Uudet osaamispolut energia-alalle

Tervetuloa opiskelemaan maksuttomia koulutuskokonaisuuksia, joiden aiheet liittyvät energia-alaan, kiinteistö- ja rakennusalaan sekä talotekniikkaan! Täydennyskoulutuksissamme opit ajantasaista ja uutta tietoa erilaisista tulevaisuuden ja nykypäivän tekniikoista sekä uusiutuvista energiamuodoista. Jatkuvan oppimisen periaatteiden mukaisesti haluamme tarjota uutta tietoa ja oppeja henkilöille, jotka jo työskentelevät energia-, kiinteistö- tai rakennusalalla kuin myös henkilöille, jotka vasta tutustuvat kyseisiin aloihin!

Opi uutta energia-alasta, talotekniikasta sekä kiinteistö- ja rakennusalasta!

Tule mukaan opiskelemaan ja tutustumaan niin energia-alaan kuin laaja-alaisesti rakennetun ympäristön alaan. Koulutustemme aiheita ovat mm. aurinkosähköjärjestelmät, lämpöpumput, yleisesti energiajärjestelmät sekä energiasiirtymä tai esimerkiksi kiinteistöautomaatio. Katso alta mitä koulutuksia on tällä hetkellä tarjolla.

Tarjoamme lyhyitä koulutuskokonaisuuksia, joita voit suorittaa joustavasti työn ja muun elämän ohessa. Tukenasi ovat modernit digitaaliset alustat ja osaava opettajakunta. Koulutukset on tarkoitettu jo työelämässä oleville, työelämän ulkopuolella oleville tai jossain muussa oppilaitoksessa kuin Metropoliassa tutkinto-opiskelijana opiskeleville.

Koulutukset ovat maksuttomia ja niiden pituus vaihtelee 5 opintopisteestä 15 opintopisteeseen.

Lue lisää hankkeen ajankohtaisista asioista

Koulutukset

Tulevat koulutukset

Lämpöpumput ja niiden käyttöönotto asuinrakennuksissa

Bannerikuva koulutukselle Lämpöpumput

Keväällä 2024, ilmoittautuminen päättynyt
Lue lisää koulutuksesta

Aurinkosähköjärjestelmien asennus (10–12 op)

Bannerikuva koulutukselle Aurinkosähköjärjestelmien asennus

Keväällä 2024, ilmouttautuminen on päättynyt
Lue lisää koulutuksesta

Kiinteistöautomaatio ja energiatehokkuus (5 op)

Bannerikuva koulutukselle Kiinteistöautomaatio

Syksyllä 2024, lisätietoa luvassa myöhemmin


Meneillään olevat koulutukset

Projektinhallinta uusiutuvan energian alalla (13 op)

Opiskelijat tekevät yhdessä projektityötä.

Syksyllä 2023, täynnä

Lue lisää koulutuksesta


Menneet koulutukset

Energiajärjestelmät ja energiasiirtymä tänään (5 op)

Opiskelijat tekevät tehtäviä.

Syksy 2023

Lue lisää koulutuksesta

Aurinkosähkön opintokokonaisuus (5 op)

Kaksi opiskelijaa tutkii LVI-järjestelmää.

Kevät 2023

Lue lisää koulutuksesta

Kiinteistöautomaatio ja energiatehokkuus (5 op)

Kaksi opiskelijaa tutkii LVI-järjestelmää.

Syksy 2023

Lue lisää koulutuksesta

Tilaa uutiskirje ja kuulet koulutuksistamme ensimmäisenä

Uutiskirjeen mainoskuva

Haluatko pysyä kartalla tulevista koulutuksista, tietää milloin ilmoittautuminen koulutuksiin avautuu tai kuulla muuta koulutuksiin liittyvää? Uutiskirjeen avulla saat tiedon suoraan sähköpostiisi uunituoreena.

Tilaa uutiskirje (e-lomake)

Hankkeen uutiset ja blogit

Lyhytkoulutus vei uusille urille – Samuli Saarelainen löysi työpaikan aurinkoenergian parista

Samuli Saarelainen osallistui viime keväänä Uudet osaamispolut energia-alalle-hankkeen järjestämään Aurinkosähkön opintokokonaisuuteen. Koulutuksessa tutustuttiin energiajärjestelmiin yleisesti, energiasiirtymään, aurinkosähkön perusteisiin sekä aurinkosähköjärjestelmien asentamiseen. Samuli oli töissä ohjelmistoalan yrityksessä, mutta oli jo jonkin aikaa haaveillut uusista urista. Hän oli seuraillut energia-alan murrosta innolla ja pohtinut energiamurroksen mukanaan tuomia muutoksia jo parin vuoden ajan omalla vapaa-ajallaan.

Samuli löysi hankkeen tarjoaman koulutuksen, haki ja pääsi mukaan oppimaan lisää aurinkoenergiasta. Tämä oli alkusysäys sille, että Samuli voi nyt sanoa toimivansa uudessa työpaikassa, jossa hän työskentelee yrityksille ja kuluttajille suunnatun sovelluksen kehityksessä ja kaupallistamisessa. GEF Vision mahdollistaa mm. aurinkosähkön mahdollisimman tehokkaan hyödyntämisen ja kulutusohjauksen mobiilisovelluksella.

Samuli kokee, että kevään koulutusjakso vauhditti osaltaan hänen alanvaihtoaan. Koulutuksen aikana hän oppi lisää tietoa aurinkosähköstä, aurinkovoimaloiden tekniikoista, perusteet aurinkovoimaloiden asennukseen liittyvistä asioista sekä ennen kaikkea aurinkovoiman hyödyistä. Lisäksi Energiajärjestelmät ja energiasiirtymä tänään -jakso avasi nykyistä energiakenttää ja vihreän siirtymän mukanaan tuomaa energia-alan tilannetta. Nykyään energiantuotannossa fossiilisista polttoaineista pyritään eroon ja panostamaan uusiutuviin energiamuotoihin.

Kohti uutta työpaikkaa

Koulutus lisäsi mielenkiintoa alalle ja sen pohjalta Samuli alkoi seurata avoimia työpaikkoja. Hän päätyi hakemaan kevään koulutuksen aikana kahteen eri työpaikkaan, joista toinen tärppäsi. Työnantaja oli vakuuttunut hänen aikaisemmasta kokemuksestaan ohjelmistoalalla sekä tuoreesta aurinkosähköjärjestelmien koulutuksesta. ”Kokonaisuutena voisi todeta, että näillä kaikilla on ollut iso merkitys siihen, että istutaan nyt tässä ja olen saanut uuden työpaikan”, Samuli sanoo.

Kevään koulutukseen kuten muihinkin Uudet osaamispolut energia-alalla -hankkeen koulutuksiin kuuluu lisäksi uraohjaus. Samuli kokee uraohjaajan kanssa käydyt keskustelut hyödyllisiksi. Lisäksi uraohjaukseen kuuluvan urasuunnitelman kirjoittaminen ja läpikäyminen uraohjaajan kanssa lisäsi näkökantoja sille, mitä asioita tulisi kehittää nykyisessä tilanteessa, jotta urasuunnitelma voisi konkretisoitua. ”Kyllähän se vahvistaa ja antaa uskoa sille, että tämä minun valintani ja tekeminen on ihan oikeasti menossa oikeaan suuntaan”, Samuli myöntää.

Uraohjaaja Sari Ollikainen toteaakin, että uraohjauksen tehtävänä on selkiyttää omia uratoiveita ja -suunnitelmia sekä nostaa esiin kouluttautujan unelmia ja haaveita tulevaisuuden urasta. Lisäksi uraohjaajan kanssa voidaan tehdä konkreettisia asioita kuten käydä CV:tä tai hakemusta läpi.

Samuli pohtii oman arvomaailmansa muutosta hänen urahistoriansa aikana. Nuorempana hän ei miettinyt energiankulutusta tai hiilijalanjälkeä juurikaan, mutta mitä pidempään hän on työskennellyt, sitä enemmän hänelle on tullut merkitykselliseksi selvittää asioiden kauaskantoisia vaikutuksia sekä energiankulusta. ”Kyllä täytyy sanoa, että olen vähän siinäkin asiassa niin kuin alanvaihtaja, kaksikymppisenä ei todellakaan olleet ilmastonmuutosasiat merkityksellisiä, vaan silloin kaikki muu oli tärkeämpää.” Hän kertoo työskennelleensä nuorempana autoteollisuudessa ja heränneensä silloin siihen ajatukseen, että ei halua tuottaa maapallolle enempää päästölähteitä. ”Omalla tekemisellä on yllättävänkin isot vaikutukset ja sieltä se arvomaailma on muuttunut ja se näkyy nykyään niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin ja tavallaan kaikessa omassa toiminnassa”, Samuli summaa.

Kanssaoppiminen tärkeässä roolissa uuden oppimisessa

Kevään aurinkosähkökoulutukseen kuului lisäksi ryhmätöiden tekemistä ja lähiluentoja. Muiden kurssilaisten kanssa verkostoituminen ja kahvitauoilla jutteleminen lisäsivät kiinnostusta alasta ja avasivat mahdollisuuksia uusille ajatuksille. ”Nämä kahvikeskustelut olivat ehdottomasti lähipäivien suola”, sanoo Samuli. Hän kertoo, että muutaman kurssikaverin kanssa he alkoivat pyöritellä jopa yrityksen perustamisajatuksia, mutta hänen osaltaan ajatus jäi uuden työpaikan tultua mukaan kuvioihin. ”Kurssikavereilta oppi lisää alasta, ja se oli varmasti kimmoke, minkä takia sain kevään kursseista niin paljon itselleni”, hän kiteyttää.

Samuli kokee, että lyhyelläkin koulutuksella voi pysyä kartalla alan ajankohtaisista asioita. Hän toteaakin, että ei tarvitse tehdä opiskelun kannalta 2–3 vuoden sitovaa suunnitelmaa, vaan itsensä kehittämiseen riittää lyhyempikin aika. Tärkeimmäksi hän nostaa kuitenkin oman halun lähteä kokeilemaan ja opiskelemaan uutta: ”Kyllä itsellä pitää olla se tietty tahtotila saada se muutos aikaiseksi.”

Samuli on osallistunut lisäksi tänä syksynä hankkeen Projektinhallinta uusiutuvan energian alalla -koulutukseen ja kokee, että luennot ovat olleet inspiroivia ja projektinjohtamiseen on pureuduttu ensin yleisellä tasolla ja sen jälkeen siirrytty tutustumaan itse tekniikoihin. Koulutuksen aikana käydään läpi tuulivoima-, aurinkoenergia- ja lämpöpumppuprojektien läpiviemistä sekä yleistä projektinhallintaa.

Myös Metropolian Myllypuron kampus saa kehuja Samulilta. Myllypuron kampuksen rakentamisessa on otettu energia-asiat huomioon esimerkiksi katolla olevien aurinkopaneelien muodossa. Kampusrakennus itsessään on toteutettu suunnitteluajankohdan matalaenergiarakentamisen ja kestävän rakentamisen periaatteilla.
____

Uudet osaamispolut energia-alalle-hankeen rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta ja sen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Yritys, tarjoa harjoittelupaikkaa ja kerro koulutustarpeesi

Onko yrityksessäsi tarve uusille osaajille? Hankkeen tarkoituksena on kouluttaa monipuolisia osaajia nopeasti työelämään vastaamaan energia-alan osaajapulaan. Uudet tekijämme tarvitsevat työharjoittelupaikan, jossa he voivat viedä opit käytäntöön ja jonne voisi parhaassa tapauksessa työllistyä koulutuksen jälkeen.

Opiskelijat tulevat mukaan monenlaisilla taustoilla ja mukana voi olla sekä teknisempiä osaajia että esimerkiksi myyntityöstä tai hallinnosta kiinnostuneita, joilla on taustalla aiempaa koulutusta. Työtehtävät voivat olla esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmien asennukseen, projektin johtoon, erilaisten energiaratkaisujen myyntiin, energianeuvontaan tai hallinnollisiin töihin liittyviä.

Kerro meille yrityksesi tarpeista ja voimme räätälöidä koulutusta sen mukaan. Ilmoita myös, jos yrityksesi voisi tarjota työharjoittelupaikan hankkeen koulutusten yhteyteen.

Ota rohkeasti yhteyttä projektiasiantuntijaamme!

Erilaisia työnimikkeitä energia-alalle

Tietoa Uudet osaamispolut energia-alalle -hankkeesta

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa jatkuvan oppimisen periaatteiden mukaisesti energia-alan täydennys- ja muuntokoulutusta, joka räätälöidään koulutettavan aiemman osaamisen mukaan. Koulutukseen tuleville kootaan eri osaamiskokonaisuuksista sopiva polku, jota kulkemalla koulutettava pääsee uraohjaajan tuella ja hankkeen aikana muodostettujen verkostojen avulla nopeasti työelämään.

Kohderyhmä

Koulutuksen pääasiallisina kohderyhminä ovat henkilöt, joilla on aiempaa työkokemusta tai opintoja energia-alalta, vihreästä siirtymästä kiinnostuneet alanvaihtajat, sekä ei-koulutusta vastaavassa työssä olevat tai maahanmuuttajat, joilla on esimerkiksi jo valmiiksi kaupallista osaamista, osaamista palvelumuotoilusta tai jotain energia-alalle soveltuvia teknisiä taitoja ja opintoja.

Rahoituksesta

Koulutus on rahoitettu Euroopan unionin elpymis- ja palautumistukivälineellä (RRF), joka on EU:n elpymisvälineen (Next Generation EU) suurin ohjelma. Rahoituksen on myöntänyt Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus. Palvelukeskus edistää työikäisten osaamisen kehittämistä ja osaavan työvoiman saatavuutta. Palvelukeskuksen toimintaa ohjaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö.

Uudet oppimispolut energia-alalle logo
Jotpan rahoittaja logo
NextGeneration logo

Yhteystiedot

Taina

Yritysyhteistyö

  • Taina Rautiainen
  • Projektipäällikkö
  • taina.rautiainen [at] metropolia.fi (taina[dot]rautiainen[at]metropolia[dot]fi)
  • Puhelinnumero: 050 345 2754

Sari

Uraohjaus

  • Sari Ollikainen
  • Uraohjauksen asiantuntija
  • sari.ollikainen [at] metropolia.fi (sari[dot]ollikainen[at]metropolia[dot]fi)
  • Puhelinnumero: 050 592 4458

Antti

Koulutusten sisällöt ja opetus

  • Antti Tohka
  • Yliopettaja
  • antti.tohka [at] metropolia.fi (antti[dot]tohka[at]metropolia[dot]fi)