Asiantuntijana ammattitaitosi ja työllistymispolkusi perustuvat siihen, millaista osaamista sinulla on. Sinun pitää kuitenkin osata myös kertoa osaamisestasi työnantajille niin, että he tietävät, mitä hyötyä he saavat toimintaansa palkkaamalla sinut.

Osaamisen tunnistaminen - miksi se on tärkeää?

Oman osaamisen ymmärtäminen ovat työnhaussa keskeisiä taitoja, mutta useat työnhakijat pitävät sitä vaikeana.

Sinulla on paljon arvokasta osaamista, jota on kertynyt opinnoissa, töissä ja muiden kokemusten kautta eri elämän osa-alueilla. Tämä osaaminen pitää osoittaa suomalaisille työnantajille Suomessa ymmärrettävällä tavalla. Osaamisesi ei ole vain sitä, mitä opiskelu- ja työtodistuksissasi sanotaan.

Uudessa maassa osaamisesta kertominen voi olla haastavaa, koska ammatilliset pätevyydet ja vaatimukset, käytännöt ja odotukset - sekä tulkinnat näistä - vaihtelevat eri maissa ja kulttuureissa.

SIMHE-palveluista apua ammattitaitosi tunnistamiseen ja tunnustamiseen

Metropolian SIMHE-palveluissa (Supporting Immigrants in Higher Education in Finland) autamme korkeakoulutettuja maahanmuuttajia hahmottamaan osaamisprofiiliaan suomalaisilla työmarkkinoilla, löytämään oma polkunsa Suomessa ja työllistymään omalle alalleen. Olemme erikoistuneita korkeakoulutukseen ja kansainvälisiin asiantuntijoihin ja osaajiin suomalaisilla työmarkkinoilla.

Tukea ja työkaluja kaikille Suomessa asuville kansainvälisille asiantuntijoille

Osaamisen tunnistamisen SIMHE-asiantuntijapalvelu rajatuille kohderyhmille

Tarjoamme rajatuille kohderyhmille oman alan asiantuntijoiden tekemää osaamisen tunnistamisen palvelua yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa.

Parhaillaan palvelu on saatavilla soveltuvin osin vieraskielisille korkeakoulutetuille työttömille työnhakijoille Helsingin, Espoon, Vantaan ja Keravan työllisyyspalveluissa. Palvelu on suunnattu seuraavien alojen asiantuntijoille:

 • automaatiotekniikka
 • ICT
 • kiinteistö- ja rakennusala
 • sairaanhoito
 • taloushallinto.

Palvelussa pääset kartoittamaan osaamistasi ja sen kehittämistarpeita yhdessä oman alasi asiantuntijan kanssa. Pohditte yhdessä, miten osaamisesi soveltuu suomailaisille työmarkkinoille. Palvelu on sinulle maksuton.

ICT:n, kiinteistö- ja rakennusalan sekä sairaanhoidon asiantuntijoilla on osaamisen tunnistamisen jälkeen mahdollisuus kehittää osaamistaan Metropolian Career Boost -ohjelmissa.

Hae palveluun ilmoittautumalla ensin henkilökohtaiseen SIMHE-ohjaukseen.

Tavoitteet

 • Kartoittaa opinto- ja työtaustasi sekä osaamisesi ja verrata niitä Suomessa omalla alallasi vaadittavaan osaamiseen
 • Tunnistaa osaamisen kehittämisen tarpeet ja soveltuvat kouluttautumismahdollisuudet eri oppilaitoksissa Suomessa
 • Hahmottaa työllistymispolkusi ja edistää työllistymismahdollisuuksiasi asiantuntijatehtäviin suomalaisille työmarkkinoille
 • Nopeuttaa sopeutumistasi suomalaiseen yhteiskuntaan

Sisältö

 • Ohjaus ja opastus osaamisen kartoittamiseen
 • Ohjattu ja alakohtainen osaamisen itsearviointi
 • Oman alan asiantuntijakeskustelu: henkilökohtainen osaamiskartoitus ja osaamisen kehittämisen ja työllistymispolkujen neuvonta
 • Osaamista kuvaava dokumentti, jota voit hyödyntää esim. työnhaussa

Tutustu myös muihin palveluihimme

Tietoa SIMHE:stä

Mistä SIMHE-palveluissa on kyse ja mitä muita vaihtoehtoja kansainvälisille asiantuntijoilla ja tulevaisuuden osaajilla on kanssamme? SIMHE-palveluissa saat apua koulutus- ja urapolkusi rakentamiseen Suomessa.

SIMHE-uraohjaus 

Henkilökohtaisessa ohjauskeskustelussa SIMHE-uravalmentajan kanssa kartoitat osaamistasi sekä sopivaa opiskelu- ja urapolkua sinulle, omiin tarpeisiisi perustuen.

Guidance Generalia -ohjausluennot

Guidance Generaliat ovat kaikille maahanmuuttajille avoimia luentoja. Aiheet auttavat sinua löytämään koulutusvaihtoehtoja ja kehittämään uramahdollisuuksiasi Suomessa.

Korkeakouluopintoihin valmentava koulutus

Haluatko hakea opiskelemaan suomen kielellä suomalaiseen ammattikorkeakouluun? Metropolia tarjoaa sinulle korkeakouluopintoihin valmentavaa koulutusta. Opetus on suomeksi.

Koulutusmahdollisuudet ja osaamisen täydentäminen

Haluatko opiskella suomen kieltä tai kehittää ammattialasi osaamista? Metropoliassa sinulla on laaja valikoima vaihtoehtoja yksittäisistä opintojaksoista kokonaisiin ohjelmiin ja tutkintoihin.

Vinkkejä urasuunnitteluun

Vinkkejä ja linkkejä maahanmuuttaneille uran suunnitteluun Suomessa, mm. ammatillinen pätevyys, opiskelu, työllistyminen, yrittäjyys ja kielitaidon kehittäminen. 

Tallennettu 18.3.2021 - 08:58