Garage - robotiikka- ja tekoälypajat

Garaget ovat pajoja, joissa yritykset voivat nostaa kilpailukykyään ja vastata globaaleihin haasteisiin robotiikan, tekoälyn ja uusien teknologioiden avulla. Garaget ovat Puhtaat ja kestävät innovaatiokeskittymässä toimivat alustat.

Tavoitteenamme on olla edelläkävijä robotiikan ja uusien teknologioiden hyödyntämisessä. Metropoliassa kehitetään ja sovelletaan Industry 4.0 -teknologioita. Robotiikka (teollisuusrobotiikka, kobotiikka ja mobiilirobotiikka), digital twin -teknologia, tekoäly ja koneoppiminen sekä VR&AR ovat uusia sovelluksia, joita hyödynnetään niin opetuksessa kuin erilaisissa hankkeissa.

Tekemisen keskiössä ovat Myyrmäen kampuksen Robo ja AIoT Garaget. Ne tarjoavat fyysisen lokaation, resursseja sekä laitteistoja nopeilla ja pidemmille kokeiluille sekä laajamittaisille toteutusprojekteille. Toiminnan kiihdyttämiseksi alueelle tulee testikäyttöön myös 5G-verkko.

Robo Garage

Kolme opiskelijaa työskentelee Robo Garage -tilassa.

Robo Garage keskittyy alkuvaiheessa robotiikkaan (teollisuusrobotiikka, kobotiikka ja autonominen robotiikka) sekä tätä tukevaan digital twin -teknologiaan.

Robo Garage tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet projektien tekemiseen. Pajasta löytyy työpisteet elektroniikka- ja sähköprojekteihin, puun ja metallin työstämiseen sekä vaikka 3D printtaukseen. Parhaimmillaan meillä pyörii 20-30 projektia samanaikaisesti.

AIoT Garage

Kolme opiskelijaa työskentelee AIoT Garage -tilassa.

AIoT Garage keskittyy IoT-pohjaiseen tiedonkeruuseen ja kerätyn datan hyödyntämiseen tekoälyn sekä koneoppimisen keinoin.

AIoT Garage tarjoaa mahdollisuudet IoT-projetien tekemiseen ja tekoälyn maailmaan sukeltamiseen. Sieltä löydät erilaisia sulautettuja järjestelmiä kuten Raspberryt, Arduinot ja Controllinot. Käytössä erilaisia koneoppimiskirjastoja kuten Tensorflow, Keras ja Sckikit-learn. Hyödynnämme myös CSC:n ja Google cloudin palveluita.

Robo Garagen tilaesittely

Pelillistetty Unreal Engine -pohjainen video Robo Garagesta

Palvelut

Palveluina tarjoamme alkukartoituksen ja teknologia-workshopin, SPINin, sekä kolmen eri tason projekteja, Suvituulin, Salamaprojektin sekä Ison myrskyn.

SPIN

Liiketoiminnan digitaalinen kehittäminen sisältää kaksi osuutta, A+B. Osuus A on tarvekartoitus, jonka avulla löydetään eri yritysten kehityskohteet. Tämä pohjautuu SPIN-menetelmään (Situation, Problem, Implication, and Need-Payoff). Osuus B on teknologia-työpaja, jossa valitaan tekninen ratkaisu valitun kehityskohteen toteuttamiseksi sekä tehdään mini-demo. Tässä sovelletaan teknologia-sprint menetelmää.

Suvituuli

Suvituuli on nopea teknologiakokeilu, jonka kesto on 1-3 kuukautta. Lopputulos on simulaatio ja laboratoriossa toteutettu demo, POC (Proof of Concept). Tämä toteutuksesta vastaa 1-3 projektiryhmää palkatun projektiassistentin johdolla Metropolian ja muiden asiantuntijoiden tukemana.

Salama

Projektin tekemisestä vastaa Metropolian asiantuntija yhdessä hankkeen projektiassistentin kanssa. Salama-projektissa rakennetaan Suvituuli-projektin demo prototyyppiasteelle. 1. vaiheessa projektista tehdään esiselvitys, jonka perusteella kirjoitetaan vaatimusmäärittely ja suunnitellaan toteutus. 2. vaiheessa rakennetaan laajamittainen prototyyppi, jonka perustella voidaan laskea kannattaako projekti toteuttaa investointiprojektina. Prototyyppi testataan tuotannollisissa olosuhteissa yrityksessä tai niitä vastaavissa Garage-pajoissa.

Iso myrsky

Iso myrsky on laajamittainen toteutusprojekti. Iso myrsky -projektien tekemisestä vastaavat Metropolian asiantuntijat yhdessä projektiassistenttien ja yrityksen edustajien sekä teknologiatoimittajien kanssa. Projektiryhmää vahvistetaan eri korkeakoulujen oppilailla. Iso myrsky -projektien toteutusta avustavia oppilasryhmiä rekrytoidaan Laureasta, Haaga-Heliasta ja Aallosta sekä Variasta. Lisäksi tukiverkostona toimivat Robotiikkayhdistyksen, Automaatioseuran ja Suomen tekoälykeskuksen asiantuntijat.

Syntynyt osaaminen kootaan MOOC-pohjaisiksi osaamispaketeiksi sekä virtuaali-Garage on myös tuloillaan. Lue lisää Big Flash -hankkeemme sivustolta.

Lisäksi toimimme osana Vantaan korkean teknologian ARI-verkostoa Automation Robotics Industry 4.0 - eli ARI-verkostoa. Lue lisää Business Vantaan sivustolta.

Case-esimerkkejä videoina

Kierrätyskeräilijä Tintti

I love me -messuilla esiteltiin tekstiilien kierrätyskeräilijän Tintti. Case-esimerkki Suvituuli-projektivaiheesta.

Annoskuljettaja Kaveri

Pikku Finlandia -ravintolassa käytettiin autonomista Kaveri-mobiilirobottia vastaamassa työvoimapulan haasteisiin. Case-esimerkki Suvituuli-projektivaiheesta.

Hankkeet

Big-Flash - Kestävästi kohti kilpailukykyä

Big-Flash-hanke kehittää yritysten kilpailukykyä ja elinvoimaa edistämällä nousevien teknologioiden käyttöön ottamista. Järjestämme kaikille avointa koulutusta ja tarjoamme yritykselle mahdollisuuden tutustua ja kokeilla uusia teknologisia ratkaisuja.

Digi-Salama - osaamista, kilpailukykyä ja verkostoja

Digi-Salama -hankkeessa toteutetaan Uudenmaan pk-yrityksissä 25 ketterää Salamaprojektia viidessä, digitaalisessa Industry 4.0 -teemassa. Projektit tehdään Vantaan Elinvoimaohjelman Kärkiklusteri -toimialoilla: logistiikka, elintarvike, kiertotalous, kiinteistö ja korkean osaamisen tuotanto.

Roboreel - Robotiikasta resilienssiä ja elinvoimaa

Hanke tunnisti teollisuus- ja logistiikkayritysten haasteita robotiikan ja ohjelmistorobotiikan hyödyntämisessä sekä lisäsi henkilöstön ja yritysten osaamista tulevissa muutoksissa.

PalRob - Palvelurobotiikan virtuaalinen innovaatioalusta

Hankkeessa luotiin mahdollisuudet hyvinvointialan palvelurobotiikan kehittämiselle siten, että kuka tahansa kiinnostunut voi innovoida uudenlaisia palveluita ja robottisovelluksia, joista voidaan jalostaa uutta liiketoimintaa.

Garage club ja automaation ja robotiikan opiskelu

Garage Club

Garage club on harraste- ja kilpailutoimintakerho keskittyen robotiikkaan ja muuhun teknologiaan. Siellä voit puuhata mobiilirobotiikan parissa sisällä ja ulkona sekä lentää drooneilla. Alustoiksi tulossa AutoJoe Mars Rover ja erilaisia drooneja ja kevytkoneita alkuvaiheessa.

Club tarjoaa puitteet omaehtoisella tekniikan harrastamiselle sekä muutamia kilpailuaihioita formulatiimi-tyyliin. Kaudella 22-23 tavoitteena osallistua muutamiin kilpailuihin Suomessa ja Euroopassa.

Automaation ja robotiikan opiskelu

Automaatiota ja robotiikkaa voit opiskella kone- ja sähköautomaation pääaineissa:

Tutustu koneautomaation opetussuunnitelmaan.

Tutustu sähköautomaation opetussuunnitelmaan.

Hae opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikan AMK-insinööriksi.

Hae opiskelemaan konetekniikan AMK-insinööriksi.

InnoFestari Myyrmäen kampuksella.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä, jos olet kiinnostunut Garagen palveluista ja yhteistyöstä.

Antti Liljaniemi

Lehtori Antti Liljaniemi
p. 040 024 0756
antti.liljaniemi [at] metropolia.fi (antti[dot]liljaniemi[at]metropolia[dot]fi)

Erkki Räsänen

Lehtori Erkki Räsänen
p. 050 530 8245
erkki.rasanen [at] metropolia.fi (erkki[dot]rasanen[at]metropolia[dot]fi)