Perustiedot

Laajuus
4 op
Seuraava haku- tai ilmoittautumisaika:
 • Koulutuksen hakuaika on päättynyt
Aloituspaikat
20
Hinta
Maksuton

Rakastatko tarinoita? Haluatko loihtia pientä taikaa ja jännitettä oppimiseen ja opettamiseen? Kiinnostaisiko sinua oppia rakentamaan tarinallisia oppimiskokonaisuuksia? Haluatko tutustua itseesi ja oppilaisiisi tarinankertojina tai tarinoiden päähenkilöinä. Haluatko oppia luomaan ilmiöiden tutkimisesta yhteisiä seikkailuja tai tutkimusmatkoja? Oletko valmis tutustumaan ryhmän mahdollisuuksiin ja yhteiseen tiedon kehittelyyn kokemuksellisen ja draamallisen oppimisen kautta?

Muut TARU-koulutukset

 • Vuoden 2018 TARU-koulutus, Tarinallisuus opetuksessa, on päättynyt. Lue lisää koulutuksesta tältä sivulta.
 • Vuoden 2019 TARU on Tarinallisuus koulussa eli Tarinallisuus koulussa turvallisuuden, hyvinvoinnin ja osallisuuden rakentajana. Katso lisää koulutuksesta.
 • Tulossa vuonna 2020 on uusi TARU, Tarinateatteri eli Tarinateatteri narratiivisen pedagogiikan välineenä. Lisätietoa Tarinateatteri oppimisessa koulutuksesta

Tarinallisuus opetuksessa 2018 - koulutuksen kuvaus

Tarinallisuus opetuksessa (4 op) avaa uusia mahdollisuuksia opetuskokonaisuuksien rakentamiseen. Koulutus tutustuttaa osallistujat dramaturgiseen ajatteluun, tarinan ja draaman kaareen pedagogisena lähestymistapana. Tarinaa tutkitaan niin yksilön, ryhmän kuin opettavien ilmiöiden ja opetuskokonaisuuksien viitekehyksenä.

Koulutuksessa kehität pedagogista osaamistasi ja pystyt soveltamaan tarinallisuutta uuden opetussuunnitelman mukaisissa oppimiskokonaisuuksissa. Draama rikastaa työskentelyäsi oppilasryhmien kanssa esimerkiksi oppiainerajat ylittävässä ilmiölähtöisessä opetuksessa. Kehität koulutuksessa kykyäsi olla merkityksellisessä vuorovaikutuksessa ja löydät luovaa dialogia työhösi. Jos Sinua kiinnostaa taiteen hipaisu työotteeseesi, niin tämä on sinua varten.

Koulutuksessa rakennetaan TARU-oppimateriaalipankkia edelleen.

Koulutuksen kohderyhmä

Koulutus on OPH:n rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja tarkoitettu työsuhteessa oleville opettajille (kasvatus-, ohjaus- ja opetushenkilöstölle) varhaiskasvatuksesta vapaaseen sivistystyöhön. OPH:n rahoituksen ansiosta koulutus on osallistujalle maksutonta. Mahdollisista sijais-, majoitus- ja matkakuluista vastaa kuitenkin osallistujan työnantaja tai osallistuja itse.

Koulutuksen laajuus, toteutustapa ja aikataulu

Koulutuskokonaisuuden laajuus on 4 opintopistettä (= 108 laskennallista opiskelutuntia, sisältäen lähi- ja etäopiskelun). Saadakseen opintokokonaisuudesta todistuksen osallistujan tulee osallistua koko koulutuskokonaisuuteen.

Koulutus toteutetaan kolmessa kaupungissa samansisältöisenä. Lähijaksoja on yhteensä neljä, joiden lisäksi on kaikkien kaupunkien ryhmien yhteinen päätösseminaari Helsingissä. 

Lähijaksoilla päivät ovat päätoimisia opiskelupäiviä (n. 8 h). Opetus on päiväopetusta eli opetus toteutetaan klo 8 ja 17 välillä. Alustavasti koulutus on suunniteltu toteutettavan niin, että kahden päivän jaksoista ensimmäinen päivä on lähiopetusta klo 10-17 ja toisena päivänä klo 9-16. Yhden päivän jaksoissa koulutusta klo 10-17. Aikataulu varmistuu lähempänä koulutusta.

1. Miten tarina alkaa

 • pe 2.2.2018  Tampere
 • ti 13.2.2018  Helsinki
 • pe 16.2.2018 Kuopio

2. Miten juoni rakennetaan

 • ti 27.3. - ke 28.3.2018 Kuopio
 • to 5.4. - pe 6.4.2018 Helsinki
 • to 12.4. - pe 13.4.2018 Tampere

3. Miten jännite syntyy

 • to 23.8. - pe 24.8.2018 Kuopio
 • to 30.8. - pe 31.8.2018 Helsinki
 • to 6.9. - pe 7.9.2018 Tampere

4. Kuinka siitä selviydytään

 • to 25.10.- pe 26.10.2018 Helsinki
 • to 8.11. - pe 9.11.2018 Tampere
 • to 15.11. - pe 16.11.2018 Kuopio

5. Miten tarina päätetään

ma 10.12.2018 kaikkien ryhmien yhteinen loppuseminaari Helsingissä

Kouluttajana Päivi Rahmel

Koulutuskokonaisuuden vetäjänä on tarinateatterikouluttaja, pitkäaikaisesti teatteri-ilmaisun koulutusta johtanut ja kehittänyt Päivi Rahmel. Päivi toimii Metropoliassa soveltavan draaman lehtorina. Hän on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri (luokanopettaja), työnohjaaja sekä psykodraama- ja tarinateatterikouluttaja.

Katso video Päivin ajatuksista pikahaastattelussa - "Mikä on tärkeää?" (m4v)

Tutustu myös TOIVO-koulutukseen, jossa Päivi on mukana vastuukouluttajana.

Päivi Rahmel.

Haku koulutukseen

Koulutuksen hakuaika on päättynyt. Hakijoita oli 113. Hakijoille on ilmoitettu haun tuloksista.

Hae koulutukseen e-lomakkeella 15.9.-31.10.2017. Hakijoille ilmoitetaan hakuajan päätyttyä, mahtuvatko he mukaan koulutukseen. Hakijan tulee täyttää OPH:n kriteerit koulutuksen kohderyhmästä.

Kuhunkin koulutusryhmään valitaan 16-20 opiskelijaa. Mikäli hakija ei mahdu ensisijaisesti toivomaansa ryhmään, tarjotaan hakijalle mahdollisuuksien mukaan hakijan toissijaiseksi asettamaa ryhmää. Kannattaa siis hakiessa merkitä itselleen myös toissijainen ryhmä, mikäli haluaa päästä varmemmin mukaan koulutukseen.

Koulutus on OPH:n rahoittamaa Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutusta, ja siten osallistujalle maksutonta. Mahdollisista sijais-, majoitus- ja matkakuluista vastaa kuitenkin osallistujan työnantaja tai osallistuja itse.

Lisätietoa

Kaisu Kiventaus
kaisu.kiventaus [at] metropolia.fi
p. 040 1842 449