Opiskelu avoimessa

Alle on koottu avoimen amk:n opiskelun kannalta olennainen tieto.

Yhteystiedot eri tilanteissa

Tutustu näihin

Lukujärjestykset

Ohjeet Lukkarikoneen käyttöön

 1. Kopioi sen opintojakson koodi, jonka lukkarin haluat katsoa, esim. SX00BN69-3001.
 2. Mene Lukkarikoneeseen
 3. Syötä opintojakson koodi "Hakusana"-kenttään (EI ryhmä -kenttään) ja paina ”Hae”.
 4. Opintojakso ilmestyy tuloksiin. Paina opintojakson nimen edessä olevaa + -merkkiä. Huom! Opintojakson tiedoissa näkyvä ajoitusväli ei välttämättä pidä paikkaansa tarkalleen. Katso aina tarkka lukujärjestys.
 5. Opintojakso siirtyy opintokoriin vasemmassa alareunassa.
 6. Paina opintokorin alta kohtaa "lukujärjestykseen"
 7. Jos haluat hakea useamman opintojakson lukkarit, toista kohdat 1-5 kaikkien opintojaksojen osalta.
 8. Saat näkyviin kalenterinäkymän alkaen meneillään olevasta viikosta. Selaamalla viikkoja näet opetusajat viikottain. Jos haluat nähdä kaikki opetusajat kerralla, valitse lista -näkymä. Kalenterinäkymästä näet helpoiten opintojaksojen mahdolliset päällekkäisyydet.

Huom! Et voi tallentaa hakemaasi lukujärjestystä Lukkarikoneeseen, mutta voit ottaa siitä itsellesi joko sähköisen tai paperisen tulosteen.

Huomioitavaa

 • Lukujärjestyksiin voi tulla muutoksia ennen opintojakson alkua. Tarkista lukujärjestys pari päivää aiemmin.
 • Lukkarikoneen listanäkymä näyttää vain tulevaisuudessa olevat tunnit. Ei jo menneitä
 • Opintopolkujen ja -moduulien tiedot julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan ennen kuin lukujärjestykset ovat valmiit. Vain ajoitusväli ja toteutustapa (lähiopetus/virtuaalinen) on kerrottu tiedoissa.

HUOM! Metropolia on keskittämässä toimintojaan neljälle kampukselle lukuvuonna 2018-2019. Kampukset ovat: Leppävaara (Vanha Maantie 1), Myyrmäki (Leiritie 1), Arabia (Hämeentie 135 ja 161) sekä Myllypuron uudiskampus, jota rakennetaan metroaseman viereen. Tämä aiheuttaa muutoksia opetuskiinteistön sijainnissa sekä opetuksen toteutusajoissa ja -menetelmissä lukuvuonna 2018-2019. Tarkempia tietoja polkujen ja moduulien osalta voi tiedustella polun/moduulin yhteyshenkilöltä. Opintojaksojen osalta tulee olla yhdeydessä sen tutkinto-ohjelman tutkintovastaavaan, johon kyseinen opintojakso kuuluu.

Kun olet jo avoimen opiskelija

Kun olet saanut paikan opintoihin ja aktivoinut opiskelijatunnuksesi, voit katsoa sinulle tehtyä automaattista lukujärjestystä:

 1. Kirjaudu oikeasta ylälaidasta Lukkarikoneeseen opiskelijatunnuksillasi.
 2. Valitse asetukset -välilehti, jossa voit mm. valita Lukkarikoneen näyttämän oletuslukujärjestyksen. Näkymä näyttää opintojaksot, joille sinut on hyväksytty.

Voit myös tehdä ja tallentaa oman lukujärjestyksen:

 1. Kirjaudu oikeasta ylälaidasta Lukkarikoneeseen opiskelijatunnuksillasi.
 2. Kirjoita opintojakson koodi (esim. SX00BN69-3001) sivulla olevaan "Hakusana"-kenttään ja paina ”Hae”. 
 3. Paina opintojakson nimen edessä olevaa + -merkkiä.
 4. Opintojakso siirtyy opintokoriin vasemmassa alareunassa.
 5. Paina opintokorin alta kohtaa "lukujärjestykseen"
 6. Jos haluat hakea useamman opintojakson lukkarit, toista kohdat 1-5 kaikkien opintojaksojen osalta.
 7. Saat näkyviin kalenterinäkymän alkaen meneillään olevasta viikosta. Selaamalla viikkoja näet opetusajat viikottain. Jos haluat nähdä kaikki opetusajat kerralla, valitse lista -näkymä. Kalenterinäkymästä näet helpoiten opintojaksojen mahdolliset päällekkäisyydet.
 8. Valitse välilehti "ASETUKSET" ja tallenna lukujärjestys haluamallasi nimellä.

Lisätietoja, ks. Tietohallinnon ohjeet lukkarikoneen käyttöön 

Opintokuvaukset

Yksittäiset opintojaksot

Opintojaksojen tarkemmat kuvaukset löytyvät opinto-oppaasta, johon on linkki alakohtaisen tarjontataulukon yläpuolella.

Opintopolut ja opintomoduulit

Kevään 2018 opintopolkujen ja -moduulien tarkemmat kuvaukset löytyvät alakohtaisilta tarjontasivuilta polun/moduulin tiedoista, joissa on linkitys opinto-oppaaseen.

Opintokuvausten tiedot

Opintokuvausten tiedoista löydät:

 • arviointikriteerit, -menetelmät ja -asteikko
 • osaamistavoitteet
 • opetettava sisältö ja opetusmetodit
 • mahdollinen kirjallisuus
 • vaatimukset edeltävistä opinnoista
 • opettaja
 • opetuksen toimipiste
 • opetuskieli
 • opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
 • toteutustapa, esim. lähiopetus ja mahdollisen virtuaalisuuden osuus

Huom! Opintojakson lukujärjestyksen löydät Lukkarikoneesta. Katso ohjeistus Lukkarikoneen käyttöön.

Ohjeistus opinto-oppaan käyttöön

 1. Kopioi sen opintojakson koodin alkuosa, jonka tiedot haluat hakea opinto-oppaasta, esim. Opintojaksosta TX00DG07-3001, kopiot TX00DG07. Koodit löydät tarjonnan yhteydestä.
 2. Mene linkin kautta opinto-oppaaseen ja hae opintojaksoa CTRL + F toiminnolla ko. koodilla. 
 3. Valitse opintojakso.
 4. Näet avautuvan  opintojakson tietojen ylälaidassa oranssilla kaikki eri toteutukset, joita opintojaksosta on tarjolla. Klikkaa auki se toteutus, josta haluat tiedot. Esim. Opintojaksosta TX00DG07-3001, avaat toteutuksen 3001. Huom! Muut toteutukset eivät välttämättä ole avoimen tarjonnassa.
 5. Huomioi, että osa tiedoista on suunnattu vain tutkinto-opiskelijoille. Esim. tiedoissa lukevat ilmoittautumisajat koskevat vain tutkinto-opiskelua.  Avoimen amk:n ilmoittautumisajat on kerrottu avoimen tarjonnan yhteydessä.

Tunnukset ja kulkuluvat

Opiskelija saa ohjeet opiskelijatunnuksien aktivoimiseksi ilmoittautumisensa kuittaamisen yhteydessä. Ohjeet löytyvät myös täältä. Tunnuksien hankkimiseen tarvitaan joko pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Mikäli sinulla ei ole kumpaakaan, tunnukset saa myös mistä tahansa Metropolian opintotoimistosta niiden aukioloaikoina virallista henkilöllisyystodistusta vastaan.

Opiskelija saa tunnuksilla käyttöönsä mm. seuraavat palvelut:

 • Helpdesk-palvelut (tietotekninen tuki)
 • Kirjaston palvelut (mm. e-aineistot)
 • Moodle -verkko-opiskelualusta (mikäli käytössä opintojaksolla) --> Huom! Opettaja antaa erikseen kurssiavaimen ko. kurssin Moodle työtilaan.
 • OMA-palvelu (mm. omat tiedot, opintojaksojen työtilat ja arvioinnit)
 • Sähköposti (pääsääntöisesti muotoa etunimi.sukunimi metropolia fi) --> Huom! Kaikki opettajilta tuleva tiedotus tapahtuu Metropolia -sähköpostiin.
 • Yleisten tilojen tietokoneet ja verkkolevyt

Avoimen opiskelijoilla on samat oikeudet kuin tutkinto-opiskelijoilla kulkulupien, erityistilojen käytön jne. suhteen. Mikäli toteutuksen suorittaminen vaatii tällaisia, on ne järjestettävä myös avoimen opiskelijalle. Katso myös opiskelijapalvelut sekä etuudet ja tuet

Opiskelijapalvelut

Opiskelijoilla on lukuisia erilaisia palveluita Metropoliassa. Tähän on koottu tietoa olennaisimmista. Lisätietoa palveluista saat opiskelijan infosivuilta OMAsta (vaatii opiskelijatunnukset).

Kirjasto

Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijoilla on oikeus käyttää kaikkia Metropolian kirjastoja ja niiden palveluja. Lisätietoa saa kirjaston sivuilta. Kirjastokortin saa henkilöllisyystodistusta vastaan. Kirjastoissa on myös työskentelytiloja ja tietokoneita käyttöösi.

Tietojärjestelmät ja helpdesk

Metropolian Helpdesk tarjoaa opiskelijalle tukea tietojärjestelmiin ja tunnuksiin liittyvissä ongelmatilanteissa. Apua saadakseen opiskelijan tulee tehdä palvelupyyntö (kirjautuminen vaatii opiskelijatunnukset) tai mikäli omat tunnukset eivät toimi, lähettämällä sähköpostia osoitteeseen helpdesk metropolia fi.

Lisätietoja Metropolian tietojärjestelmistä ja tietohallinnon palveluista löydät tietohallinnon wiki-sivuilta.

Hyvinvointi

Metropolian avoimen opiskelijat ovat oikeutettuja opintopsykologin ja opintokuraattorin palveluihin. Avoimen opiskelijat eivät kuitenkaan ole oikeutettuja opiskelijoiden terveydenhuoltopalveluihin.

Liikunta

Liikuntapalvelujen osalta avoimen opiskelijat ovat oikeutettuja käyttämään Metropolian kiinteistöjen henkilökunnalle ja opiskelijoille tarkoitettuja omia kuntosaleja. Avoimen opiskelijat eivät kuitenkaan ole oikeutettuja käyttämään Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijakunta METKAn tarjoamia liikuntapalveluja.

Etuudet ja tuet

Tälle sivulle on koottu olennaista tietoa avoimen opiskelijan eduista ja tukimuodoista.

Kelan opintotuki ja opiskelija-alennukset

Opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa katsotaan sivutoimiseksi, minkä vuoksi siihen ei saa valtion opintotukea tai opintolainaa. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat eivät tästä syystä ole oikeutettuja opiskelija-alennuksiin, kuten opiskelijahintainen julkinen liikenne tai Kela-tuettu opiskelijahintainen ruokailu.

Ateriatuki

Metropolia on järjestänyt avoimen opintopolkujen opiskelijoille erillisen ateriaedun, jonka myötä opiskelijat ovat oikeutettuja lounasruokaan Metropolian Sodexon opiskelijaravintoloissa hintaan 4,54 € (alv 0 %). Opintotoimisto toimittaa tukeen oikeutetuille opiskelijoille ateriaetukortit. Avoimen opintomoduulien opiskelijat eivät ole oikeutettuja etuuteen.

Työttömyys ja opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa

Työttömien työnhakijoiden kannattaa ennen avoimeen ammattikorkeakouluun ilmoittautumista varmistaa työvoimaviranomaisilta, vaikuttaako opiskelu avoimessa ammattikorkeakoulussa heidän työttömyysturvaansa ja onko opintoihin saatavilla tukea. Kts. Työttömyysetuudella tuettu omaehtoinen opiskelu.

Muut mahdolliset tuet: www.koulutusrahasto.fi/fi/aikuiskoulutustuen-hakijoille/

Huom! Kaikki tukihakemukset ja niihin liittyvät selvitykset tulee osoittaa avoinamk metropolia fi. Tukihakemuksia täytetään vain opintoihin päässeille, ei varasijoilla oleville.

Vakuutukset

Metropolian avoimen opiskelijat on vakuutettu ammattikorkeakoulun puolesta.

Materiaalit ja tiedotus

Sähköposti

Avoimen yhteyshenkilö (avoinamk metropolia fi) käyttää tiedottamiseen aina opiskelijan ilmoittautumisen yhteydessä antamaa omaa sähköpostia, kun taas opetushenkilökunta käyttää aina opiskelijan Metropolia-sähköpostia.

Jos haluat kaikki opintoihin liittyvät viestit samaan osoitteeseen, tee tarvittavat ohjausmääritykset sähköpostiisi.

Opintojaksojen työtilat OMA-palvelussa

Kaikilla opintojaksojen toteutuksilla on OMA-palvelussa oma työtila. Työtilat näkyvät OMA-palvelun työtilalistauksessa. Avoimen amk:n opiskelija on aina automaattisesti niiden opintojaksojen työtilan jäsen, joihin hän on ilmoittautunut ja hyväksytty.

Opettajat käyttävät työtiloja opintojaksoon liittyvässä tiedottamisessa (esim. sairastumiset) sekä materiaalin jakamisessa. Työtilasta lähtevä sähköposti tulee opiskelijan Metropolia-sähköpostiin.

Mikäli opintojaksolla käytetään jotain muuta työskentelyalustaa, esim. Moodle, opettaja informoi opiskelijoita tästä. Moodleen pääsee kirjautumaan opiskelijatunnuksilla, kuten OMA-palveluunkin, mutta opettajan on yleensä erikseen annettava oikeudet opintojakson Moodle-työtilaan.

Virtuaaliopinnot

Ohjeet 100 % virtuaalisen opintojakson suorittamiseen löytyvät opintojakson toteutuksen tiedoista sekä pääsääntöisesti opintojakson toteutuksen OMA-työtilasta (vaatii Metropolia -tunnukset). Lisätietoja antaa opintojakson opettaja.

Kirjallisen työn ohjeet

Metropolian Hyvinvointi -tutkintokokonaisuudessa on laadittu tutkinto-opiskelijoille kirjallisen työn ohjeet, jotka ovat pätevät kaikkien Metropolian avoimen opiskelijoiden osalta. Tutustu ohjeisiin: Kirjallisen työn ohjeet (pdf)

Opintojen ohjaus

Opintojen ohjausta annetaan avoimessa vain opintopolkujen opiskelijoille. Ohjauksesta vastaavat tutkinnon määrittelemät tahot, useimmiten kyseisen tutkinto-opiskelijoiden ryhmän opettajatuutori, koulutussuunnittelija tai tutkintovastaava. Polkuopiskelijoita informoidaan erikseen opintojen ohjauksesta.

Yksittäisten opintojaksojen suorittamiseen liittyvissä kysymyksissä käänny aina opintojakson opettajan puoleen.

Opintojen arviointi ja opintosuoritusote

Opinnot arvioidaan asteikolla:

kiitettävä (5)
erittäin hyvä (4)
hyvä (3)
erittäin tyydyttävä (2)
tyydyttävä (1)
hylätty (0)

tai vaihtoehtoisesti vain hyväksytty/hylätty (H/0)

Lisätietoa arvioinneista OMA-intranetissä.

Opintosuoritusote

Opintotoimisto lähettää opintosuoritusotteet opintonsa päättäneille opiskelijoille, joilla on suorituksia viimeisen vuoden ajalta. Opintosuoirituotteen saa pyydettäessä maksutta läsnäoleville opiskelijoille --> opintonsa 31.7.2018 ja sen jälkeen päättäneille maksusta Metropolian arkistosta arkisto metropolia.fi.

Tentit ja uusintakokeet

Jokaiseen opintosuorituksen toteutukseen, johon sisältyy tentti, liittyy kaksi mahdollisuutta uusia hylätty tenttisuoritus toteutuksen yhteydessä ilmoitetuissa uusintatilaisuuksissa. Hyväksytyn opintosuorituksen voi uusia vain kerran. Mikäli arviointi perustuu suoritustapaan, jonka arviointimenetelmää ei voida toistaa, ei opiskelijalla ole mahdollisuutta korottaa arvosanaa.

Avoimen opiskelija ilmoittautuu itsenäisesti sekä varsinaiseen tenttiin että uusintakokeeseen. Kokeisiin tulee saapua ajoissa. Tenttiin ei voi osallistua, jos myöhästyy. Henkilöllisyystodistus on oltava mukana sekä tentissä että uusintatenteissä.

Uusintakokeet järjestetään aina tiettyinä, ennalta ilmoitettuina päivinä ja jokaiseen uusintakokeeseen on oma ilmoittautumisaika. Ohjeistus löytyy Metropolian OMAsta: Opiskelijoille > Opinnot > Opintojen suorittaminen > Uusintatentit

Uusinta opiskeluajan ulkopuolella

Varsinaisen uusintakoeilmoittautumisen lisäksi avoimen opiskelijan tulee ilmoittaa uusinnastaan osoitteeseen avoinamk metropolia fi, mikäli uusintatentti tai siihen ilmoittautuminen sijoittuu seuraavalle lukukaudelle alkuperäisen opinto-oikeusajan ulkopuolelle. Avoimen yhteyshenkilön täytyy tällöin jatkaa opiskelijan läsnäoloa OMAssa tai muutoin opiskelijatunnukset kuolettuvat.