Tavoitteenamme on olla edelläkävijä robotiikan ja uusien teknologioiden hyödyntämisessä. Robotiikka on läpileikkaavana teemana kaikissa Metropolian innovaatiokeskittymissä.

The Garage on kehitteillä oleva innovaatioalusta, jossa yritykset ja opiskelijat kohtaavat ja kehittävät yhdessä uusia robotiikan innovaatioita. 

 

 

 • Lisäämme robotiikan avulla ihmisten turvallisuutta ja hyvinvointia helpottamalla heidän arkeaan.
 • Yhdistämme robotiikassa automaation, muotoilun, liiketalouden ja sosiaali- ja terveyspalvelujen käyttäjien näkökulma.
 • Kasvatamme osaajien verkostoa kehittämään uusia tekniikoita ja palveluratkaisuja.
 • Etsimme rohkeita yhteistyökumppaneita, kuten palveluntuottajia, teknologiayrityksiä, rahoittajia ja tutkijoita luomaan kanssamme käyttäjää hyödyttävää robotiikkaa.
 • Löydämme yhdessä käyttäjien kanssa kokeilujen kautta robotiikan käyttömahdollisuuksia. 

 

 

 • Robotiikan uudet sovellukset

  Metropoliassa kehitetään ja sovelletaan Industry 4.0 -teknologiaa. Cobotit, Autonomiset liikkuvat robotit, Digital Twin -teknologia, Tekoäly ja koneoppiminen automaatiossa sekä VR/AR/Holodeck ovat uusia sovelluksia, joita hyödynnetään niin opetuksessa kuin erilaisissa hankkeissa.

 • Palvelurobotiikka

  Metropolia tutkii ja kehittää hyvinvointi- ja terveysalan palvelurobotiikkaa. Palvelurobotiikalla käsitetään ihmisiä avustavia robotteja, jotka ovat loppukäyttäjien kanssa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Robotit voivat tuottaa vuorovaikutuksen lisäksi myös fyysisiä palveluita.

Robotiikkaan liittyviä videoita

Hankkeet

 • Roboreel - Robotiikasta resilienssiä ja elinvoimaa

  Hanke tunnistaa teollisuus- ja logistiikkayritysten haasteita robotiikan ja ohjelmistorobotiikan hyödyntämisessä sekä lisää henkilöstön ja yritysten osaamista tulevissa muutoksissa.

  Lue lisää Roboreel-hankkeen sivuilta

 • PalRob - Palvelurobotiikan virtuaalinen innovaatioalusta

  Hankkeessa luodaan mahdollisuudet hyvinvointialan palvelurobotiikan kehittämiselle siten, että kuka tahansa kiinnostunut voi innovoida uudenlaisia palveluita ja robottisovelluksia, joista voidaan jalostaa uutta liiketoimintaa.

  Lue lisää PalRob-hankkeesta

 • Digi-Salama -hanke

  Digi-Salama -hankkeessa toteutetaan Uudenmaan pk-yrityksissä ketteriä Salamaprojekteja viidessä, digitaalisessa Industry 4.0 -teemassa. Salamaprojekteja toteutetaan yhteensä 25 kappaletta. Projektit tehdään Vantaan Elinvoimaohjelman Kärkiklusteri -toimialoilla: logistiikka, elintarvike, kiertotalous, kiinteistö ja korkean osaamisen tuotanto. 

   

   

Robologi-blogi

02.10.2019

Saimme tehtäväksemme Nao-humanoidirobotin ohjaamisen koko perheen tv-ohjelmassa “Mitä lapsesi tekisi?” Kuvausprojektit ovat minulle ja lehtori Timo Tuomiselle täysin vieraita, joten keikka oli jo siinäkin mielessä kiinnostava. Ohjelman tuottajana toimi ITV Studios Finland. Robotti oli mukana useassa...

Mitä lapsesi tekisi? Entä Nao?

 

13.05.2019

Tsekin kielen sana robota tarkoittaa taksvärkkiä, ilmaista työtä ja raatamista. Kirjailija Karel Čapek otti sanan käyttöön veljensä Josefin suosituksesta näytelmäänsä R.U.R. ja liitti siten nimensä ikiajoiksi robotiikan historiaan. Vuonna 1920 ilmestyneestä näytelmästä robotti levisi vähitellen...

Synnyttävätkö robotteja unelmat, osingot vai ihmisten tarpeet?

 

12.04.2019

Paro on japanilaisen professori Takanori Shibatan kehittämä hyljerobotti, ja se on tarkoitettu terapia- ja hoivarobotiksi. Paro on valittu kahdesti maailman terapeuttisimmaksi robotiksi Guinness World Recordsin mukaan. Paro on käytössä Suomen lisäksi ainakin Tanskassa...

Tunnetko jo Paron?

 

 • Robotiikkaa twitterissä

  ReelRobo TwitterissäOta yhteyttä:

Päivi Haho

Päivi Haho
p. +358 40 167 7990
paivi.haho metropolia fi

Timo Tuominen
p. +358 40 352 7335
timo.tuominen@metropolia.fi 

 

 

Yhteistyökumppanimme

Helsingin kaupunki.
Espoon kaupunki.
Kone.
Vantaan kaupunki.
Omron.
Sipoon kunta.
Murata.
SKS Group.
Kavo Kerr.
Beckhoff.
Laurea-ammattikorkeakoulu.
Tampereen ammattikorkeakoulu.
Aalto Yliopisto.
Amsterdam_University.
suomen_robotiikkayhdistys.