenäisen ajattelun perustana
- ymmärtää ja kriittisesti tarkastella oman ja eri alojen rajapintoihin liittyviä kysymyksiä ja uutta tietoa
- ratkaista vaativia ongelmia tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan soveltuvilla menetelmillä
- johtaa ja kehittää uusia ratkaisuja ja strategisia lähestymistapoja
- omata valmiudet itsenäiseen työskentelyyn alan vaativissa asiantuntijatehtävissä.
Uramahdollisuudet
Tutkinto mahdollistaa työskentelyn asiantuntijatehtävissä, kuten esimerkiksi
- asiantuntijana tai johtajana moniammatillisissa työryhmissä, yhteistyössä muiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden kanssa.
- digitaalisten palveluiden asiantuntijana ja kehittäjänä
- digikyvykkyyksien kehittäjänä ja/ tai johtajana
- sovelluskehittäjänä tai sovelluskouluttajana
- alan itsenäisenä asiantuntijana tai yrittäjänä
Jatko-opintomahdollisuudet
Valmistunut opiskelija voi saada jatko-opintomahdollisuuden yliopistojen tieteellisiin tai taiteellisin jatko-opintoihin (37 §/558/2009).
Jos haluat lisätietoja digitaalisten palvelujen asiantuntijan koulutuksesta, voit ottaa yhteyttä
Opintojen aloitus
Opintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan tutkintoa Metropoliaan!
Tutkinto-opintojen aloittamisessa on muutamia vaiheita, jotka kannattaa tehdä jo ennen opiskelun alkua. Lue alta kaikki Metropolian tutkinto-opiskelijoita koskevat ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet. Ryhmäkohtaiset ohjeet julkaistaan lähempänä opintojen aloitusta.
Opiskelupaikan vastaanottaminen edellyttää tiettyjen muodollisuuksien hoitamista määräaikaan mennessä. Lue tarkemmat ohjeet elo-syyskuussa aloittaville ja tammikuussa aloittaville:
Käyttäjätunnuksilla uusi opiskelija saa käyttöoikeudet Metropolian tietojärjestelmiin.
Käyttäjätunnukset tulee aktivoida ennen perehdytyspäiviä. Käyttäjätunnusten aktivointi on mahdollista opiskeluoikeuden alkamispäivästä lähtien. Opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä on aikaisintaan 1.8. tai 1.1. Tarkista myös oman tutkinto-ohjelmasi ohjeet asiasta. Tunnistautumiseen tarvitset henkilökohtaiset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Lue ohjeet käyttäjätunnusten aktivointiin Tietohallinnon sivuilta.
Mikäli käyttäjätunnusten aktivoinnista on kysyttävää, löydät yhteystiedot tietohallinnon sivustolta.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat. Ja mikä parasta: Tuudo on mobiilisovellus, jolla saat VR:n, HSL:n, Matkahuollon ja Kelan opiskelija-alennukset heti käyttöösi. Edut ovat vapaasti kaikkien Metropolian opiskelijoiden saatavilla, ihan ilmaiseksi.
Kannattaa katsoa Tuudon päävalikosta löytyvä osio 'uudelle opiskelijalle'. Olemme julkaisseet uudelle opiskelijalle myös 'orientaatiopolun', johon kannattaa lähteä heti tutustumaan.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Uusi opiskelija tarvitsee opiskeluaan varten kannettavan tietokoneen.
Uuden opiskelijan kannettavan tietokoneen minimivaatimukset:
- Intel i5/i7 prosessori (vähintään 8 gen), AMD Ryzen 5/7 tai vastaavan tehoinen suoritin
- RAM 8 GB muistia
- SSD-kovalevy min. 256 GB
Kannettavan tietokoneen elinkaari olisi hyvä olla vähintään neljä vuotta.
Suositusmäärittelyn mukainen kannettava maksaa arviolta 600€-800€ ja ylöspäin. Mikäli opiskelija suuntautuu opinnoissaan esim. pelialalle tai graafiseen suunnitteluun, kannettavassa olisi hyvä olla tehokkaampi näytönohjain ja enemmän SSD-kovalevyä.
Suositeltu käyttöjärjestelmä riippuu tutkinto-ohjelmasta ja suuntautumisvaihtoehdosta. Pääsääntöisesti Microsoft Windows ja Mac OS X ovat turvallisia valintoja kannettavan käyttöjärjestelmäksi.
XR Designin, 3D-animoinnin ja -visualisoinnin sekä visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijoille kerrotaan ensimmäisillä opiskeluviikoilla oman koneen hankinnasta ja sen tarvittavista ominaisuuksista.
Ammattikorkeakoulututkintoa tai ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelijat ovat oikeutettuja Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön eli YTHS:n palveluihin. YTHS tarjoaa yleis- ja mielenterveyden sekä suunterveyden palvelut ja edistää opiskeluyhteisöjen hyvinvointia. YTHS:n palveluja voi käyttää perustutkintoa suorittava ammattikorkeakouluopiskelija, joka on ilmoittautunut lukukaudelle läsnä olevaksi.
Faktat haltuun! Tutustu palveluihin ja asiointiohjeisiin osoitteessa yths.fi sekä Terveystietopankkiin osoitteessa yths.fi/terveystietopankki. Löydät myös ohjeet ajanvaraukseen ja palvelupisteesi ajantasaiset tiedot osoitteessa yths.fi/palvelupisteet.
Ota Self käyttöön! Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:llä asiointiin. Sen kautta voit muun muassa hallinnoida ajanvarauksia, keskustella chatissa tai saapua etävastaanotolle. Kirjaudu verkkopalvelun käyttäjäksi heti lukukauden alussa ja pidä yhteystietosi ajan tasalla koko opintojesi ajan. Lue lisää: yths.fi/self-info.
Voit käyttää YTHS:n terveydenhoitopalveluja, mikäli olet perustutkintoa suorittava korkeakouluopiskelija ja olet maksanut korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun Kelalle. Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu maksetaan Kelalle oma-aloitteisesti (kela.fi/terveydenhoitomaksu). Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi kevätlukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.3. Jos ilmoittaudut läsnä olevaksi syyslukukaudelle, sinun pitää maksaa terveydenhoitomaksu Kelalle viimeistään 15.11. Sinulle ei lähetetä laskua, vaan maksu pitää maksaa oma-aloitteisesti. Näin maksat korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksun.
Jos sosiaaliturvastasi vastaa toinen EU- tai Eta-maa, Sveitsi tai Iso-Britannia, sinun ei tarvitse maksaa terveydenhoitomaksua. Voit kuitenkin käyttää YTHS:n palveluita.
Opiskelijatutorit ovat koostaneet uusille opiskelijoille infopaketin, joka sisältää esimerkiksi opiskelijatapahtumien päivämääriä ja hyödyllisiä linkkejä. Useimmissa infoissa on myös linkki keskusteluryhmään, jotta pääset heti juttelemaan tutoreidesi ja ryhmäläistesi kanssa.
Katso tutkinto-ohjelma- tai alakohtaiset tutorkirjeet opiskelijakunta METKAn sivuilta.
Luo oma profiilisi, kirjaudu JobTeaser-portaaliin ja löydä työpaikkoja, harjoittelumahdollisuuksia, urasuunnittelun tukea ja tietoa tulevista ura- ja rekrytointitilaisuuksista, jotka on kohdennettu erityisesti Metropolian opiskelijoille.
JobTeaser on työnvälityksen ja urasuunnittelun palvelu, josta löydät:
- Työpaikkailmoituksia
- Työelämätapahtumia ja webinaareja
- Urasuunnittelu- ja työnhakuvinkkejä
- Tietoa yrityksistä
Kirjautuminen
Kirjaudu palveluun käyttämällä @metropolia.fi-sähköpostiosoitettasi: https://metropolia.jobteaser.com/
Voit ladata myös Jobteaser-sovelluksen.
Kelan aloittavan opiskelijan infopaketti.
Kelan verkkosivuilta löytyy kaikki tärkeät tiedot opintotuesta ja korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksusta:
Opiskelijat voivat saada myös yleistä asumistukea, josta löytyy lisätietoja Kelan verkkosivuilta ja Elämässä.fi-sivustolta:
Elämässä.fi-sivustolta löytyvät hyödylliset ja tiiviit tietopaketit opiskelijoille:
- Saitko opiskelupaikan korkeakoulusta? Näin haet tuet Kelasta - Elämässä.fi
- Opiskeluun liittyvät uusimmat julkaisut - Elämässä.fi
Suosittelemme myös laskureiden käyttöä. Niistä voi kätevästi tarkistaa, mihin tukiin on oikeutettu ja kuinka paljon tukia voi saada.
Kela jakaa instagram-tilillä @KelaFpa paljon hyödyllistä opiskelija-aiheista sisältöä:
- Kela palvelee myös Instagramissa asiakkaita arkipäivisin klo 10-16 suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Kelaan kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä.
Digitaalisten palvelujen asiantuntijan opintojen aloitusohjeet
Digitaalisten palvelujen asiantuntija sosiaali- ja terveyspalveluissa ylemmän AMK-tutkinnon opintojen aloitus on syksyllä 2026.
Opiskelu ohjeet julkaistaan viimeistään 15.5.2026.