Tuottajakeskus Living Lab -hanke luo vuosien 2024–2026 aikana valtakunnallisen tuottajakeskusverkoston, sekä sen toiminta – ja organisaatiomallin. Hanke kehittää taide- ja kulttuurialan tuottajaverkoston toimintaa tukemalla tuottaja- ja välittäjäportaan ammatillista verkostoitumista ja alueellisen yhteistyön kehittymistä. Hanke edistää suoraan tuottajapalveluiden saavutettavuutta, taide- ja kulttuurialan toimintaedellytyksiä, sekä välillisesti taiteen ja kulttuurialan ammattilaisten, erityisesti freelancereiden työllistymistä.
Metropolian rooli verkostossa
Metropolian rooli on tukea etenkin tuottajaverkoston toiminnan pilotointia pääkaupunkiseudulla. Kohderyhmänä ovat tuottajat ja tuottajanomaisissa tehtävissä toimivat henkilöt musiikkialalla vapaalla kentällä, erilaisissa organisaatioissa ja kunnissa. Lisäksi kohderyhmänä ovat yksityisen ja julkisen alan organisaatiot, jotka tarvitsevat tuottajaosaamista ja alalle valmistumassa olevat opiskelijat, jotka ovat siirtymässä juuri työelämään.
Tavoitteet ja toiminta
Hankkeen toimintaan kuuluvat taide- ja kulttuurialan tuottajien asiantuntijatuki ja mentorointi sekä työelämälähtöinen osaamisen kehittäminen. Niitä tuotetaan järjestämällä:
- työpajasarjoja
- koulutuspäiviä
- työnohjausta
- mentorointikoulutusta sekä mentorointitoimintaa
Lisäksi hankkeella tuetaan ammatillista verkostoitumista ja alueellista yhteistyötä ja valtakunnallisesti. Näitä toimia edistävät
- tuottajaverkoston tapaamiset
- tuottajakahvit
- verkostofasilitaattorin opas
- tuottajakeskusverkoston verkkoalusta, jossa tuottajan työhön liittyvä asiantuntijaosaaminen, työkalut, tekijät ja tarvitsijat kohtaavat
Ajankohtaista
Miksauspiste -verkostotapaaminen Helsingin juhlaviikkojen Huvilateltta - 26.8.2025
Tervetuloa Tuottajakeskus Living Lab -hankkeen mukana Miksauspiste -verkostotapaamiseen Helsingin juhlaviikkojen Huvilateltalle 26.8.2025. klo 14.00–16.30
Tule tutustumaan Helsingin juhlaviikkojen Huvilateltta- toteutukseen ja verkostoitumaan musiikkialalla toimivien tuottajien ja tuottajan kaltaisissa tehtävissä toimivien henkilöiden kanssa. Mukaan mahtuu myös alalle haluavat uudet tekijät.
Helsingin juhlaviikot on monitaidefestivaali, jonka tuottaa Helsingin tapahtumasäätiö. Juhlaviikkojen pystytettävä Huvilateltta on juhlaviikkojen oma tapahtumapaikka, ainutlaatuinen tila konserttisalin ja tavanomaisen festivaaliteltan väliltä, joka on pystytetty vuosittain elokuun ajaksi Tokoinrantaan jo vuodesta 1995 asti.
Verkostotapaamisen aikana pääsemme tutustumaan Huvilateltassa järjestettävien konserttien saloihin Tuotantopäällikkö Maria Silvaston johdolla. Kuulemme myös Huvilan promoottorin puheenvuoron artistibuukkauksesta. Mahdollisuuksien mukaan pääsemme seuraamaan illan artistin soundcheckiä.
Aikataulu 26.8.2025
14:00 tapaaminen Huvilateltalla
14:00-15:30 keskustelua Helsingin juhlaviikoista
15:30 lyhyt kierto Huvilan takatiloissa ja mahdollisuuksien mukaan bändin soundchekin seuraaminen.
16:30 loppu
Osoite: Eläintarhantie 8, 00530 Helsinki
Huom! Tilat ovat ulkona (katoksen alla), joten muistathan varautua säänmukaisesti.
Ilmoittaudu mukaan tästä: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/45891/lomake.html
Miksauspiste-verkostotapaaminen Vantaan Vernissalla 17.9.2025
Tervetuloa Tuottajakeskus Living Lab -hankkeen mukana Miksauspisteen verkostotapaamiseen Vantaan Vernissalle keskiviikkona 17.9.2025 klo 13–15.
Tule tutustumaan pitkän remontin jälkeen uudistettuun Vantaan Vernissan toimintaan ja verkostoitumaan musiikkialalla toimivien tuottajien ja tuottajan kaltaisissa tehtävissä toimivien henkilöiden kanssa. Mukaan mahtuu myös alalle haluavat uudet tekijät.
Kulttuuritehdas Vernissa – nuorten ja kulttuurin kohtaamispaikka
Vernissa toimii Vantaan nuorisopalveluiden kulttuurisen nuorisotyön keskuksena Tikkurilan jokirannassa. Vuonna 1985 nuorten valtaama vanha tehdasrakennus kunnostettiin nuorten kulttuuritilaksi. Nyt Vernissaan uudistetut tilat avataan peruskorjauksen jälkeen syksyllä 2025. Vernissa tarjoaa tilat monipuoliselle harrastus- ja taidetoiminnalle, kuten teatterille, sirkukselle, musiikille ja videotaiteelle. Toiminta rakennetaan yhteistyössä vantaalaisten nuoriso- ja kulttuuritoimijoiden kanssa.
Tilaa esittelee Vantaan kaupungin Kulttuurisen nuorisotyön esihenkilö Vesa Peipinen.
Osoite: Tikkurilantie 36; 01300 Vantaa
Ilmoittaudu mukaan tästä: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/45932/lomake.html
Ilmoittaudu tapaamiseen mukaan 16.9. klo 12 mennessä.
Miksauspiste-verkostotapaamiset Kulttuuritehdas Korjaamolla / syksy 2025
Syksyllä 2025 käynnistämme kuukausittaisen Miksauspiste- verkostotapaamisen Helsingissä! Tämä rento ja inspiroiva päivä on suunnattu kaikille musiikkialan ja luovan kentän parissa työskenteleville sekä alalle haluaville tuottajille. Kohtaamispaikkana toimii Töölössä sijaitseva Kulttuuritehdas Korjaamo, ja tapahtuma toistuu kerran kuukaudessa.
Päivät 2025: Ke 10.9.; Ti 1.10.; Ke 5.11.; Ke 3.12. Jokainen tapaaminen sijoittuu klo 15–17 välille.
Miksauspiste on matalan kynnyksen kohtaamispaikka, jossa jokainen voi olla mukana omalla tavallaan – tärkeintä on läsnäolo ja avoin mieli. Tule verkostoitumaan, jakamaan kokemuksia ja oppimaan uutta yhdessä. Tapaamisissa syvennytään kiinnostaviin aiheisiin, käydään keskusteluja ja ideoidaan, ja jokainen voi ehdottaa tapaamisten teemoja ja vaikuttaa niiden sisällön muotoutumiseen.
Tule mukaan vahvistamaan musiikkialan tuottajien yhteisöä – yksi keskustelu kerrallaan.
Korjaamon osoite: Töölönkatu 51 A-B, 00250 Helsinki
Miksauspiste-verkostotapaamisiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Koulutukset
Musiikkimanagerit artistin strategisen uran mahdollistajina
Kolmiosainen koulutuskokonaisuus tarjoaa kattavan katsauksen musiikkimanagerin monipuoliseen työrooliin- ja tehtäviin. Koulutuksen sisältö on rakennettu tukemaan tulevien ja jo alalla toimivien musiikkimanagerien uraa kokeneiden alan ammattilaisten johdolla.
Oletko miettinyt miten päästä alalle tai kaipaatko vinkkejä artistin pitkän aikavälin urasuunnitteluun, PR-osaamiseen ja sponsorointisopimuksien neuvottelemiseen? Entä mikä on levy-yhtiöiden ja kustannustoiminnan merkitys striimauspalveluiden aikakaudella?
Koulutuskokonaisuus järjestetään hybridimuotoisena: voit osallistua joko paikan päällä Metropolian Arabian kampuksella tai etäyhteydellä.
Suosittelemme tulemaan paikan päälle, jossa on mahdollisuus verkostoitumiseen ja lisäkysymyksien tekemiseen. Etälähetys on yksisuuntainen ja sitä ei moderoida. Koulutuskertojen lopuksi chattiin tulleet kysymykset luetaan.
Voit räätälöidä koulutuksesta oman pakettisi osallistumalla kaikkiin kokonaisuuksiin tai vain koulutuksen osiin.
1. Koulutuskerta – 18.9.2025 klo [kellonaika tarkentuu alkusyksystä], Artistin pitkän aikavälin urasuunnittelu ja strateginen päätöksenteko
Katariina Sorsa perehdyttää osallistujat artistien pitkän aikavälin urasuunnitteluun sekä siihen liittyvään strategiseen päätöksentekoon.
Katariina Sorsa on manageri ja musiikkialan vaikuttaja, sekä miksaus- ja masterointiyritys Northsoundin toimitusjohtaja. Katariina työskentelee kansainvälistä uraa tekevien musiikkituottajien, -tekijöiden sekä mediasäveltäjien kanssa.
Katariinan management-rosteriin kuuluu musiikintekijät ja -tuottajat Jurek Reunamäki, Mendi Moon ja Joonas Parkkonen, sekä säveltäjät Jukio Kallio ja Emilia Takayama. Trailerisäveltäjä Bettina Bergströmin kanssa hän kehittää musiikin kansainväliseen lisensointiin keskittyvää yhtiötä AIRESS.
Katariina vaikuttaa Managerifoorumin (MMF Finland ry) hallituksessa ja on konsultoinut ja fasilitoinut strategiahankkeita mm. Business Finlandille ja Music Finlandille. Päivän pimeinä tunteina Katariina toimii myös musiikintekijänä ja artistina metalcore-yhtyeessä IKINÄ.
Osoite: Arabian kampus, Hämeentie 135 D; 00560 Helsinki
Tila: yhteistyöskentelytila Spektri AR 105 (mahtuu paikalle 14 henkeä)
Ilmoittaudu mukaan 17.9.2025 klo 12 mennessä osoitteessa: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/45973/lomake.html
2. Koulutuskerta – 8.10.2025 klo [kellonaika tarkentuu alkusyksystä]], PR-strategiat, sponsorointi, mediasuhteet ja lisensointi
Koulutuskerralla syvennytään osallistujien manageriosaamista käsittelemällä muun muassa PR-strategioita, sponsorointia, mediasuhteita ja lisensointia.
Kouluttajana toimii Heta Hyttinen, joka luotsaa omaa Ginger Vine Management & Pr-toimistoa. Hyttinen on toiminut lähes 20 vuoden ajan yrittäjänä. Hän on työskennellyt myös toimittajana ja näyttelijänä.
Hyttisen ura alkoi jo nuoruudessa, kun hän juonsi nuortenohjelma Kasmasiinia. Sen jälkeen hän on toiminut juontajana muun muassa Jyrkissä, Lista Top 40 -musiikkiohjelmassa sekä MTV3:n Viihdeuutisissa. Hyttinen on työskennellyt myös vapaana toimittajana ja kirjoittanut juttuja Aamulehteen ja Iltalehteen. Lisäksi hän on toiminut Rytmi-lehden päätoimittajana ja Soundi-lehden toimituspäällikkönä. Hänet tunnetaan myös Tuska-festivaaleilta, joissa hän on juontanut tapahtumaa jo 20 vuoden ajan.
Osoite: Arabian kampus, Hämeentie 135 D; 00560 Helsinki
Tila: yhteistyöskentelytila Spektri AR 105 (mahtuu paikalle 14 henkeä)
Ilmoittaudu mukaan 7.10.2025 klo 12 mennessä osoitteessa: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/45974/lomake.html
3. koulutuskerta – 23.10.2025 klo [kellonaika tarkentuu alkusyksystä], Levy-yhtiöiden toiminta, kustannustoiminta, striimauspalveluiden merkitys ja rooli musiikkialalla
Joel Valkila (Ondine Oy, toimitusjohtaja) johdattaa osallistujat klassisen musiikin näkökulmasta levy-yhtiöiden toimintaan, kustannustoimintaan sekä striimauspalveluiden merkitykseen ja rooliin musiikkialalla.
Ondine on Helsingissä vuonna 1985 perustettu kansainvälisesti arvostettu taidemusiikin levy-yhtiö. Se sai alkunsa Kuhmon kamarimusiikkifestivaaleilta ja nousi nopeasti esiin julkaistuaan Einojuhani Rautavaaran Vincent-oopperan, joka valittiin Ylen vuoden levyksi ja avasi ovet Pohjois-Amerikan markkinoille.
Neljän vuosikymmenen aikana Ondine on julkaissut lähes 800 albumia ja tehnyt yhteistyötä lukuisten huippuorkestereiden ja -taiteilijoiden kanssa, kuten Radion sinfoniaorkesteri, Philadelphia Orchestra, Karita Mattila, Pekka Kuusisto ja Esa-Pekka Salonen. Erityisen tärkeässä roolissa ovat olleet suomalaiset säveltäjät Kaija Saariaho, Magnus Lindberg ja Einojuhani Rautavaara, joiden teoksia Ondine on julkaissut laajasti.
Yhtiö on palkittu lukuisilla kansainvälisillä tunnustuksilla, kuten Grammy- ja Gramophone-palkinnoilla, BBC Music Magazine Awards -tunnustuksilla, ICMA-palkinnoilla sekä Diapason d’Or -palkinnoilla.
Osoite: Arabian kampus, Hämeentie 135 D; 00560 Helsinki
Tila: yhteistyöskentelytila Spektri AR 105 (mahtuu paikalle 14 henkeä)
Ilmoittaudu mukaan 22.10.2025 klo 12 mennessä osoitteessa: https://elomake.metropolia.fi/lomakkeet/45975/lomake.html
Kumppanit
Toteuttamassa TAMK (päätoteuttaja), Metropolia Ammattikorkeakoulu, Seinäjoen ammattikorkeakoulu, Humanistinen ammattikorkeakoulu ja LiveFIN ry.
Hankkeen nettisivu
Tutustu hankkeen nettisivuihin (Tunin ylläpitämä)
Yhteystiedot
Laura Haarala,
projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu,
laura.haarala2 [at] metropolia.fi (Laura[dot]Haarala2[at]metropolia[dot]fi)
+358 50 348 3210
Elina Leppälä
Asiantuntija-tuottaja
puh. 050 431 2684
elina.leppala [at] metropolia.fi (elina[dot]leppala[at]metropolia[dot]fi)