SuperTeam-turnauksessa näyttäytyi keksijä- ja innovaatiohenki parhaimmillaan

23.03.2017

Metropolian ja Omnian opiskelijoiden yhteinen SuperTeam-turnaus huipentui viime viikolla Espoon Ison Omenan palvelutorin lavalle – Superteam Grande Finaleen. Opiskelijat ovat monialaisissa ja moniasteisissa ryhmissä kehittäneet kuuden viikon ajan innovaatioita yritysten antamiin haasteisiin. Finaalissa ryhmät esittelivät innovaationsa yleisön ja innovaatiotuomariston edessä ja parhaat palkittiin.

”Tiimejä palkittiin sekä parhaista ratkaisuista että innovaatiokompetenssien kehittymisestä”, kertoo Laura-Maija Hero. Hän vetää Metropoliassa Teiniminnotalkoot-hanketta, jossa kehitetään uusia malleja monialaiseen ja moniasteiseen toimintaan. Superteam-turnaus oli osa hankkeen toimintaa. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR.

Turnauksen päätteeksi Grande Finalessa esiteltiin kolmetoista uutta innovaatiota. Esimerkiksi syke- ja aktiivisuusmittareita valmistavan Polarin haasteessa opiskelijat etsivät uusia sovelluksia älykellolle, erityisesti liikunnallisesti passiivisten nuorten aktivoimiseksi. Tämän haasteen voitti innovaatio, joissa aktiivisuusrannekkeeseen liitettyjen viikkohaasteiden avulla aktivoidaan nuoria liikkumaan.

Pohjoismaiden suurin käsityölankojen valmistaja Novita taas etsi yhteistyössä Polarin kanssa uutta langankuluttajan kohderyhmää. Opiskelijaryhmät olivat keksineet huimia ideoita miten esimerkiksi pelillisyyttä, tubettajia tai uusia appseja voi ottaa mukaan neulomiseen. Tiukan kisan tässä haasteessa voitti sovellus, joka avustaa innovatiivisesti ja helposti sukan kutomisen saloihin.

Kilpailussa palkittiin myös tiimi, jolla oli eniten nähtävissä innovaatiokompetenssin kasvua. ”Olemme oppineet erityisesti markkinoinnillista ajattelua. Lisäksi meillä oli hyvä tiimihenki, joka kehittyi koko ajan”, PolarMcPolarBears -tiimin opiskelijat kuvasivat.

Koko turnauksen voiton vei tiimi Red Royals, joka kehitti projisointitekniikkaa soveltavan toteutuksen, jonka avulla voidaan lisätä liikkuvaa ja leijuvaa kuvaa esimerkiksi tapahtumissa. ”Voittajatiimillä oli keksijä- ja innovaatiohenkeä parhaimmillaan”, totesi tuomariston jäsen ja yksi Ultrahackin perustajista Mikko Järvilehto. Tiimi toimi hyvin yhdessä ja panosti osaamisen kehittymiseen. Voittajat palkittiin Polarin älykelloilla. He saivat lisäksi liput seuraavaan Ultrahack-tapahtumaan, joka avaa mahdollisuuksia päästä verkostoitumaan startuppeihin tai jopa uusiin sijoittajiin!

Loppusanoissaan tuomariston jäsen Ola Sundell Hub13:sta totesi kuinka Suomesta puuttuu innovaatiojohtamisosaamista. Tällaiset oppimistapahtumat avaavat opiskelijoille aivan uutta näkemystä innovaatio-osaamiseen, jota varmasti tarvitaan myös tulevaisuuden työelämässä.

Superteamin monialaisiin ryhmiin kuului kulttuurituotannon, digitaalisen viestinnän ja tekstiilisuunnittelun opiskelijoita Metropoliasta sekä liiketalouden, vaatetusalan, viheralan, media-alan sekä metallialan opiskelijoita Omniasta.

Turnauksessa Omnian ja Metropolian yhteistyökumppaneina toimivat Novita, Polar, Airo Island, Arctic 15, Kansallisteatteri ja Fivr ry. Kaikkiin haasteisiin sisältyi uutta ajattelua ja tekniikkaa, robotisaatiota ja AR- (lisätty todellisuus, augmented reality) sekä VR-tekniikkaa (virtual reality).

Kaikkiin turnauksessa tuotettuihin innovaatioihin sekä palkittuihin tiimeihin voit tutustua täällä.

Turnauksen takana Metropolian TeiniMINNOtalkoot -hanke

SuperTeam-turnaus oli TeiniMINNOtalkoot -hankkeen järjestämä. Hankkeessa kehitetään moniasteista ja monialaista toimintamallia, jolla vahvistetaan nuorten innovaatiokompetensseja, edistetään siirtymiä koulusta kouluun ja koulusta työelämään, lisätään yhteistyötä eri kouluasteiden sekä koulujen ja yritysten välillä. Teiniminnotalkoot-hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ESR ja siihen osallistuu yhteensä 160 opiskelijaa vuoden 2017 aikana.

 

Lue lisää.

 

Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020. Euroopan sosiaalirahasto – Euroopan unioni.