Palvelurobotiikkaa Metropolian opiskelijoiden ja palvelujen käyttäjien ideoimana

23.09.2016

Jokainen Metropolian opiskelija osallistuu opintojensa aikana yhteen innovaatioprojektiin. Metropoliassa työstetään opiskelijoiden voimin siis noin 1000 innovaatiota vuodessa! Yhteistä innovaatioprojekteilla on palvelujen, toimintatapojen, menetelmien tai tuotteiden uudistaminen ja kehittäminen yhteistyössä työelämäkumppaneiden kanssa. Projektin laajuus on 10 opintopistettä ja tänä syksynä painotus opiskelijoiden projekteissa on monialaisuus. Mitä esimerkiksi automaatio-, tieto- ja hyvinvointitekniikkaa opiskelevat saavat aikaiseksi fysioterapiaa, terveydenhoitoa tai vanhustyötä opiskelevien kanssa?

Tänä syksynä kolme projektiryhmää keskittyy Palvelurobotiikkaan. Palvelurobotiikalla käsitetään ihmisiä avustavia sosiaalisia ja sosiaalisesti avustavia robotteja sekä teleoperoitavia robotteja, jotka ovat loppukäyttäjien kanssa sosiaalisessa vuorovaikutuksessa. Robotit voivat tuottaa vuorovaikutuksen lisäksi myös fyysisiä palveluita. Roboteille on ominaista interaktiivisuus käyttäjän kanssa

Kaikissa näissä projekteissa ideoidaan sovellustapoja pienelle Nao-robotille. Nao-robotti on alun perin tarkoitettu opetus- ja tutkimuskäyttöön. Parhaiten se soveltuu palvelurobotiikkaan. Sitä voi käyttää erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, sillä se pystyy tunnistamaan henkilön kasvot. Robotti ei toimi tekoälyllä, vaan sen tekemät asiat tulee ohjelmoida sen sisään erikseen. Nao ei kokonsa vuoksi pysty tekemään fyysistä työtä, mutta sitä on käytetty palvelutaloissa oppaana tai jumppien vetäjänä. Palvelutaloista kuuluneet kokemukset ovat tähän mennessä olleet positiivisia.

Robotti apuna kirjastopalveluissa

Tapiolan kirjasto täyttyi aktiivisista työpajaan osallistujista, joista jokainen paloi halusta kuulla mitä tarkoittaa robotit kirjastoympäristössä. Moni halusi myös nähdä, onko oikea robottikin paikalla. Teemana työpajassa oli aktiiviseniorit, kirjastopalvelut ja palvelurobotiikka. Mukana innovaatioprojektissa ovat Metropolian fysioterapian, geronomian ja automaatiotekniikan opiskelijat.

Innovaatioprojektissa selvitetään mitä pieni Nao-robotti voisi tehdä kirjastossa? Ehkä viihdyttää, auttaa tai opastaa… Projektissa työstetään kirjastolle muutama valmis konsepti ja yksi protokin.

”Senioreidenkin tulee seurata aikaansa ja olla mukana uusissa asioissa eikä jämähtää vanhoihin”, kommentoi yksi senioreista, kun kysyttiin mikä sai hänet tulemaan paikalle.  Aihe on myös ajankohtainen ja mediassakin paljon käsitelty.

Opiskelijat saivat hyviä ideoita siihen mihin robottia voisi käyttää kirjastossa, kuten kirjastonhoitajan apuna, hyllyoppaana tai uutuuskirjojen suosittelijana. Senioreille apua voisi olla siitä, jos Nao neuvoisi tietokoneen tai älypuhelimen käytössä. ”Robottihan ei hermostu, vaikka kuinka monta kertaa kysyisi samaa asiaa”, tilaisuudessa pääteltiin.

Voisiko robotti helpottaa hoitajien työtä palvelukeskuksissa?

Syystien palvelukeskuksessa Helsingissä suunniteltiin henkilökunnan ja kotipalvelun voimin uusia käyttötarkoituksia Nao-robotille. Metropolian opiskelijat vetivät tehokkaan työpajan, jonka tarkoituksena oli lähteä kehittämistyössä liikkeelle käyttäjälähtöisellä tavalla. Vain palvelukeskuksen ja kotihoidon työntekijät pystyvät arvioimaan miten robotti voisi helpottaa heidän työtään.

Kukaan ei tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, joten osallistujia pyydettiin heittäytymään ennakkoluulottomasti ideointiin. ”Tämä onkin yhteistyötä parhaimmillaan, kun saamme kehittää ja suunnitella yhdessä”, Syystien palvelutalossa iloittiin.

Robotti maahanmuuttajien kielten opettajana

Tikkurilan kirjastossa Vantaalla ideoitiin opiskelijoiden voimin kielten opetusta peruskoulua käyville maahanmuuttajille. Yhtenä toiveena oli, että Nao voisi opettaa suomen kielen vaikeaksi koettuja sanoja ja toistaa niitä. Automaatiotekniikan opiskelijoille riitti pähkäiltävää miten robotti koodataan niin, että se pystyy lausumaan sanoja selkeästi ja tarpeeksi kovalla volyymillä.

Robotiikka tulevaisuuden työelämässä

Työpajoissa oltiin huolestuneita viekö robotit ihmisten työpaikat. Voivatko jatkossa robotit korvata kokonaan hoitajat ja hoitotyön inhimillisyyden. Teknologia on apuna vanhustyössä, mutta ei tule korvaamaan ihmistä. Robotti voi olla apuna toistuvissa ja helpoissa töissä ja näin ihmisen resurssi saadaan irrotettua muualle, vaativampiin töihin.

Robottien käyttö johtaa tulevaisuudessa vain työteh­tävien uudelleen jakamiseen. Robotisoituminen synnyttää ihmiselle täysin uusia töitä, joita voi vielä olla vaikea kuvitella. Ihmistä tarvitaan, sillä ihmisen työn valtteina ovat kyky ongelmanratkaisuun ja monimutkaiseen viestintään. (Antti Kauhanen, Uusi työnjako – viisi syytä, miksi robotisoituminen ei johda työn loppumiseen, EVA raportti 2/2016). 

Metropolia Ammattikorkeakoulun tavoitteena on olla edelläkävijä avointen robottialustojen hyödyntämisessä hyvinvointi- ja terveysalan palveluissa. Metropolia AMK:n tavoitteena on osoittaa, kuinka avoimiin robottijärjestelmiin voidaan installoida innovaatioalustan avulla tuotettuja ohjelmistoja ja miten ohjelmat voidaan ottaa käyttöön aitoon ympäristöön.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Päivi Haho
P. 040 167 7990
paivi.haho@metropolia.fi

PalRob-hanke


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Metropolialle 620 000 euron erityisrahoitus XR-teknologian edistämiseen

20.09.2018

Metropolia on saanut opetus-ja kulttuuriministeriön 620 000 euron erityisrahoituksen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintansa (TKI) profiloimiseen XR-teknologiaan. Metropolian tavoitteena on XR-teknologioiden eli lisätyn (AR), virtuaali- (VR) ja yhdistetyn todellisuuden (MR) -t...

Lue lisää

Syksyn yhteishaussa Metropoliaan haki yli 13 000 hakijaa

20.09.2018

Korkeakoulujen syksyn 2018 yhteishaku päättyi keskiviikkona syyskuun 19. päivä klo 15:00. Alustavien tietojen mukaan Metropoliaan haki noin 13 300 hakijaa, joista lähes 5100 on ensisijaisia hakijoita.
Metropolian syyskuun yhteishaun koulutustarjonnassa oli 22 hakukohdetta n...

Lue lisää

10-vuotias Metropolia juhli rennosti neljällä kampuksella – Arabian ja Myyrmäen avajaiset

19.09.2018

Kympin korkeakoulun opiskelijat, henkilöstö ja kumppanit juhlivat yhdessä samanaikaisesti neljällä kampuksella 10-vuotiasta Metropoliaa 18. syyskuuta.
Kampukset sijaitsevat Helsingin Arabiassa ja Myllypurossa, Espoon Leppävaarassa ja Vantaan Myyrmäessä.
Sama...

Lue lisää

Kumppanuus Vahasen kanssa tuo työelämäläheisyyttä opintoihin

17.09.2018

Vahanen-yhtiöt, suomalainen kiinteistö- ja rakennusalan konsulttikumppani, ja Metropolia Ammattikorkeakoulu ovat solmineet yhteistyösopimuksen 12.9.2018. Yhteistyön keskiössä on muun muassa pätevyyksiin tähtäävien valmennusten järjestäminen...

Lue lisää

14.09.2018

Autoalan Keskusliitolta ja Autoalan Ammattikoulutuksen Edistämissäätiöltä lahjoitus tekniikan alalle

Autoalan Keskusliitto (AKL) haluaa panostaa osaamisen kehittämiseen ja suomalaiseen insinöörikoulutukseen uusien osaajien varmistamiseksi alalle. Digitalisaation ja uuden teknologian myötä nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä on tärkeä vahvistaa enti...

Lue lisää

12.09.2018

Leppävaaran Rotaryklubi ry − Alberga Rotaryklubb rf tukee lahjoituksellaan Metropoliaa

Hyvin toimivan yhteistyön kunniaksi Leppävaaran Rotaryklubi teki 4.9.2018 syysseminaarin yhteydessä lahjoituksen Metropolialle. ”Haluamme tukea arvostamaamme korkeakoulua ja yhteistyökumppania nyt, kun valtio maksaa kaikista yksityisistä lahjoituksista vastinrahan. Siksi me...

Lue lisää

11.09.2018

Metropolian varainhankinta edennyt hyvin – lähes miljoona euroa lahjoitettu

Metropolia Ammattikorkeakoulun varainhankinta on edennyt hyvin. Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt lähes miljoona euroa. Lahjoitusten kerääminen käynnistyi loppuvuodesta 2017. Sen tukena on ollut Muutamme maailmaa -kampanja.
Metropolian varainhankintaan kannusteta...

Lue lisää


1 - 7 / 1574

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015