Sydänsairaat ikäihmiset tarvitsevat digiapua - lähde mukaan sydändigihankkeeseen digineuvojaksi

30.10.2018

Metropolia Ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijat ovat mukana Sydändigineuvonta – toimintamallin kehittäminen yhteistyössä HYKS:n, EJY:n/OLKA:n, Metropolian ja Eläkkeensaajien keskusliiton kanssa.

Hankkeen tarkoituksena on sydänsairastuneiden omahoidon tukeminen ja sosiaalisen eristäytyneisyyden ennaltaehkäisy sydändigineuvonnan avulla. Hankkeessa kehitetään valtakunnallista sydändigineuvontatoimintamallia.

Hankkeen tavoitteena on sydänpotilaiden omahoidon tukeminen sydändigitoimintamallin avulla. Digitaitoja tukemalla voidaan edistää sydänpotilasta tiedostamaan entistä paremmin oman vastuunsa omahoidosta ja arjen sujuvuudesta. Digineuvonnalla opastetaan sydänpotilasta löytämään internetistä tietoa toipumisesta, sydänterveydestä, omahoidosta ja vertaistuesta. Internetin avulla sydänpotilas löytää vertaistukea puhelimitse, kasvotusten tai sähköisesti ja saa uusia sosiaalisia verkostoja.

Hankkeen pilottivaihe käynnistyi elokuussa 2018 ja tällä hetkellä mukana toimii seitsemän terveysalan opiskelijaa.

Hankkeessa mukana toimiva sairaanhoidon opiskelija Teija Nuikka kertoo ohjauskokemustensa perusteella sydänpotilaiden pitävän digiohjausta hyödyllisenä ja tärkeänä.

Tietosuojakysymykset askarruttavat ikäihmisiä ja pelko siitä, että tekee jotain väärin ja samalla luovuttaa omia tietojaan internettiin. Osalla ikäihmisistä ei ole kiinnostusta eikä halua oppia käyttämään digilaitteita ja sitäkin päätöstä tulee kunnioittaa.

Valmistuvan sairaanhoitajan näkökulmasta Teija korostaa hankkeessa toimimisen hyötyinä asiantuntijan rooliin kasvamisen lisäksi digineuvojana toimiminen vahvistaa vuorovaikutustaitoja erilaisissa ohjaustilanteissa. Kontaktin luominen vieraisiin ihmisiin vapaaehtoistyössä on uudenlainen kokemus sairaalamaailman ulkopuolella toimiessa. Digineuvojat saavat uusia kokemuksia erilaisten ihmisten kohtaamisesta ja pääsevät auttamaan uudella tavalla. Teijan mukaan Kolmannen sektorin toimintaa terveyden edistämisessä ja hyvinvoinnin tukemisessa saa hankkeessa toimiessa uuden ulottuvuuden.

Digikouluttajia tarvitaan hankkeeseen tulevina vuosina jatkuvasti lisää. Teija rohkaisee ja kannustaa hakeutumaan mukaan hankkeeseen digineuvojaksi.

Lisätietoja

Ulla Vaherkoski
lehtori
Kliinisen hoitotyön ja ensihoidon palvelut
p. 040 334 5994
etunimi.sukunimi@metropolia.fi


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


Riitta Konkola jatkaa varapuheenjohtajana Arenen hallituksessa, Matti Sarén uutena jäsenenä hallitukseen

15.11.2018

Rehtori Matti Sarén Kajaanin ammattikorkeakoulusta valittiin Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen hallituksen jäseneksi vuosille 2019-2020.
Sarénin tehtävä Arenen hallituksen jäsenenä astuu voimaan välittömästi.
Arenen hallituksessa jat...

Lue lisää

Vantaan Energia tehnyt lahjoituksen Metropolialle

15.11.2018

Vantaan Energia Oy lahjoittaa Metropolian varainhankintakampanjaan 25.000 euroa ja kohdentaa lahjoituksen tekniikan koulutusalalle. Tänä vuonna tehdyistä yksityisistä lahjoituksista valtio maksaa vastinrahan, joten Vantaan Energian lahjoituksesta on Metropolialle moninkertainen h...

Lue lisää

Hankkeet apuna nuorten ylisukupolvisen syrjäytymisen ehkäisyssä

14.11.2018


Matti-, Motiivi- ja Auta miestä mäessä -hankkeet järjestivät 7.11.2018 yhteisseminaarin Minne miehen matka 2, joka on jatkoa vuosi sitten järjestetylle seminaarille. Seminaari, kuten itse hankkeetkin, pureutui tärkeään ja ajankohtaiseen aiheeseen: heiko...

Lue lisää

SIMHE-seminaarissa paneuduttiin maahanmuuton vastuukorkeakoulutoimintaan

12.11.2018

Korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien osaamisen hyödyntäminen ja työllistyminen on Suomelle välttämätöntä. Heidän ohjautumistaan tarkoituksenmukaisille ura- ja koulutuspoluille tuetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman maahanmuuton vastu...

Lue lisää

12.11.2018

Tre Smeder -säätiöltä apuraha ruotsinkielistä oopperaa varten

Helsingissä sijaitseva ruotsinkielinen, vuonna 1993 Säästöpankkisäätiön pohjalle perustettu Stiftelsen Tre Smeder on myöntänyt Metropolian oopperaproduktion toteuttamiseen apurahan. Metropolian oopperakoulutus esittää keväällä 5.&minus...

Lue lisää

09.11.2018

Systeeminen ymmärrys tuo uusia näköaloja rehtorin työhön

Metropoliassa käynnistettiin syyskuussa 2018 uusi, perusopetuksen rehtoreille suunnattu Uudistuva johtajuus- systeeminen ymmärrys ja ratkaisukeskeinen ote -valmennus, jota rahoittaa Opetushallitus ja on osallistujille maksuton.
Systeeminen älykkyys on hyvän johtamisen perusedellytys
...

Lue lisää

07.11.2018

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry palkitsivat Riitta Konkolan

Helsingin Insinöörit HI ry ja Uudenmaan Insinööriopiskelijat UIO ry luovuttivat mitalin Metropolia Ammattikorkeakoulun toimitusjohtaja-rehtori Riitta Konkolalle tiistaina 6.11.2018 Helsingin Oopperatalon lämpiössä.
Helsingin teknillisen oppilaitoksen muistomitali (1881...

Lue lisää


1 - 7 / 1605

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015