Museoyhteistyöllä äänimaisemia, sovelluksia ja uusia näyttelyideoita

13.12.2018

EU:n Luova Eurooppa-ohjelman The People’s Smart Sculpture -hankkeen (2014 - 2018) päättyessä sen aikana kerätyt parhaat käytännöt on koottu yhdeksi julkaisuksi.  Hankkeen tavoitteena oli tukea osallistavaa, yhteisöllistä, monialaista urbaania kulttuuria Euroopan kaupunkitiloissa. Mukana tässä EU-rahoitteisessa kulttuurihankkeessa oli kaksitoista projektipartneria yhdessätoista eri alahankkeessa, kahdeksassa Euroopan maassa.

Mukana oli yli 800 taiteilijaa, luovan alan ammattilaista ja tieteilijää yli kolmestäkymmenestä maasta maailmanlaajuisesti. PS2 -projektin tavoitteena oli kehittää uusia ratkaisuja aikamme kahteen tärkeimpään kysymykseen: tulevaisuuden osallistavien menetelmien hyödyntäminen yhteiskunnassa ja kaupunkien kehityksessä - kuinka aktiivisten kansalaisten osallisuutta ja osallistumista voidaan edistää moniäänisesti yhteiskunnassa? Kaupunkien kehittyminen ja niiden monisyiset haasteet - kuinka voimme suunnitella elinympäristömme muutoksia tulevaisuudessa?

Metropolia Ammattikorkeakoulun The Neighbourhood Living Room -alaprojekti tuotti useita käytännön taide- ja kulttuuritekoja paikallisesti Arabianrannan alueelle Helsingissä. Kulttuurin ja luovan alan sekä tekniikan alan opettajat ja opiskelijat kehittivät osallistavia ja teknologioita hyödyntäviä näyttely- ja työpajatekniikoita. Eri ikäisiä ryhmiä johdateltiin tapahtumissa ja työpajoissa yhteisöradion, äänimaisemien, taiteen, teknologioiden ja tarinankerronnan pariin.

Hankkeessa työskennelleet lehtori Aura Neuvonen, elokuvan ja television tutkinnon lehtori ja Me3-yliopettaja Kari Salo tutkinto-ohjelmasta kuvailevat huippuhetkiä hankkeen taipaleella.

”Hienointa hankkeessa oli huomata, miten paljon sanottavaa erityisesti nuorilla on omasta ympäristöstään ja sen kehityksestä. Oivaltavilla ja älykkäillä menetelmillä saimme nuoret aidosti osallistumaan ja vaikuttamaan,” Aura pohtii.

”Hanke toi yhteen tekniikan ja kulttuurin opettajia ja opiskelijoita. Opimme työskentelemään yhdessä, hyödyntämään toistemme vahvuuksia ja kehittämään molempien alojen opiskelijoille mielekkäitä yhteisprojekteja. Hanke tuotti myös monta uutta projekti- ja yhteistyöideaa,” Kari kiteyttää.

Hankkeen aikana kehitettiin Tekniikan museota houkuttavammaksi nuorisolle ja yhteisötalo Bokvillanin toimintaa yhdessä paikallisyhdistys Artovan kanssa. Kehittämistyön ytimessä oli kohderyhmien aito osallistaminen. Metropolia ja Tekniikan museo osallistui yhteisvoimin

Arabian katufestivaaliin, toteutetti kolmipäiväinen pop-up -radio, valaistiin joulua ja pimeää aikaa valo- ja heijastintyöpajalla, astuttiin virtuaalitodellisuuteen ja rakennettiin mobiilisovelluksilla äänimaisemia.

Pisimmälle kehitystyössä päästiin äänimaisemasovellusten ja työpajojen kanssa, joita testattiin myös yhteistyössä Puolan partnerin Gdanskin ja Saksan partneri Bremenin kanssa. Molemmissa kaupungeissa toteutettiin yläasteikäisille ja nuorille aikuisille äänitarina- ja äänimaisenatyöpajoja.

The Neighbourhood Livingroom -alaprojekti osoitti, miltä paikallisen museon toiminnan kehittäminen osaksi koko yhteisöä voi näyttää. Projekti tuotta vahvoja kansainvälisiä yhteistyöverkostoja ja uusia hankeaihioita. Erityisesti äänimaisematutkimuksen osaaminen herätti sekä kansainvälisesti että kotimaassa.

Lisätietoa

Päättyneen hankkeen verkkosivut (englanniksi).

Best Practices -aineisto (PDF)


Muuta maailmaa kanssamme

Tule mukaan muutosta vauhdittavaan varainhankintakampanjaamme. Lahjoita euro, joka tukee yhteistä tulevaisuuttamme. Kiitos lahjoituksesta!

metropolia.fi/lahjoita


LOGY ry palkitsi Metropolian alumnin parhaasta AMK-opinnäytetyöstä

17.01.2019

Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n vuoden 2018 opinnäytetyöpalkinnot myönnettiin 22.11. Helsingin Messukeskuksessa. Vuoden parhaista AMK-opinnäytetöistä palkinnot saivat Olli Heikkilä (Metropolia AMK) ja Anton Saukkonen (JAMK), Pro Gradu -tutkielmasta Ee...

Lue lisää

90.000 euron lahjoitus tekniikan alalle Rakennusmestarien Säätiöltä

17.01.2019

Vuonna 1952 perustettu Rakennusmestarien Säätiö sr on tehnyt Metropolialle merkittävän 90.000 euron lahjoituksen. Koska säätiön tarkoituksena on suomalaisen rakennusteknisen ja -taiteellisen ammattitaidon kehittäminen ja tukeminen, lahjoitus on kohdennett...

Lue lisää

T2H Rakennus Oy lahjoittanut Metropolian Muutamme maailmaa -varainhankintakampanjaan

16.01.2019

Pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla toimiva perustajaurakoitsija T2H Rakennus on lahjoittanut Metropolian tekniikan alalle 10.000 euroa. Yhtiö sekä hankkii tontit että suunnittelee, rakentaa ja markkinoi rakennuskohteet itse.
”Vastuullinen rakentaminen ja nykyaikainen...

Lue lisää

Uusia toimintakonsepteja hoitoalan opetus- ja asiakastyöhön

16.01.2019

Futudent ja Metropolia kehittävät uusia toimintakonsepteja Futudent-kuvantamisjärjestelmän avulla. Futudent syventää yhteistyötään Metropolian kanssa 16.1.2019 solmitulla yhteistyösopimuksella. Yhteistyön tavoitteena on kehittää ja tes...

Lue lisää

16.01.2019

Suomen Huolintaliikkeiden Tuki ry:ltä 40.000 euron lahjoitus Metropolialle

Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliitto (SHHL) on maassamme toimivien alan yritysten elinkeino- ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö. Liiton tehtävänä on edistää jäsenten toimintaedellytyksiä sekä lisätä alan tunnettavuutta, arvostusta ja ve...

Lue lisää

14.01.2019

Reijo Rautauoman säätiö tukee lahjoituksellaan Metropolian liiketalouden koulutusta

Metropolia on saanut 10.000 euron lahjoituksen helsinkiläiseltä Reijo Rautauoman säätiöltä. Lahjoitus on kohdennettu liiketalouden koulutusalan kehittämiseen.
Vuonna 2008 perustettu säätiö toteuttaa tarkoitustaan myöntämällä avustuksi...

Lue lisää

14.01.2019

Pöyry liittyi Metropolian lahjoittajiin

Kansainvälinen konsultointi- ja suunnitteluyhtiö Pöyry Oyj tarjoaa asiakkaille lämpö- ja sähkövoiman tuotantoon, siirtoon ja jakeluun, metsäteollisuuteen, biojalostukseen ja kemianteollisuuteen, kaivos- ja metalliteollisuuteen sekä infraan, vesihuoltoon ja ymp...

Lue lisää


1 - 7 / 1644

Tilaa uutiset RSS-syötteenä

 

Uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje

Tilaa Metropolian uutiskirje, joka ilmestyy 4-6 kertaa vuodessa.

Uutiskirjeet 2018

Uutiskirjeet 2017

Uutiskirjeet 2016

Uutiskirjeet 2015

Uutisarkisto

Yli vuotta vanhemmat uutiset löydät uutisarkistostamme