Väyläopinnot ovat vaihtoehtoinen reitti tutkinto-opiskelijaksi. Konservoinnin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon väyläopinnot sisältävät 15 opintopistettä tutkintokoulutuksen pakollisia opintoja. Opiskelu tapahtuu yhdessä tutkinto-opiskelijoiden kanssa.
Sisältö
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tavoitteena on kehittää työelämän edellyttämiä tietoja asianomaiselta alalta sekä syventää ja laajentaa tarvittavia teoreettisia tietoja alan vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimista varten. Opintosisältöihin kuuluu mm. seuraavia teemoja ja kokonaisuuksia:
- Akateeminen kirjoittaminen
- Akateemisen tiedonhallinnan perusteet
- Kriittinen tiedonhaku ja -hallinta
- Museologia
- Museotyö ja kulttuuriperinnön suojelu
- Kestävän kehityksen periaatteet
Opiskelijalle muodostuu laaja-alainen kuva konservoinnin alasta, sen asemasta työelämässä ja alan yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä valmius alan tutkimustiedon ja ammattikäytännön kehityksen seuraamiseen ja erittelyyn. Opintojen aikana analysoidaan myös omaan alaan vaikuttavien muiden yhteiskunnallisten teemojen merkitystä. Opiskelijaa valmennetaan elinikäiseen oppimiseen ja jatkuvaan oman ammattitaidon kehittämiseen mm. työelämässä vaadittavaan hyvään viestintä- ja kielitaitoon. Tavoitteena on, että opintojakso edistää opiskelijan kykyä toimia itseohjautuvasti sekä kehittää opiskelijan kriittistä ajattelua.
Konservoinnin ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon keskeisiä sisältöalueita ovat:
- Kulttuuriperintöalan tuntemus ja kehityksen seuraaminen
- Konservointialan toimintakentän tutkimus ja kehityksen seuraaminen
- Konservointialan tutkimustiedon ja ammattikäytänteiden kehityksen seuraaminen ja analysointi
- Valmius elinikäiseen oppimiseen ja jatkuvaan oman ammattitaidon kehittämiseen
Kenelle
Konservoinnin YAMK:n väyläopinnot 15 op sopivat sinulle, jos
- olet kiinnostunut konservoinnin YAMK:n tutkinto-opinnoista ja alasta
- sinulla on Konservaattori AMK -tutkinto, muu suomalainen konservointialan korkeakoulututkinto tai ulkomainen konservointi- tai restaurointialan korkeakoulututkinto, joka antaa tutkinnon myöntämismaassa hakukelpoisuuden EQF tasoa 7 vastaavaan Master- tutkintoon
- haluat jatkaa AMK-tutkinnon jälkeen suoraan YAMK-opintoihin, ennen työkokemusvaatimuksen täyttymistä
Kun olet suorittanut väyläopinnot 15 op, voit hakea Konservoinnin YAMK:n tutkinto-opiskelijaksi erillishaussa Haku Metropolian avoimen AMK:n opintojen perusteella. Jos sinut hyväksytään tutkinto-opiskelijaksi, väyläopinnot hyväksiluetaan osaksi tutkinto-opintoja ja jatkat opiskelua saman ryhmän mukana.
Huomioithan, että sinun pitää suorittaa kaikki väyläopinnot hyväksytysti ennen kuin voit hakea tutkinto-opiskelijaksi. Väyläopintojen suorittaminen ei automaattisesti takaa pääsyä tutkinto-opiskelijaksi.
Toteutus
Lähiopetuspäiviä on 2 päivää kuukaudessa. Opetus on pääasiassa arkisin päiväaikaan.
Hinta ja maksaminen
Konservoinnin YAMK:n väyläopintojen (15 op) hinta: 225 euroa (15 € / opintopiste)
Tutustu avoimen AMK:n maksu- ja peruutusehtoihin
Ilmoittautuminen polkuopintoihin
Opiskelijat valitaan väyläopintoihin ilmoittautumisjärjestyksessä kunnes paikat on täytetty. Ilmoittautumisaika on 3.6.2025 klo 08.00 - 7.8.2025 klo 23.59.
Ilmoittaudu Avoimen AMK:n ilmoittautumisjärjestelmässä
Yhteystiedot
Koulutussuunnittelija Mika Rintala
laura.kivisto [at] metropolia.fi (mika[dot]rintala[at]metropolia[dot]fi)
Väyläopintojen aloitus Metropoliassa
Tervetuloa opiskelemaan väyläopintoja Metropoliaan!
Lue alta kaikki Metropolian väyläopiskelijoita koskevat yhteiset ohjeet sekä omaa ryhmääsi koskevat ohjeet.
Metropolian käyttäjätunnukset hankitaan itsenäisesti pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla opintojen alkaessa, usein jo ennen opintojen aloitusinfoa tai perehdytyspäiviä.
Katso tietohallinnon sivustolta ohjeet käyttäjätunnuksien aktivoimiseen.
Mikäli olet ilmoittautunut avoimen opintoihin heikosti tunnistautuneena, täytyy sinun käydä opiskelija- ja hakijapalveluiden toimipisteellä tunnistautumassa vahvasti, jolloin saat käyttäjätunnukset.
Lukkarikoneesta näet aina ajantasaiset lukujärjestykset. Lukujärjestyksiä kannattaa seurata opintojen aikana.
Oman ryhmäsi lukujärjestyksen löydät ryhmätunnuksella, joka kerrotaan joko oman ryhmäsi aloitusohjeissa tai aloitusinfotilaisuudessa.
Katso ohjeet Lukkarikoneen käyttöön.
Avoimen amk:n opiskelijat eivät ilmoittaudut toteutuksille itse, vaan sinut on ilmoitettu jo toteutuksille.
Opintoihisi liittyvä viestintä tapahtuu OMA-intranetin työtiloissa sekä tulee Metropolian sähköpostiisi, jonka saat tunnusten luomisen yhteydessä. Seuraa metropolia.fi-sähköpostia aktiivisesti! Sähköpostiin pääset osoitteessa mail.metropolia.fi.
Opettajat viestivät pääsääntöisesti opintojaksojen OMA-työtilojen kautta. Mikäli opintojaksolla käytetään OMA-työtilan sijaan muita työskentelyalustoja, esim. Moodle, opettaja informoi tästä.
Seuraa myös Metropolian OMA-intranetin yleistä tiedotusta.
Metropolia on järjestänyt avoimen väyläopiskelijoille erillisen ateriaedun, koska avoimen AMK:n opiskelijat eivät ole oikeutettuja Kela-tuettuun ruokailuun.
Ateriaetu on ravintolakohtainen eikä koske Arabian kampuksen opiskelijaravintolaa.
Ateriaetuun oikeuttavat Tuudo-mobiilisovelluksen punainen opiskelijakortti tai opiskelutodistus, jonka voi noutaa opiskelija- ja hakijapalveluiden toimipisteeltä tai tilata sähköpostitse osoitteesta opiskelijapalvelut [at] metropolia.fi (opiskelijapalvelut[at]metropolia[dot]fi) opintojen alkaessa.
Tuudo on mobiilisovellus, jonka kautta voit käyttää sisältöjä Metropolian eri verkkopalveluista kätevästi älypuhelimellasi.
Tuudosta näet myös esim. tiedotteet, lukujärjestyksesi, opintosuoritukset ja päivän ruokalistat.
Käy hakemassa Tuudo puhelimesi sovelluskaupasta maksutta ja ota se käyttöön
Mikäli haluat suorittaa lisäopintoja väylän opintojen lisäksi, voit ilmoittautua avoimen tarjontaan ilmoittautumisjärjestelmässä. Huomioi etteivät lisäopinnot mene päällekkäin väylän opintojen kanssa.
Väyläopiskelijat voivat myös osallistua CampusOnline-opintoihin (muiden ammattikorkeakoulujen tarjontaan). Lisätietoja opinnoista saa tutkinnosta.
Mikäli olet valinnut opintojesi maksutavaksi laskutuksen, opinnot laskutetaan kahdessa erässä. Ensimmäinen lasku lähetetään opintojen alkaessa. Toisen erän lasku lähetetään noin neljä kuukautta opintojen alkamisen jälkeen.
Tutustuthan myös Metropolian avoimen ammattikorkeakoulun maksu- ja peruutusehtoihin.
Mikäli osoitteesi muuttuu opintojen aikana, ilmoitathan siitä sähköpostitse avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi)
Avoimen väyläopinnot suoritettuasi voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen amk:n opintojen perusteella. Opiskelija huolehtii itse, että on tietoinen hakuajoista. Tutustu hakuohjeisiin.
Voit halutessasi hakea tutkintoon myös normaalin yhteishaun kautta opintojesi aikana. Mikäli tulet avoimen opintojesi aikana valituksi tutkinto-opiskelijaksi, ilmoita asiasta avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi).
Mahdolliset toisen lukukauden opinnot hyvitetään tässä tilanteessa.
Avoimen AMK:n sivuilta ja OMA-intranetistä löydät tärkeää tietoa opiskelusta. Alla yhteystietoja aihepiireittäin:
- Katso opintojesi vastuuhenkilön tiedot tämän osion alapuolelta opintokohtaisista ohjeista.
- Opintojakson sisällöt ja suorittaminen: ko. opintojakson opettaja
- Haku tutkinto-opiskelijaksi Metropolian avoimen amk:n opintojen perusteella ja muut hakuasiat: hakijapalvelut [at] metropolia.fi (hakijapalvelut[at]metropolia[dot]fi)
- Opintosuoritusotteen voi tulostaa ja opiskelutodistuksen voi tilata OMAn opiskelijan työpöydän eOpiskelijapalveluista
- Muu yleinen neuvonta, maksujen hyvitykset, tukihakemukset: avoinamk [at] metropolia.fi (avoinamk[at]metropolia[dot]fi)
- Tietotekniset ongelmat: Opiskelijan selviytymisopas tietohallinnon ohjesivustolla sekä helpdesk [at] metropolia.fi (helpdesk[at]metropolia[dot]fi)
Konservoinnin YAMK-väyläopintojen aloitusohjeet
Opinnot alkavat yhteisellä orientaatiolla tutkinto-opiskelijoiden kanssa 21.8.2025 klo 9.15 Metropolian Arabian kampuksella (Hämeentie 135D). Ensimmäinen opetuskerta on heti sen jälkeen klo 10.00-15.30.
Opetus alkaa 21.8. klo 9.15. Syksyn kontaktiopetuskertoja on seuraavasti:
21.8. klo 9.15-15.30
22.8. klo 9.15-15.30
25.9. klo 9.15-15.30
26.9. klo 9.15-15.30
23.10. klo 9.15-15.30
24.10. klo 9.15-15.30
27.11. klo 9.15-15.30
28.11. klo 9.15-15.30
18.12. klo 9.15-15.30
19.12. klo 9.15-15.30
Opintojaksot:
K000GD51-3001 Kulttuuriperinnon arvokeskustelu ja tutkimus
K000GH95-3001 Museologia
XX00EJ16-3123 Tutkimusmenetelmät ja -valmiudet