Leppävaaran kampuksella yövyttiin Hackathonin merkeissä

16.10.2018

Metropolian Leppävaaran kampuksella järjestetty Hackathon toi kahden päivän ajaksi yhteen noin kolmekymmentä korkeakouluopiskelijaa ympäri Suomea. Opiskelijoiden tehtävänä oli keksiä uusia avoimen datan sovelluksia startup-yritysten tukemana. Kattoteemana oli älykäs ja kestävä liikkuminen.

Tapahtuman järjestäjä oli EU-rahoitteinen DaaS- Open Data as a Service -hanke, jonka päätavoite on luoda mikro- ja pk-yrityksiä palveleva toimintamalli avointa dataa ja digitalisaatiota hyödyntämällä. Hankkeen koordinaattori on Turun amk ja partnereina, Metropolia amk, Turun yliopisto ja Kaakkois-Suomen amk.

Parhaiden ideoiden kanssa pilottia jatketaan

Avoin data, alustatalous ja digitaalinen uudistuminen ovat jo täällä, mutta avoimen datan hyödyntäminen yritysten liiketoiminnassa on vielä alkutekijöissään. Hankkeessa tuetaan pk-yritysten toimintaa uusien innovatiivisten kokeilujen avulla, jossa yritykset ja korkeakoulut yhteistoiminnallisesti kehittävät uusia tapoja avata, tuottaa, jalostaa ja käyttää avointa dataa. Yhtenä ratkaisuna tähän ovat olleet eri korkeakouluissa järjestetyt Hackathon-tapahtumat. Metropoliassa järjestetty tapahtuma oli ensimmäistä kertaa vastuukorkeakoulujen yhteinen.

“Tapahtumassa on nähty useita rakentavia kehitysideoita, joita on tukenut osaltaan yritysmaailman vahva läsnäolo”, projektitutkija Mikko Vermanen Turun yliopistosta totesi.

”Tosi mahtavaa, että teimme tämän nyt yhdessä. Olemme oppineet paljon toisiltamme. Järjestelyvastuu on ollut ensimmäistä kertaa opiskelijalla. Metropolian opiskelija Eetu Heikkinen järjesti tapahtuman palvelumuotoilun menetelmiä käyttäen. Tämä oli selvästi hyväksi todettu uusi käytäntö. Myös arviointiakin hieman uudistettiin. Nyt opiskelijat saavat valita keskuudestaan voittajat vertaisarviointia käyttäen”, projektipäällikkö Jonna Heikkilä ja koulutus- ja tutkimusvastaava Piia Nurmi Turun ammattikorkeakoulusta kuvailivat.

”Ensimmäiseksi tapahtumakseni tilaisuus oli itselleni hyvinkin opettavainen. Uskon, että järjestämisestä jäi käteen erittäin hyödyllisiä työkaluja tulevaisuudelle. Osallistujat tekivät loistavaa työtä haasteiden kanssa, vaikka aikaa tekemiseen olikin vähän. Oli hienoa nähdä, että tekemästämme palvelukonseptipohjasta oli apua haasteiden ratkaisemisessa”, Eetu Heikkinen lisäsi.


Ryhmätyötä yön tunteina

Myös tuomaristo, eli yritykset ja vastuukorkeakoulut, valitsevat muutaman kärki-idean. Arviointikriteereinä ovat idean uutuus, käytettävyys, idean markkinapotentiaali ja toteutettavuus sekä avoimen datan käyttö. Parhaiden ideoiden kanssa pilottia jatketaan edelleen.

”Tapahtuma oli onnistunut ja keräsi paljon kiitoksia niin sisällöllisesti kuin järjestelyiltään. Osallistujilla oli 24 tuntia aikaa kehittää valitsemaansa kohdealueeseen konsepti ja esitellä se. Esitykset olivat laadukkaita ja mielenkiintoisia sisältäen innovatiivisia ratkaisuja kullekin sovellusalueelle. Yritykset saivat kiinnostavia ideoita ja kehittämisehdotuksia pohjautuen heidän itsensä ehdottamiin skenaarioihin. Opiskelijoille tärkeää ja inspiroivaa oli mahdollisuus verkostoitua sekä yritysten, että toistensa kanssa. Lisäksi koko tapahtuman läpivienti yhdellä kampusalueella toi oman tunnelmansa tekemiseen” DaaS-hankkeen projektipäällikkö Aarne Klemetti summasi onnistuneen tapahtuman kulun.

Lisätietoa Metropoliassa:

  • Projektipäällikkö Aarne Klemetti
  • Yliopettaja Päivi Haho
  • Lehtori Vesa Ollikainen
  • Assistentti, palvelumuotoilija Eetu-Kasperi Heikkilä

S-postit: etunimi.sukunimi@metropolia.fi

 


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


90.000 euron lahjoitus tekniikan alalle Rakennusmestarien Säätiöltä

17.01.2019

Vuonna 1952 perustettu Rakennusmestarien Säätiö sr on tehnyt Metropolialle merkittävän 90.000 euron lahjoituksen. Koska säätiön tarkoituksena on suomalaisen rakennusteknisen ja -taiteellisen ammattitaidon kehittäminen ja tukeminen, lahjoitus on kohdennett...

Lue lisää

T2H Rakennus Oy lahjoittanut Metropolian Muutamme maailmaa -varainhankintakampanjaan

16.01.2019

Pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla toimiva perustajaurakoitsija T2H Rakennus on lahjoittanut Metropolian tekniikan alalle 10.000 euroa. Yhtiö sekä hankkii tontit että suunnittelee, rakentaa ja markkinoi rakennuskohteet itse.
”Vastuullinen rakentaminen ja nykyaikainen...

Lue lisää

Uusia toimintakonsepteja hoitoalan opetus- ja asiakastyöhön

16.01.2019

Futudent ja Metropolia kehittävät uusia toimintakonsepteja Futudent-kuvantamisjärjestelmän avulla. Futudent syventää yhteistyötään Metropolian kanssa 16.1.2019 solmitulla yhteistyösopimuksella. Yhteistyön tavoitteena on kehittää ja tes...

Lue lisää

Suomen Huolintaliikkeiden Tuki ry:ltä 40.000 euron lahjoitus Metropolialle

16.01.2019

Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto (SHHL) on maassamme toimivien alan yritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Liiton tehtävänä on edistää jäsenten toimintaedellytyksiä sekä lisätä alan tunnettavuutta, arvostusta ...

Lue lisää

14.01.2019

Reijo Rautauoman säätiö tukee lahjoituksellaan Metropolian liiketalouden koulutusta

Metropolia on saanut 10.000 euron lahjoituksen helsinkiläiseltä Reijo Rautauoman säätiöltä. Lahjoitus on kohdennettu liiketalouden koulutusalan kehittämiseen.
Vuonna 2008 perustettu säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä avustuksi...

Lue lisää

14.01.2019

Pöyry liittyi Metropolian lahjoittajiin

Kansainvälinen konsultointi- ja suunnitteluyhtiö Pöyry Oyj tarjoaa asiakkaille lämpö- ja sähkövoiman tuotantoon, siirtoon ja jakeluun, metsäteollisuuteen, biojalostukseen ja kemianteollisuuteen, kaivos- ja metalliteollisuuteen sekä infraan, vesihuoltoon ja ymp...

Lue lisää

11.01.2019

Vaisalalta 25 000 euron lahjoitus tekniikan koulutukseen

Metropolia on saanut varainhankintakampanjaansa lahjoituksen suomalaiselta ympäristönmittauksen, -monitoroinnin ja -havainnoinnin maailman markkinajohtaja Vaisala Oyj:lta. 25 000 euron tuki on osoitettu tekniikan koulutusalalle. Vaisalan toiminnalle on ominaista teknologiajohtajuus, aktiivinen ...

Lue lisää


1 - 7 / 1643

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015

Uutisarkisto

Yli vuotta vanhemmat uutiset löydät uutisarkistostamme