Perustiedot

Laajuus
5 op
Aloituspaikat
30
Erillishaut
Hakuaika 1.11.-1.12.2021
Hinta
Maksuton

Kohderyhmä    Tavoite    Koulutuksen teemat ja toteutus   Kouluttajat   Paikka   Hae koulutukseen   Lisätietoja

Haluaisitko kehittää oppilaitoksesi orkesteritoimintaa tai laajentaa työnkuvaasi yhteismusisoinnin ohjaamiseen? Kuinka sovittaa musiikkia epätyypillisille kokoonpanoille? Entä miten liikkua kapellimestarina ja sovittajana sujuvasti musiikkityylistä toiseen? Koetko, ettet opinnoissasi saanut riittävästi välineitä yhtyeen johtamiseen ja sovittamiseen?

Opetushallituksen rahoittama ja Metropolia Ammattikorkeakoulun toteuttama Kapu- ja sovitusluokka -täydennyskoulutus vastaa näihin tarpeisiin.

Käytännönläheisessä koulutuksessa opit musiikin johtamisen ja sovittamisen teoriaa ja käytäntöä sekä yhteismusisoinnin ohjaamista ja kommunikointia. Koulutukseen sisältyvässä omassa projektissasi pääset sovittamaan musiikkia juuri omalle kokoonpanollesi räätälöiden.

Kouluttajina toimivat laaja-alainen kapellimestari ja pedagogi Antti Rissanen (MuT) sekä pedagogi, säveltäjä-sovittaja-muusikko Marko Puro (MuM).

Tule päivittämään osaamisesi ja hankkimaan uusia taitoja innostavassa ilmapiirissä, alansa huippua edustavien kouluttajien johdolla!

Kohderyhmä

Kapu- ja sovitusluokka -täydennyskoulutus on suunnattu musiikin opettajille kouluissa (musiikin aineenopettajat, muut musiikkitoimintaa ohjaavat opettajat), musiikkioppilaitoksissa (musiikkiopistot) ja vapaan sivistystyön kentällä. Päivitys 26.11.: kohderyhmään lisätty musiikin aineenopettajien lisäksi myös muut kouluissa musiikkitoimintaa ohjaavat opettajat).

Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa opetustoimen henkilöstökoulutusta ja tarkoitettu työsuhteessa oleville opettajille. OPH:n rahoituksen ansiosta koulutus on osallistujalle maksutonta. Mahdollisista sijais-, majoitus- ja matkakuluista vastaa osallistujan työnantaja tai osallistuja itse. Osallistujalla on oltava voimassa oleva työsuhde koulutuksen alkaessa.

Tavoite

Koulutuksen tavoitteena on kehittää kouluissa ja musiikkioppilaitoksissa tarjottavaa yhteismusisointia. Koulutuksen käytyään osallistuja pystyy joustavasti sovittamaan kappaleita erilaisille instrumenttikokoonpanoille ja eri tasoisille oppilaille oppilaitoksensa tarpeet huomioiden. Kapellimestarin taitojen karttuessa opettaja uskallus ottaa vastaan johtamistehtäviä kasvaa. Kapu- ja sovitusluokan käytyään osallistuja osaa johtaa ja sovittaa musiikkia sen tyylistä ja genrestä riippumatta.

Taiteen perusopetuksen opetussuunnitelma painottaa yhteismusisointia ja yhteistoiminnan merkitystä lapsen ja nuoren kasvulle: yhteismusisointi edesauttaa sosiaalisten vuorovaikutustaitojen kehittymistä ja ehkäisee syrjäytymistä. Omaa osaamistasi tällä saralla kehittämällä voit vaikuttaa myönteisesti nuorten hyvinvointiin.

Koulutuksen laajuus on 5 opintopistettä.

Koulutuksen teemat ja toteutus

Aikataulu

Koulutus alkaa tammikuussa ja päättyy joulukuussa 2022. Koulutuksessa vuorottelevat lähiopetusjaksot ja verkko-opetus (webinaarit ja yksilöohjaus) sekä työskentely omassa oppilaitoksessa toteutettavan projektin parissa. Projekti sisältää musiikkiohjelman valmistamisen ja harjoittamisen esitystä varten sekä esitettävän materiaalin sovitustyön.

Koulutuksessa on kaksi rinnakkaista toteutusta:

 1. koulujen opettajille (musiikin aineenopettajat) ja vapaan sivistystyön opettajille suunnattu toteutus
 2. musiikkioppilaitosten ja vapaan sivistystyön opettajille suunnattu toteutus

Lähijakso 1

 • Toteutus 1: ma 24.1.2022
 • Toteutus 2: ti 25.1.2022
Lähiopetuspäivän rakenne ja aikataulu
 • klo 10-11.30 johtaminen, yhteinen osuus
 • klo 11.30-12 lounas (omakustanteinen)
 • klo 12-14.30 yhtyeen johtaminen
 • klo 15-16 sovittaminen, yhteinen osuus
 • klo 16-18 sovittaminen: harjoitus, harjoittelu, henkilökohtainen sparraus

Lähijakson rakenne ja aikataulu toistuvat kaikkina lähiopetuskertoina.

Etäopetus (helmi-, maalis-, huhtikuu)

Etäopetuksen rakenne
 • yksi tunti yksilöohjausta (johtaminen)
 • yksi tunti yksilöohjausta (sovittaminen) 
 • kaksi tuntia ryhmäopetusta (webinaari, johtaminen)
 • kaksi tuntia ryhmäopetusta (webinaari, sovittaminen)

Jokaiselle etäopetusjaksolla on sama rakenne.

Opiskelijan oma projekti

Omassa oppilaitoksessa toteutettava projekti, joka sisältää musiikkiyhtyeen harjoittamisen esiintymiseen ja esitettävän materiaalin sovitustyön.

Lähijakso 2

 • Toteutus 1: ma 4.4.2022
 • Toteutus 2: ti 5.4.2022

Etäopetus (huhti-, toukokuu)

Opiskelijan oma projekti.

Lähijakso 3

 • Toteutus 1: ma 26.9.2022
 • Toteutus 2: ti 27.9.2022

Etäopetus (syys-, loka-, marraskuu)

Sisältö

Kapellimestarikurssilla perehdytään yhtyeen johtajan monipuoliseen tehtäväkenttään ja työnkuvaan laaja-alaisesti huomioiden yhtyeen ja ihmisten johtamisen perusteet, vinkit ja haasteet.

Käsiteltäviä asioita ovat

 • monenlainen kapellimestarius
 • kapellimestarin lyöntikaavat
 • gestiikan eli kehonkielen vivahteet
 • lyönnin perustekniikka
 • kahden käden tehtävät johtamisessa
 • erikoistilanteet sis. aloittaminen, lopettaminen, fermaatit, kohotahdit
 • vaihtuvat tahtilajit
 • ohjelmisto (kuoro, big band, sinfoniaorkesteri)
 • ihmisten johtaminen
 • konserttikokonaisuuden valmisteleminen ja toteuttaminen

Sovituskurssin sisältö ja tehtävät jäsentävät satsin rooleja ja musiikillisen muodon merkitystä. Materiaali voi olla opiskelijoiden omia töitä tai annettuja tehtäviä eri teemojen mukaan. Tapaamisten yhteydessä pyritään laulamaan ja soittamaan teokset,  jotta saadaan kokemusta myös harjoittamisesta ja johtamisesta. Samalla voidaan antaa ja saada vertaispalautetta.

Harjoiteltavat teemat ovat

 • muoto
 • linjat: homofonia ja polyfonia
 • säestävän kuvioinnin rakentaminen eri liiketavoilla
 • soinnutus ja harmonian muuntelu eri tekniikoilla
 • linjojen ja stemmojen elävöittäminen ja viimeistely
 • soitinnus

Kouluttajat

Kouluttajina toimivat laaja-alainen kapellimestari ja pedagogi Antti Rissanen (MuT) sekä pedagogi, säveltäjä-sovittaja-muusikko Marko Puro (MuM).  Molemmat kouluttajat työskentelevät Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa.

Avaa kouluttajien esittelyt +-merkkiä painamalla.

Antti Rissanen

Antti Rissanen (MuT) on monialainen muusikko, joka jakaa aikansa pasuunansoiton, säveltämisen, sovittamisen, opettamisen ja orkesterinjohdon välillä. Musiikinopinnot hän aloitti kuusivuotiaana Kotkan-Seudun musiikkiopistossa soittamalla pianoa japanilaisella Suzuki-metodilla. Ammattiin johtavat opintonsa hän on suorittanut Sibelius-Akatemiassa, Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa ja New Yorkissa The New School Universityssä. Rissanen valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta keväällä 2015.

Oopperalaulajaisoisän sekä lapsuudenystävänsä kapellimestari-isän innoittamana Rissanen aloitti kapellimestarina jo 15-vuotiaana. Vaikka kapellimestaritehtävien pääpaino on ollut big band- ja rytmimusiikissa, hän on viidentoista viime vuoden aikana johtanut säännöllisesti myös eri sinfoniaorkestereita. Tällä hetkellä hän toimii viiden big bandin vakituisena kapellimestarina sekä tekee vuodessa lukuisia vierailuja Suomessa ja ulkomailla.

Vuodesta 2010 lähtien Rissanen on toiminut moskovalaisen George Garanian -säätiön big bandin ylikapellimestarina sekä Tampere Pops Orchestran kapellimestarina, missä tehtävässä hän aloitti syksyllä 2014. UMOn projektikapellimestarina hän on vieraillut vuodesta 1999 lähtien sekä työskennellyt orkesterin taiteellisena partnerina vuosina 2012–2013.

Muusikkona Rissanen on työskennellyt lukuisissa pop- ja jazzyhtyeissä sekä big bandeissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin, kansainvälisiä kiertueita hän on tehnyt yli 25 maassa. Yhtyeistä mainittakoon muun muassa Juha Tapio, Paula Koivuniemi, Popeda, Tanssii Tähtien kanssa -orkesteri, Suomilove-orkesteri, Umo ja Kölnin radion big band. Sovituksia hän on tehnyt eri solisteille, sinfoniaorkestereille ja big bandeille yhteensä noin 600 kappaletta. Säveltämisen Rissanen aloitti jo varhain ennen kouluikää, ja sittemmin hän on esittänyt omaa tuotantoaan ammattimaisesti noin 30 vuoden ajan.

Rissasen toimii lehtorina Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa, jossa hän vastaa pop/jazz-puhallinsoitinten opinnoista, ohjaa yhtyeitä, opettaa improvisointia ja orkesterin johtamista. Vuosina 2007–2011 hän toimi lehtorina Sibelius-Akatemiassa. Rissanen on opettanut monissa kesäkursseilla niin Suomessa kuin ulkomailla ja toiminut kansainvälisien kilpailujen tuomaristoissa.

Antti Rissasen kotisivut

Marko Puro

Laaja-alainen muusikko ja pedagogi Marko Puro (MuM) opettaa Metropolian musiikin tutkinto-ohjelmassa musiikin hahmoaineita, sovittamista ja pianonsoittoa. Purolla on pitkä kokemus sovittamisen täydennyskoulutuksesta sekä opetuskentän tarpeista musiikin YAMK-koulutuksen pitkäaikaisena sovittamisen ja luovan muusikkouden opettajana.

Marko Puro toimii säveltäjänä, pianistina, laulajana, harmonikansoittajana ja sovittajana eri tyylilajeissa laulelmasta tangoon ja jazzista nykymusiikkiin. Hän on työskennellyt laajasti teatterimusiikin parissa muun muassa Suomen Kansallisteatterissa, Helsingin ja Lahden kaupunginteattereissa, Riihimäen teatterissa sekä Musiikkiteatteri Kapsäkissä.

Purolla on taustallaan monipuoliset klassisen ja jazzmusiikin opinnot Sibelius-Akatemiassa, josta hän on valmistunut musiikin maisteriksi. Sävellystä hän on opiskellut Kalevi Ahon, Anders Eliassonin ja Erkki Jokisen ja sovitusta ja soitinnusta Vladimir Agopovin ja Kaj Backlundin johdolla. Puron pianonsoitonopettajia ovat olleet Sirkka Pentilä-Ganszauge, Margit Rahkonen ja Jarmo Savolainen.

Paikka

Koulutus järjestetään verkossa ja Metropolia Ammattikorkeakoulun Arabian kampuksella, 2021 käyttöön otetussa Soiva-rakennuksessa.

Osoite: Muotoilijankatu 1 B, Helsinki 56.

Hae koulutukseen

Kaikki koulutuspaikat ovat täynnä ja koulutus on alkanut tammikuussa 2022.

Päivitys 26.11.: Hakuaikaa on jatkettu!  Hae koulutukseen viimeistään 6.12.2021. Hae koulutukseen Metropolian e-lomakkeella 1.11.-6.12.2021 välisenä aikana. Koulutuksen osallistujat valitaan hakuajan päätyttyä huomioiden osallistujien työtehtävät sekä alueellisuus. Osallistujien tulee täyttää OPH:n kriteerit koulutuksen kohderyhmästä. Hakijoille ilmoitetaan koulutukseen Tuolloin voi myös tiedustella mahdollisia vapautuneita paikkoja.

Koulutuksen osallistujat valitaan ilmoittautumisajan päätyttyä huomioiden alueellinen kattavuus ja työtehtävät. Koulutus on osallistujille ilmainen; se järjestetään Opetushallituksen tuella.

Hinta

Koulutus on Opetushallituksen rahoittama ja osallistujille maksuton.

Lisätietoja

Sisältöön liittyvät kysymykset

Kapellimestarikoulutus: antti.rissanen [at] metropolia.fi
Sovittaminen: marko.puro [at] metropolia.fi

Käytännön asioihin liittyvät kysymykset

Tuottaja Pirjo Aittomäki
pirjo.aittomaki [at] metropolia.fi