Leppävaaran kampuksella yövyttiin Hackathonin merkeissä

16.10.2018

Metropolian Leppävaaran kampuksella järjestetty Hackathon toi kahden päivän ajaksi yhteen noin kolmekymmentä korkeakouluopiskelijaa ympäri Suomea. Opiskelijoiden tehtävänä oli keksiä uusia avoimen datan sovelluksia startup-yritysten tukemana. Kattoteemana oli älykäs ja kestävä liikkuminen.

Tapahtuman järjestäjä oli EU-rahoitteinen DaaS- Open Data as a Service -hanke, jonka päätavoite on luoda mikro- ja pk-yrityksiä palveleva toimintamalli avointa dataa ja digitalisaatiota hyödyntämällä. Hankkeen koordinaattori on Turun amk ja partnereina, Metropolia amk, Turun yliopisto ja Kaakkois-Suomen amk.

Parhaiden ideoiden kanssa pilottia jatketaan

Avoin data, alustatalous ja digitaalinen uudistuminen ovat jo täällä, mutta avoimen datan hyödyntäminen yritysten liiketoiminnassa on vielä alkutekijöissään. Hankkeessa tuetaan pk-yritysten toimintaa uusien innovatiivisten kokeilujen avulla, jossa yritykset ja korkeakoulut yhteistoiminnallisesti kehittävät uusia tapoja avata, tuottaa, jalostaa ja käyttää avointa dataa. Yhtenä ratkaisuna tähän ovat olleet eri korkeakouluissa järjestetyt Hackathon-tapahtumat. Metropoliassa järjestetty tapahtuma oli ensimmäistä kertaa vastuukorkeakoulujen yhteinen.

“Tapahtumassa on nähty useita rakentavia kehitysideoita, joita on tukenut osaltaan yritysmaailman vahva läsnäolo”, projektitutkija Mikko Vermanen Turun yliopistosta totesi.

”Tosi mahtavaa, että teimme tämän nyt yhdessä. Olemme oppineet paljon toisiltamme. Järjestelyvastuu on ollut ensimmäistä kertaa opiskelijalla. Metropolian opiskelija Eetu Heikkinen järjesti tapahtuman palvelumuotoilun menetelmiä käyttäen. Tämä oli selvästi hyväksi todettu uusi käytäntö. Myös arviointiakin hieman uudistettiin. Nyt opiskelijat saavat valita keskuudestaan voittajat vertaisarviointia käyttäen”, projektipäällikkö Jonna Heikkilä ja koulutus- ja tutkimusvastaava Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta kuvailivat.

”Ensimmäiseksi tapahtumakseni tilaisuus oli itselleni hyvinkin opettavainen. Uskon, että järjestämisestä jäi käteen erittäin hyödyllisiä työkaluja tulevaisuudelle. Osallistujat tekivät loistavaa työtä haasteiden kanssa, vaikka aikaa tekemiseen olikin vähän. Oli hienoa nähdä, että tekemästämme palvelukonseptipohjasta oli apua haasteiden ratkaisemisessa”, Eetu Heikkinen lisäsi.


Ryhmätyötä yön tunteina

Myös tuomaristo, eli yritykset ja vastuukorkeakoulut, valitsevat muutaman kärki-idean. Arviointikriteereinä ovat idean uutuus, käytettävyys, idean markkinapotentiaali ja toteutettavuus sekä avoimen datan käyttö. Parhaiden ideoiden kanssa pilottia jatketaan edelleen.

”Tapahtuma oli onnistunut ja keräsi paljon kiitoksia niin sisällöllisesti kuin järjestelyiltään. Osallistujilla oli 24 tuntia aikaa kehittää valitsemaansa kohdealueeseen konsepti ja esitellä se. Esitykset olivat laadukkaita ja mielenkiintoisia sisältäen innovatiivisia ratkaisuja kullekin sovellusalueelle. Yritykset saivat kiinnostavia ideoita ja kehittämisehdotuksia pohjautuen heidän itsensä ehdottamiin skenaarioihin. Opiskelijoille tärkeää ja inspiroivaa oli mahdollisuus verkostoitua sekä yritysten, että toistensa kanssa. Lisäksi koko tapahtuman läpivienti yhdellä kampusalueella toi oman tunnelmansa tekemiseen” DaaS-hankkeen projektipäällikkö Aarne Klemetti summasi onnistuneen tapahtuman kulun.

Lisätietoa Metropoliassa:

  • Projektipäällikkö Aarne Klemetti
  • Yliopettaja Päivi Haho
  • Lehtori Vesa Ollikainen
  • Assistentti, palvelumuotoilija Eetu-Kasperi Heikkilä

S-postit: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

 


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Riitta Konkola jatkaa varapuheenjohtajana Arenen hallituksessa, Matti Sarén uutena jäsenenä hallitukseen

15.11.2018

Rehtori Matti Sarén Kajaanin ammattikorkeakoulusta valittiin Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen hallituksen jäseneksi vuosille 2019-2020.
Sarénin tehtävä Arenen hallituksen jäsenenä astuu voimaan välittömästi.
Arenen hallituksessa jat...

Lue lisää

Vantaan Energia tehnyt lahjoituksen Metropolialle

15.11.2018

Vantaan Energia Oy lahjoittaa Metropolian varainhankintakampanjaan 25.000 euroa ja kohdentaa lahjoituksen tekniikan koulutusalalle. Tänä vuonna tehdyistä yksityisistä lahjoituksista valtio maksaa vastinrahan, joten Vantaan Energian lahjoituksesta on Metropolialle moninkertainen h...

Lue lisää

Hankkeet apuna nuorten ylisukupolvisen syrjäytymisen ehkäisyssä

14.11.2018


Matti-, Motiivi- ja Auta miestä mäessä -hankkeet järjestivät 7.11.2018 yhteisseminaarin Minne miehen matka 2, joka on jatkoa vuosi sitten järjestetylle seminaarille. Seminaari, kuten itse hankkeetkin, pureutui tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen: heiko...

Lue lisää

SIMHE-seminaarissa paneuduttiin maahanmuuton vastuukorkeakoulutoimintaan

12.11.2018

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaamisen hyödyntäminen ja työllistyminen on Suomelle välttämätöntä. Heidän ohjautumistaan tarkoituksenmukaisille ura- ja koulutuspoluille tuetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman maahanmuuton vastu...

Lue lisää

12.11.2018

Tre Smeder -säätiöltä apuraha ruotsinkielistä oopperaa varten

Helsingissä sijaitseva ruotsinkielinen, vuonna 1993 Säästöpankkisäätiön pohjalle perustettu Stiftelsen Tre Smeder on myöntänyt Metropolian oopperaproduktion toteuttamiseen apurahan. Metropolian oopperakoulutus esittää keväällä 5.&minus...

Lue lisää

09.11.2018

Systeeminen ymmärrys tuo uusia näköaloja rehtorin työhön

Metropoliassa käynnistettiin syyskuussa 2018 uusi, perusopetuksen rehtoreille suunnattu Uudistuva johtajuus- systeeminen ymmärrys ja ratkaisukeskeinen ote -valmennus, jota rahoittaa Opetushallitus ja on osallistujille maksuton.
Systeeminen älykkyys on hyvän johtamisen perusedellytys
...

Lue lisää

07.11.2018

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry palkitsivat Riitta Konkolan

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry luovuttivat mitalin Metropolia Ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkolalle tiistaina 6.11.2018 Helsingin Oopperatalon lämpiössä.
Helsingin teknillisen oppilaitoksen muistomitali (1881...

Lue lisää


1 - 7 / 1605

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015